Stunt van KSVO : leider Lokeren—Temse in eigen huis (en verdiend) geklopt : 1-3

We hadden een licht voorgevoel dat KSVO wel eens zou kunnen stunten op het veld van leider Lokeren-Temse. Onder meer omdat Kurt Delaere gehoopt had de zegereeks van de Oost-Vlamingen te stoppen maar dat deed Dikkelvenne vorige week al. Niettemin is de verdiende zege op Daknam niet meer of minder dan een stunt. Lokeren-Temse had toen ze zich op De Valkaart hebben gemeld in de heenmatch pas in de topvijf gewerkt (op speeldag tien) maar legde naderhand een fantastische reeks af. Zowel vorige week als nu gingen ze nu terecht onderuit. Niettemin is hun voorsprong nog riant, nog acht punten op Jong Cercle en KSVO, die samen de tweede plaats delen.

Kurt Delaere kon geen beroep doen op Arvid Lenihan én Figo Suffys. Neil Dildick was pas beginnen trainen na een werkongeval en nog niet voldoende fit, nieuwe aanwinst Maxim Cottignie had pas twee trainingen in de benen en moet nog op fysieke waarde worden geschat. Rien Plasschaert was terug na schorsing en nam plaats op de bank naast Emiel Martens, Senne Decloedt en Martin Puskas. Liefst 3000 toeschouwers bevolkten de Daknam-tribunes, de gebruikelijke Oostkampse die-hards waren ook van de partij.

KSVO had blijkbaar een plannetje. Hoge druk op de Lokeren-spelers die eerst niet wisten waar ze het hadden. En als dan bij de eerste corner Louis Declerck de bal in de verste zone dropt en Phil Canoot die kan afwerken (0-1) zat KSVO in de zetel. Het feit dat Lokeren-Temse niet tot uitgespeelde kansen kwam bewees dat het plannetje werkte. Er waren wat fases : twee keer een inzenden waar Vermeiren en Van Moerzeke probeerden af te werken, maar telkens zat Milan Iket of een verdediger er goed tussen (scrimmages dus) om af te blokken en een doelpunt van Van Moerzeke werd terecht wegens buitenspel afgekeurd. De scheidsrechter, een zekere Thibo Le Pera, floot nogal warrig, beide trainers maakten zich meer dan eens druk over zijn beslissingen. De thuisploeg vroeg ook om een strafschop maar kreeg die niet. KSVO dreigde telkens op de tegenaanval en het roodwitte middenveld, voor de gelegenheid waren het “blauwen” (de uitrusting van de thuisploeg is zwart-wit dus diende KSVO zich aan te passen) domineerde. Ook doelman Merckx is een goeie en ook hij verhinderde een paar keer een tweede bezoekend doelpunt, onder andere bij een dichte poging van Jules Vanhaecke. Zodat de ruststand niet onterecht een Oostkampse voorsprong weergaf.

Enkelbreuk voor Thijs Benoot

KSVO had evenwel halfweg de eerste helft noodgedwongen moeten wisselen. Na een duel bleef Thijs Benoot liggen, en werd hij afgevoerd. De linker centrale verdediger leek een enkelbreuk te hebben opgelopen. De diagnose ’s anderendaags was dat het een stevige maar geen gecompliceerde breuk was. Zes weken gips en dan weer opbouwen, wat betekent dat de minzame en sobere verdediger -dit seizoen goed voor vijf goals- de rest van de competitie en eventuele eindronde mag vergeten. Hij werd vervangen door Senne Decloedt die positioneel ook zijn plaats innam. KSVO was weer begonnen met Jari Timmerman op rechtsachter.

In het vierde kwartier verbeterde de situatie niet voor de thuisploeg. Vanhaecke en Vanhaeren werden door Merckx van de 0-2 gehouden maar was kansloos toen Bragard met een scherpe voorzet achter de verdedigers stuurde en de inlopende Phil Canoot de bal in doel ramde (0-2). Nauwelijks bekomen of Merckx moest Timmerman van de 0-3 houden. Even later was er een blunder van François Kompany, één van de winteraankopen van de thuisploeg, wat Dylan Vanhaeren op assist van de net ingevallen Rien Plasschaert de kans gaf om de 0-3 in doel te schuiven. Ook al zijn dertiende voor de toekomstige analist van de Rode Duivels. Het slotkwartier kwam er aan en ook Canoot die zich uit de naad had gewerkt werd door Martin Puskas vervangen. De thuisploeg kwam nog aan de eerredder. Janssen stuurde de bal voor doel, Ruben Geeraerts -een speler die transfervrij van Lierse overkwam- scoorde de 1-3. Hoewel Diego Bragard net voordien zijn tweede gele kaart kreeg en eruit moest was er nog slechts één poging van de thuisploeg, schuin voorlangs geschoten. In het kwartier dat de thuisploeg met één man meer op het veld stond, één kansje dus. Op het eindsignaal mocht de spelers groep juichen. Met toeschouwer Olivier Vermander, meegereisd en ze droegen hun overwinning op aan de onfortuinlijke Thijs Benoot. KSVO komt op gelijke hoogte met Jong Cercle, dat één match meer gewonnen heeft, op weliswaar acht punten van de leider. Niettemin, na de 0-4 op Eendracht Aalst in de heenronde, een tweede stunt van KSVO dat zijn doelpuntensaldo nog eens opdrijft.

KSVO speelde met : Iket; Timmerman, Willem, Benoot (21’Decloedt), Bragard; Declerck, Maus, Vanhaeren, Claeys; Canoot (78’Puskas), Vanhaecke (69’Plasschaert).

Zeven gele kaarten van de zwak leidende Le Pera, vier voor de thuisploeg, drie voor de bezoekers, waarvan één voor Broes Willem en dus twee voor Diego Bragard.
Doelpunten : 5’Canoot 0-1; 65’Canoot 0-2; 70’Vanhaeren 0-3; 79’Geeraerts 1-1.

(Daniel C.)

Kurt Delaere : “prachtprestatie en juiste uitslag”

Zondag had trainer Kurt Delaere nog altijd een voldaan gevoel. Al waren er ook gevoelens voor pechvogel Thijs Benoot. “Het seizoen is voorbij voor hem en hij was enorm goed bezig, pure pech voor hemzelf en voor ons. Zijn vervanger, Senne Decloedt, heeft het schitternd gedaan. Het bewijs dat we een competitieve kern hebben. Er waren nog pluspunten, Jari Timmerman deed het prima als rechterflankverdediger, mijn spitsen hebben bergen werk verzet, ons middenveld overblufte dat van de thuisploeg. We hadden een heel scherpe trainingsweek achter de rug en ik moest mijn ploeg zeker niet motiveren. Die pressing is iets dat we niet altijd doen en nu was het meer dan succesrijk. Het was een meer dan verdiende zege met zelfs de juiste scoreverhouding in deze match als eindresultaat. Collega Hans Cornelis heeft me kort proficiat gewenst, maar ik begrijp dat hij ontgoocheld was. Nul op zes en nog staan ze acht punten voor, een bewijs dat ze onwaarschijnlijke reeks achter de rug hebben. Ik denk niet dat ze de titel nog gaan kwijtspelen. Voor ons lonkt de eindronde. Maar verder kijken dan de volgende match doen we niet. En dat is een moeilijke. Uit bij Olsa Brakel, een ploeg die nu vijf punten boni heeft op de ploegen die alsl degradatiekandidaten worden beschouwd.” De Oostkamp-coach ging dan ook op scouting naar Merelbeke-Olsa Brakel (het werd daar 1-1). “Die ploeg heeft een slechte start gemaakt maar is echt wel een goed team. Vermelden we nog dat Olsa Brakel de enige ploeg is die KSVO dit seizoen op een thuisnederlaag trakteerde, het werd 0-1 op De Valkaart. KSVO krijgt de kans om komende zondag in de Vlaamse Ardennen revanche te nemen. Al zat het dat moeten doen zonder Benoot en Bragard. Komt Maxim Cottignie tussen de lijnen ?

(Daniel C.)

Phil is back : vijf goals in laatste vier matchen

Terwijl Jules Vanhaecke in de eerste helft van het seizoen aan de lopende band scoorde (momenteel 13 goals) bleef Phil Canoot lang op twee stuks staan. De 30-jarige aanvaller heeft seizoenen gehad met over de 20 goals, zelfs eens meer dan 30, maar dat was dan in lagere afdelingen. Phil was dit seizoen niettemin lang de kampioen-assist gever. Met hoekschoppen of uitgespeelde acties. Nadat de derde seizoenstreffer er pas na Nieuwjaar kwam is Phil de laatste weken helemaal terug. Vijf goals in de laatste vier matchen. Nu twee op Daknam, ook in de heenmatch scoorde Phil de treffer die toen een 1-1 opleverde. Nu staat Phil op acht en kan hij nog in de dubbele cijfers eindigen. Kurt Delaere :”Hij weet dat hij een mindere periode achter de rug heeft gehad, al heb ik hem wel altijd het vertrouwen gegeven. Al is hij wel eens als bankzitter gestart, meestal startte hij wel en kreeg hij veel minuten. Hij heeft zich nooit weggestoken, werkte hard en kwam ballen opvragen. Een spits wordt altijd wat afgerekend op doelpunten en assists worden al sneller vergeten, niet door mij. Nu heeft hij de vorm weer te pakken Die tweede goal die hij in Lokeren maakte, was old-school Phil. Zijn vervanging én die van Jules kwamen er omdat ze hun werk dat ik hen had gevraagd, die verdedigers lastig vallen en veel loopwerk doen, perfect hadden uitgevoerd. Ik ben zeer tevreden hoe Phil zich de voorbije maand weer helemaal zichzelf is geworden.”

(Daniel C.)

Nieuwe doelman voor beloften : Brecht Speeckaert (ex-SV Anzegem)

Nadat we deze week al meegaven dat KSVO voor de rest van het seizoen beroep kan doen op Maxim Cottignie (23), overgekomen van het failliette Anzegem (dat enkel nog met de jeugd aantreedt) komt er nog een speler van die ploeg naar KSVO. Weliswaar pas volgend seizoen. De pas 18-jarige Brecht Speeckaert speelde bij de U18 van SV Anzegem en trok na het uit de competitie treden van de ploeg naar eerste provincialer Racing Waregem, waar hij het seizoen volmaakt. Speeckaert speelt er ook in de hoogste jeugdreeks (U19). Het is de bedoeling dat hij volgend seizoen de plaats overneemt van Yentl Van Serveren, die naar Roeselare-Daisel trekt en dat hij bij blessure van één van de eerste twee doelmannen een rijtje op kan schuiven. Speeckaert is 1m91 en schijnt beloftevol te zijn.  Overigens is KSVO nog op zoek naar die tweede doelman ter vervanging van Emiel Martens die naar Rumbeke trekt volgend seizoen.

(Daniel C.)

Postformatie : reserven blijven op periodekoers : 2-1 tegen KM Torhout, beloften spelen gelijk tegen Aalter (2-2)

Hetzelfde stramien als vorig weekend. De reservenmatch bleek interessanter dan die van de beloften omdat in de derde periode KSVO mee aan de leiding staat. Omdat de T1 van de beloften ziek was moest Steven Verkeyn zowel vrijdag bij de beloiften als zaterdag bij de reserven de bank bemannen. Vrijdag was Hans Mukier, TVJO bij KSVO en Pascal Van Severen (teamafgevaardigde en terreincommissaris) zijn gezelschap. Het werd 2-2 tegen KVE Aalter, pas twaalfde in de stand, maar die ploeg kwam met zijn normale opstelling op het terrein. Bij KSVO vooral de jongens die tegen Wielsbeke hadden gespeeld. Soms had de thuisploeg last met het niveau van de tegenstander. An de A-kern waren Emiel Martens, Jeroen Ide en Andreas De Kerpel present. Na een achterstand kon Nils Haezebrouck mooi afwerken en voor een gelijke stand zorgen. Sebbe Blaton kon vanop de stip ookvoor een 2-1 voorsprong zorgen, anderzijds was de gelijkmaker van de bezoekers -weliswaar met een buitenspelsituatie- niet onverdiend.

Speelden : Emiel Martens, Wout Devos (66’Remi Destickere), Andreas De Kerpel, Nils Nagels, Jente Dormaels, Jeroen Ide, Josse Vienne, Foeke Buffel (66’Arne Zarka), Maxim Gijdé (70’Arno Daenens), Nils Haezebrouck (77’Daniel Moroz), Seppe Blaton.

KSVO’s beloften blijven vierde. Komend weekend (vrijdagavond) spelen ze op het veld van KM Torhout, op de Velodroom, tegen de beloften van KM die één puntje meer tellen.

Zaterdag kwamen de reserven dan in actie, anderhalf uur voordat de A-ploeg dat in Daknam deed. Met Andry Haezebrouck naast zich op de bank zag Steven Verkeyn hoe zijn ploeg een felbevochten zege boekte tegen KM Torhout, 2-1. Als co-leider in de derde periode natuurlijk een mooie zaak. In de heenwedstrijd werd het 3-3, in de stand stonden beide ploegen voor de aftrap netjes naast elkaar, al was de ploeg van KSVO beduidend jonger dan die van de bezoekers uit het Houtland. KSVO nam het iniatitief en na een hoekschop van Maxim Cornelis kon Seppe Hoppe scoren (1-0, 5′). De tegenstander liet niet af en toen Warre Maertens buiten de zestien te veel ruimte kreeg kon hij voor de 1-1 zorgen (33′). Lang konden de bezoekers niet genieten,want even later kon Luca De Blauwe een mooie collectieve aanval en na succesrijke pressing van spitsbroer Luka Talloen afronden (2-1, 37′).Die stand stond halfweg nog op het bord en zou ook de eindstand worden. Al zat de tweede helft nog vol met animo. KM kwam opzetten en er was een prima Thibo Decloedt nodig om meerdere keren de gelijkmaker te verhinderen. Anderzijds waren de tegenaanvallen van KSVO scherp en gevaarlijk maar liep er in de slotfase, assist of poging, altijd iets fout. Het bleef 2-1 na een boeiende match en voor de veertiende keer op rij bleef KSVO-B ongeslagen.

Kwamen in actie : Thibo Decloedt, Maxim Cornelis, Seppe Hoppe, Guillaume Coulier, Quinten Puype, Matthias Clement (83’Ismael Van Cleven), Milan Van De Maele ,Theo Kasongo Sabury (65’Tibo Vanbossel), Tristan Deblieck (60’Jersey Jonckheere), Luka Talloen en Luca De Blauwe (85’Nils Haezebrouck). Volgende week, op hetzelfde aanvangsuur (zaterdag 18u30) mag KSVO weer thuis spelen maar nu heet de bezoeker, VC Wingene en dat is de leider in de algemene rangschikking.

(Daniel C.)