KSVO eindigt kalenderjaar in mineur met eerste thuisnederlaag : 0-1 tegen Olsa Brakel

De laatste wedstrijd voor de korte winterbreak (op 7 januari speelt KSVO al weer zijn volgende match, in feite de 17de speeldag en de laatste van de heenronde) werd een opdoffer Op vele vlakken : het werd een totaal onvolledige speeldag, zo werden al drie wedstrijden afgelast op zaterdagavond, waaronder die van de naaste achtervolgers of de ploeg die op gelijke hoogte stond, zijnde Sparta Petegem, Jong Cercle en Lokeren-Temse, zodat het nu die ploegen die nog een match tegoed hebben en niet zoals vorig weekend toen KSVO  er één te goed hebben; bovendien werd het in die laatste match van het kalenderjaar de eerste thuisnederlaag, in anderhalf seizoen. Vorig seizoen toen men met een straatlengte voorsprong kampioen werd in derde amateurs verloor KSVO geen enkele thuismatch, tot op heden was dit ook het geval met in de voorgaande acht thuismatchen zes overwinningen en twee drawns. Olsa Brakel bracht daar verandering in en hoewel het voor KSVO geen drama is kwam de nederlaag toch hard aan.

De temperaturen rond het vriespunt zorgden voor een mindere publieke belangstelling dan normaal. Misschien had men beter hier ook afgelast, maar koukleumen voor toeschouwers geldt niet als reden om een match niet te spelen. Het terrein bleek bespeelbaar.

Kurt Delaere koos voor dezelfde elf als in Torhout, Zico Claeys was blijkbaar voldoende hersteld van zijn heupprobleem en begon aan de partij. Op de bank werd Yentl Van Severen, derde doelman, vervangen door Jari Van De Maele. Dildick, Decloedt en Puskas waren opnieuw bankzitter. Niets liet vermoeden dat het met een nederlaag zou eindigen. KSVO domineerde, liet de bal vlot rondgaan en speelde in één tijd, van achteren uit en voor de bezoekers was het (meestal vruchteloos) hollen achter tegenstander en bal. Denk dat balbezit voor rust zoiets van 75 procent voor KSVO moet geweest zijn. Al na vier minuten scoorde Phil Canoot op een inzenden van Louis Declerck, maar de treffer werd afgekeurd voor voorafgaand buitenspel. Na acht minuten duwde doelman Otte nog net een afgeweken voorzet van Louis Declerck vanonder de lat. Na 20 minuten was er een lange uitgesponnen actie die afgesloten werd met een schot van Jules Vanhaecke, net over. Eén minuut later een vrije trap, Thijs Benoot kwam vrij te staan maar zijn kopbal eindigde pal op Otte. Even na het halfuur een lange bal van Willem op de doorspurtende Vanhaecke, wiens goeie laterale voorzet door Vanhaeren gedevieerd werd, net voorbij de paal. Het was duidelijk, KSVO verdiende al lang de openingstreffer maar in de zestien lukte het niet. Leek het aan precisie en doelgerichtheid te mankeren. We waren 34 minuten ver toen Broes Willem de bal op 25 meter van eigen doel verloor, aanvaller Habbas pakte de bal op en schoot, Iket redde knap en Benoot ruimde verder op. Eerste en enige doelgevaar van de bezoekers voor de rust, die heel blij mochten zijn dat ze bij de rust nog met een blanco score konden gaan rusten. T

Het werd anders na de rust. Al snel mocht de kleine rechtsmidden Ndefe diep gaan, op voorzet van Capelleman die vooral had afgezien voor rust, maar hij verloor zijn kalmte voor doel. De thuisploeg kreeg pas even voor het uur een kans. Vanhaeren zorgde voor de actie, Canoot kon zijn schot niet kadreren en besloot net naast. Op de tegenaanval kon Iket redden bij een poging van Lepez en Habbas was er ook dicht bij. Het bleek dat de bezoekers die op de omschakeling rekenden dat nu veel sneller (en met volgende middenvelders deden. Zo eindigde een actie van Habbas wel voorbij Iket, maar devieerde Willem de bal maar net naast het eigen doel. Intussen vielen de gele kaarten van referee Florian Stove aan de lopende band. Bij een nieuwe kans van de bezoekers kon Ndefe besluiten, Benoot redde op de lijn. En het onvermijdelijke gebeurde een kleine twintig minuten voor tijd . Een diepe bal van Barrezele, Ndefe liep op de rechterkant Willem uit zijn spoor en besloot enigszins struikelend onder Iket door, de bal ging er traag in (0-1). Kurt Delaere had al voor de treffer Dildick ingebracht voor Claeys, tien minuten voor tijd kwam ook Puskas in voor Canoot. Phil had zeker niet zijn beste dag, maar ook de invallers maakten weinig klaar. Bragard moest nog een bezoekende poging op de lijn wegwerken. De laatste tien minuten waren vanwege roodwit “sturm und drang”. Met veel mankracht, niet zelden zes of zeven spelers aan of in de rechthoek, maar de standjes leverden geen open kansen op, doelman Otte die al wat tijd had gewonnen bleef foutloos en de bezoekers hanteerden de weg-is-weg taktiek. Er was nog één echte kans, voor Jules Vanhaecke, goed afgeweerd, maar voor het overige waren de bezoekers nog gevaarlijk nadat ook de flankverdedigers Bragard en Lenihan zich bij het uitverdedigen op balverlies lieten betrappen. Jari Van De Maele kwam nog in voor Louis Declerck, maar ook die wissel bracht niets op. Zo bleef het 0-1. Brakel kon een punt wettigen op basis van de tweede helft en de kansen die het in de omschakeling creeërde, KSVO had een punt verdiend omwille van zijn dominantie voor de rust. Maar zoals gezegd : de scherpte en frisheid bleek in de zestien te ontbreken. En misschien had Kurt Delaere gewoon gelijk toen hij na de match in Torhout vernam dat de match Jong Cercle-Olsa Brakel weer was uitgesteld, dat men een frissere tegenstander voor de kiezen kreeg. Drie matchen in goed 8 dagen bleek inderdaad van het goeie te veel.

KSVO speelde met : Iket; Lenihan, Willem, Benoot, Bragard; Declerck (85’Van De Maele), Maus, Vanhaeren, Claeys (64’Dildick); Canoot (80’Puskas), Vanhaecke. (Decloedt bleef op de bank). Doelpunt : 72’Ndefe 0-1.

Liefst 8 gele kaarten trok Florian Stove (zeker niet altijd gesteund door tweede lijnrechter Lakiere, die het bij buitenspelsituaties een paar keer verkeerd had) waarvan zes voor de bezoekers, twee voor KSVO. Bragard en Declerck kregen ze maar dat brengt hen niet in geel gevaar.

De competitehervatting zorgt voor twee uitmatchen voor KSVO na Nieuwjaar. Op zaterdag speekt KSVO op zaterdagavond 7 januari om 19u30 naar Oudenaarde, ploeg momenteel in de buik van de klassering. Op zondag 15 januari speekt KSVO weer uit, bij de subtopper Zelzate, om 14u30. Op 22 januari is er dan om 15 uur de topper op de Valkaart tegen Eendracht Aalst.

(Daniël C.)

Thijs Benoot : “We waren precies al in kerstverlof”

De zo secure verdediging ging zaterdagavond geregeld in de individuele fout, alleen Thijs Benoot liet zich op geen enkel individueel balverlies betrappen. “Is drie matchen op 7 dagen teveel ? Weet ik niet. We waren precies al in kerstverlof en recht van het kerstdiner gekomen. We hadden heel veel de bal in de eerste helft, waren dominant, maar het leverde te weinig uitgesproken kansen op, een vaststelling die we al een paar weken doen. Aalst was een uitzondering maar toen mochten we wel 65 minuten tegen tien man spelen en waren we zeer effectief, liep alles op wieltjes. Als we vandaag al eens konden afwerken was het altijd pal op hun doelman, die niet echt grote saves moest verrichten. Na de rust werden we in de omschakeling een paar keer gepakt, we speelden volledig vooruit maar achteraan werden we soms in een numerieke minderheid gebracht, met twee tegen drie of met drie tegen vier, omdat hun middenvelders wel aansloten en wij wat in de steek werden gelaten. Het was een beetje hetzelfde verhaal als op Torhout met dien verstande dat die zo gevaarlijk niet waren als Brakel na rust. Het is al een paar weken dat we minder creeëren dan in de eerste tien of twaalf matchen. Tegen Gullegem konden we het rechttrekken, op Torhout pakten we nog een punt, vandaag werd het niets.” De centrale verdediger was er duidelijk niet goed van….

(Daniël C.)

Thuisnederlaag geen ramp, shit happens

De eerste thuisnederlaag kwam heel onverwacht en daarom wellicht moeilijk te verteren. Het is evenwel geen ramp. Doordat Lokeren-Temse, Sparta Petegem en Jong Cercle niet speelden hebben die ploegen nu een match tegoed en kan KSVO virtueel van plaats twee naar plaats vier zakken. Is dat niettemin geen mooi rapport na 16 van de 34 matchen ? Zal wel zijn. KSVO heeft zijn entree niet gemist, kreeg lofbetuigingen van de trainers van Lokeren-Temse, Aalst en ook van de trainer en bestuur van Olsa Brakel. Als promovendus 26 punten halen uit zestien matchen, drie nederlagen waarvan één thuis, het is een rapport waarvoor elke nieuwkomer zou tekenen. Daarom niet te veel drama maken, voetbal is ook verliezen als je het niet verwacht. Shit happens. Wel komt het er op aan om na de hervatting uit de eerste twee uitmathen toch iets te nemen, liefst een driepunter, meer mag ook. Tot zeker eind april is Olivier Vermander uit, hij zou er voor tekenen om nog één of twee matchen in mei mee te pikken, maar in feite richt hij zich al op volgend seizoen. Want hij tekende al bij. Dat deden nog andere kernspelers maar men houdt die namen wijselijk voor zich. En Rien Plasschaert zal ook niet voor begin februari klaar zijn, zijn blessure heelt iets minder snel dan verhoopt. De trainer -die ook bijtekende- maakte de voorbije weken zijn keuze uit zeventien of achttien namen. Sommigen grepen hun kans, anderen minder. Feit is dat het ons leek dat in Torhout én tegen Brakel niet alle spelers even scherp en fris voor de dag kwamen. De break komt misschien net op tijd.

(Daniel C.)

Postformatie : beloften speelden niet, reserven pakken punt

De match van de beloften op vrijdagavond, uit bij Sparta Petegem, werd uitgesteld. De reserven speelden zondagmiddag, om 13u30 (verplicht omdat er niet tijdens WK finale mocht worden gespeeld) en haalden een 2-2 gelijkspel uit bij Westkapelle. De vierde provincialer kwam op voorsprong na amper 4 minuten, maar Josse Vienne maakte vijf minuten later al gelijk. Nog voor de rust zorgde Jente Dormaels voor 1-3. In het laatste kwartier kon de thuisploeg toch nog de halve inzet thuishouden met een doelpunt 7 minuten voor tijd. De KSVO-reservenploeg die in actie kwam : Thibo Decloedt, Seppe Hoppe, Ismael Vn Cleven, Guillaume Coulier, Quinten Puype (32’Nils Haezebrouck), Maxim Gydé (83’Foeke Buffe), Josse Vienne, Luca Talloen, Theo Kasongo Sabury, Jente Dormaels en Senne Moelaert. De beloften spelen maandag (normaliter) uit bij Dikkelvenne, de reserven komen pas op 15 januari weer in actie. (Daniël C.)