Zure (en onverdiende) nederlaag voor KSVO in derby tegen Torhout KM

Een teleurstellende derby eindigde voor KSVO op een bittere manier. Een onverdiende nederlaag tegen een Torhout KM dat nochtans na een goeie start vooral 60 tot 65 minuten het accent op verdedigen moest leggen. De match leek lang op een gelijkspel te kunnen eindigen, halfweg zei schrijver dezes tegen zijn buur in de tribune dat wie scoorde de match zou winnen. Toen dacht men vooral aan de thuisploeg omdat die het initatief had en het offensief zocht. Het draaide anders uit.

De weersomstandigheden waren niet bepaald vrolijk : veel regen, die pas in de loop van de tweede helft ophield. Veel publiek, vooral vanwege de bezoekers, die pas laatijdig een zitje vonden in de tribune, de parkeerplaatsen aan De Valkaart en in de buurt stonden snel vol met ook activiteiten in de sporthal en cultuurcentrum.

Trainer Kevin Deslypere bracht Dylan Vanhaeren na zijn schorsing weer in de ploeg, op zijn normale positie, en hij was ook aanvoerder. Yani Van Den Bossche verdween naar de bank. Voor de rest dezelfde tien namen als in Brakel. Op de bank weer Jari an De Maele, Cornelis en Standaert naast Yani. KSVO tekende voor een viermansverdediging, maar met veel offensieve kracht voor Louis Declerck, met Degryse (rechts), Claeys en Vanhaeren (centraal) en Canoot (links) in steun van Jules Vanhaecke.

De beste start was evenwel voor de bezoekers die begonnen met een centraal trio achterin (Taillieu, Ballegeer en Huysentruyt), de flankverdedigers Arthur Devos en Dumoulin schoven bij balverlies naar de backposities, centraal stonden Calvin Dekuyper en Cardon als schokbrekers en stonden Mauro Devos (rechts) en Tanghe (links) in steun van Mitch Dekuyper. .Al na goed twee minuten ontsnapte Dumoulin op links, zijn voorzet bracht Mitch Dekuyper voor Iket, die de poging redde. Op de rebound was Oumedjeber sneller dan de spits, die voor de rest nauwelijks in het spel zou voorkomen. De tweede keer dat er gevaar was werd het meteen 0-1, na 12 minuten. Mauro trapte een vrije trap vanop links naar de eerste paal, Iket was verrast en zag de bal via zijn lichaam in doel verdwijnen. Een foutje dan toch. Op het kwartier voor het eerst de thuisploeg, Mehdi Oumedjeber lanceerde Canoot op links, die goed voor doel bracht maar de bal kon net niet door de inlopende Vanhaecke en Vanhaeren getoucheerd worden. Torhout zette zijn goeie periode nog een tiental minuten verder maar stilaan werd KSVO de gelijke geworden en in het derde kwartier de betere, even na het halfuur werd dat omgezet in de gelijkmaker. Degryse legde terug op Timmerman die de bal voor doel bracht, Jules Vanhaecke werd niet gehinderd of kort gedekt en kopte krachtig binnen (1-1). De rest van de eerste helft was voor KSVO, zodat de gelijke stand bij rust niet onlogisch was.

Betwiste penalties

Na een minuut was er al meteen een goeie tegenaanval van de thuisploeg, Jules Vanhaecke wachtte iets te lang om de bal naar Degryse te spelen, zodat diens schot vanuit een te moeilijke hoek niet meer voldoende kracht had. De match werd gekenmerkt door slordigheden aan weerszijden, het spel verwaterde. Even na het uur was er een vrije trap waarop Vanhaecke vanop rechts de bal strak en snel voorzette, een bezoekende verdediger keilde net voor de paal weg, voor hetzelfde geld was dat een onwgoal. De match beterde er niet op . De Oostkampse coach bracht Jari Van De Maele in voor Phil Canoot, even later kwam ook Yani Van Den Bossche er in voor Darren Degryse. Tien minuten voor tijd snelde Van De Maele op rechts voorbij Dumoulin, zijn voorzet werd door Vanhaecke op de doelman besloten, de rebound werd ook afgeblokt. Dat was de kans op 2-1. Ook de Torhoutse coachte wisselde (vier keer zelfs). In de 89ste minuut werd invaller Vanhulle diep gestuurd door Dumoulin, Declerck liet de bal door voor zijn doelman, die uitkwam en eerst op de bal was en met zijn voeten ontzette. De aanvaller ging over de doelman en tot consternatie van velen floot de voor de rest rustig leidende Platteau voor strafschop. Hevig protest bij KSVO, in het bijzonder Broes Willem (die al geelgeboekt was) en ook Milan Iket, die ook geel kreeg. De arbiter kwam niet op zijn beslissing terug en Dumoulin knalde de penalty binnen (1-2). De vele wissels leverden wat extra tijd op en in de 93ste minuut werd Yani Van Den Bossche bij een dribble vastgehouden en aangelopen, hij struikelde en ging neer. Platteau floot weer penalty en dit nu tot woede van de groenzwarten. Broes Willem, nochtans meestal trefzeker vanop de stip, kon dus nog een meer dan verdiende gelijkmaker op het bord brengen. Hij schoot echter vrij hoog over. Weg dat puntje, want 30 seconden later floot de ref af. Voor de bezoekers gouden punten, voor KSVO de eerste thuisnederlaag onder Kevin.

De Houtlanders doen een gouden zaak in de rangschikking, maar zekerheid hebben ze niet. De degradatiekandidaten vullen de ganse rechterkolom, alles kan nog.

De ploegopstelling : Iket; Timmerman, Willem, Onraet, Oumedjeber; Degryse (84’Van Den Bossche); Declerck, Vanhaeren, Claeys, Canoot (73’J.Van De Maele); Vanhaecke. (Niet gespeeld : Standaert, Cornelis).

KSVO zakt door deze nederlaag terug naar de vierde plaats. Ninove won immers en wipt weer over de roodwitten. Dikkelvenne won op Eendracht Aalst (0-3) en nadert tot op één punt van de leider, KSVO staat één puntje onderin Ninove en heeft drie punten boni op het duo Merelbeke & Voorde-Appelterre.

Volgende week moet KSVO op zondag naar Racing Harelbeke (trainer Kurt Delaere kwam alweer kijken naar zijn ex-ploeg). Harelbeke verloor zondag zwaar op Merelbeke (4-0) en ziet zich in het klassement gepasseerd door Torhout KM, RC Gent en Zelzate, die alledrie wonnen. Harelbeke staat nu derde laatste.

(Daniel C.)

Kevin Deslypere : weinig weggegeven en weinig gecreeërd

Eerst woest om het late zure verdict, maar een kwartiertje na de match was Kevin Deslypere weer rustig en kalm. De ontgoocheling bleef wel immens.

“Heel erg dat we een match verliezen die we voor driekwart onder controle hadden en waarin we overwicht hadden. Alleen het begin, de eerste 20 minuten, hadden we het wat moeilijk. Vanaf de gelijkmaker waren we gewoon de betere ploeg. Al is het erg moeilijk tegen zo’n blok te spelen. De drie centrale verdedigers had ik verwacht, ze spelen al enige tijd zo, en bij balverlies zijn er vijf verdedigers, daarnaast ook nog twee defensieve middenvelders, dus tegen soms zeven defensief ingestelde verdediges. Niet het soort voetbal waar ik voor sta. Defensief ben ik wel tevreden, we gaven weinig weg, quasi niks meer na onze gelijkmaker. Die penalty heb ik nog niet teruggezien maar ik laat me vertellen dat Milan eerst op de bal was. Dan krijgen we ook nog een penalty. Broes is normaal de penaltynemer, misschien was er toch stress want iedereen wist dat dit de kans was om toch nog een punt te pakken. Helaas. Inzake creativiteit was ik niet tevreden, we hebben te weinig gecreeërd. Met een gelijkspel had ik me nog kunnen verzoenen, vooraf was ik enkel tevreden met winst maar achteraf gezien kon je zeggen dat een gelijkspel niet onlogisch had geweest. We hebben na rust wel controle gehad maar te weinig kansen geschapen. “

Over de doelstellingen zei Kevin nog dat hij met KSVO in de top wil eindigen, zo mogelijk ind e topdrie, maar zeker in de eerste vijf.

(Daniel C.)

Korte weetjes

-De kopbalgoal van Jules Vanhaecke was doelpunt nummer dertien voor de Oostkampse schutter.

-Zico Claeys kreeg geel en dat was zijn negende, zodat hij geschorst is voor de match in Harelbeke. De Oostvlaming reageerde echt ontgoocheld na die kaart. Het is veel, negen kaarten, maar geen record. Bij de tegenstander was Shun Ballegeer -één van de drie die geel kregen bij de bezoekers- al aan gele kaart nummer tien toe. De andere gele kaarten van KSVO (Willem en Iket) hebben geen gevolgen.

-Arvid Lenihan traint weer mee maar mijdt nog de contacten. Wie het dichtst bij een rentree staat is Thijs Benoot; Hij trainde deze week mee, in theorie zou hij komend weekend kunnen spelen, trainer Deslypere liet verstaan dat het wellicht voor een week later zou zijn.

-Trainer Deslypere was aan twee primeurs toe deze week. Woensdag de eerste uitzege sedert hij overnam, zaterdag de eerste thuisnederlaag.

(Daniel C.)

Postformatie :beloften onderuit bij leider, invallers winnen van Zwevezele

Vrijdagavond -de normale speeldatum voor de beloftenteams- moest KSVO naar Westhoek. In het Crackstadion in Ieper (weliswaar niet het hoofdterrein) ging de ploeg van Jeffrey Vandepoel onderuit en moest het de wet van de sterkste ondergaan. Het werd een 4-1 verlies. Na afloop van deze speeldag staat Westhoek trouwens op kop, al dient gezegd dat de rangschikking met een korrel zou dient gelezen te worden door het ongelijk aantal matchen, sommige ploegen speelden drie matchen meer dan andere teams.

TVJO Hans Mulier was er eveneens. Ook de beloften kenden een aantal afwezigen, waardoor ook een paar spelers in de selectie zaten die meestal bij de reserven in vierde provinciale uitkomen.

De roodwitten speelden met volgende veertien spelers : Thibo Decloedt, Renzo Gevaert, Andreas De Kerpel, Guillaume Coulier, Seppe Hoppe, Matthias Clament (58’Aaron De Muer), Elias Van Troeye (63’Josse Vienne), Foeke Buffel Luka Talloen, Nicolas Tocco (72’Rune Groosman) en Tibo Hoste.

Volgende vrijdag, maart, spelen de beloften thuis om 20 uur tegen Sporting Club Blankenberge, dat enkele posities lager dan KSVO staat in de algemene rangschikking.

Zondagnamiddag dan speelden de reserven thuis tegen Zwevezele, dat in de buik van de klassering stond op gelijke hoogte met KSVO. De roodwiten wonnen op De Valkaart met 3-1.

Een aantal pionnen hadden minuten gemaakt bij de beloften (daags voordien) maar er werd voor gezorgd dat niemand meer dan 120 minuten maakte. Ook iedereen moest de trainer een aantal spelers missen.

Aaron De Muer maakte net voor het halfuur de openignsreffers, maar kort voor de rust kon bezoeker Vankeirsbilck effenen. Jeffrey Vandepoel, met afgevaardigde AndyHaezebrouck naast hem op de bank, zag hoe Matthias Clement kort na rust zijn ploeg weer op voorsprong bracht en even na het uur kon Tijs Debussche veiligere cijfers op het bord brengen.

De volgende dertien spelers kwamen in actie : Kasper Van Leirsberghe, Huub De Sutter, Remi Desticker, Sander Desmet, Rune Groosman (31’Nicolas Tocco), Aaron De Muer (59’Nils Haezbrouck), Elias Van Troeye, Matthias Clement, Ismaël Van Cleven, Josse Vienne en Tijs Debussche.

Zondag gaan de invallers op bezoek bij Aartrijke dat één plaatsje hoger staat en twee punten meer telt, aftrap om 15 uur.

(Daniel C.)