KSVO geraakt na prima match en prachtige voetbalavond niet voorbij KM Torhout (2-2)

Zaterdagavond was het op De Valkaart te doen voor één van die zeldzame derby’s in derde amateurs A, met de komst van KM Torhout, de nummer drie op bezoek bij de leider. Voor de bezoekers goed aangestipt in hun agenda en met veel tamtam op hun sociale media als één van de matchen van het seizoen bestempeld. In de heenmatch was KSVO gaan winnen op de Velodroom (1-2), nadat het halfweg 1-0 in het krijt stond, maar na de rust de thuisploeg overpowerde en niet tevreden was met de gelijkmaker en doorging voor winst, die er in de slotminuut ook kwam.

De omstandigheden waren schitterend. Er was ook veel reclame gemaakt vanuit onze vereniging : via de sociale media en via mond-aan-mondreclame. En wat was het een succes ! Meer dan 600 bezoekers. De Oostkampse burgemeester (zijn voorganger komt regelmatig kijken) was van de partij en zetelde in de nieuwe tribune naast de voorzitter. Ook heel wat gezichten uit het West-Vlaams voetbalgebeuren kwamen opdagen. Ook ex-trainer Dieter Lauwers kwam met zijn echtgenote Sylvie kijken. Ook hij is momenteel succesvol met Wielsbeke in eerste provinciale, al is hun voorsprong maar half zo groot op hun naaste achtervolger (Wervik), ook zij rekenen op promotie. En dan uiteraard de supporters van beide ploegen die massaal voor present tekenden. KSVO had er alles aan gedaan om de gasten en toeschouwers goed te ontvangen. Een drievoudige toegang tot het complex, dranken- en drankbonnenstandjes buiten (het weer was fris maar droog) want de kantine ging anders veel te klein zijn, aparte blokken in de kersverse tribune voor de Torhout-fans en die van KSVO, meer stewards en quasi alle bestuursleden staken mee de handen uit de mouwen. Kortom, een prima organisatie. En zo’n organisatie vraagt een prima match en die kregen we ook.

Bij de bezoekers ontbraken doelman Stijn Ampe en rechtsback Jannes Vermeulen (geblesseerd) en ex-KVO-er Laurens Huysentruyt (centraal verdediger) was geschorst. Bij KSVO was Milan Iket nog altijd onvoldoende fit maar waren de meeste veldspelers dat wel.

De start van de thuisploeg was verschroeiend met drie keer doelgevaar in de openingsfase. Canoot schoot al na 2 minuten binnen, het fluitsignaal van de referee had al weerklonken toen zijn schot vertrok maar de reactie van doelman Dutoit leek toch wat schutterig. Twee minuten later schoot Phil opnieuw nipt naast, Dutoit stond roerloos maar had het geluk aan zijn zijde. Nog maar zeven minuten ver en een schot van Louis Declerck, half afgeweerd door Dutoit, rebound met het hoofd door Phil Canoot, op de paal. De eerste tegenreactie van KM was een schot van Timmerman van net buiten de zestien, Emiel Martens pakte in twee keer. We waren nog maar tien minuten ver en de volle tribune had al heel wat gezien. Trainer Stijn Meert had bij de start Harry Hollevoet als rechtsback geposteerd met Ruben Pyck de rij ervoor als rechtsmidden maar omdat alle gevaar in die openingsfase vanop links kwam wisselde hij beide spelers van positie. Op het kwartier kwam Dutoit weer goed weg toen Vanhaeren een vrije schietkans had aan de tweede paal maar aan de verkeerde kant ervan besloot. En dan viel even stil voor een tiental minuten. Een eerste mooie actie van KM op rechts via Hollevoet en een voorzet van Timmerman voor doel, Emiel Martens pakte voor de neus van het duo Andries-Willem. In het tweede kwartier had KM het evenwicht grotendeels hersteld maar het derde kwartier neigde weer naar een Oostkamps overwicht. Na een snelle counter stuurde Canoot op links Vanhaecke weg, diens schot met links was centraal, Dutoit werkte weg en voor de tweede keer op rij kopte Canoot op de paal. Het was slechts uitsteld, na een afgeweerde corner schoot Canoot met zijn linker toch hard voorbij Dutoit. Nummer 22 van het seizoen voor Phil. Die voorsprong kwam voor de rust niet meer in gevaar en dan was het tijd voor een koffie, een pintje of een andere consumptie.

Na de pauze speelde KSVO richting kantine. Canoot schoot een vrije trap niet rechtstreeks maar legde breed, Decloedt duwde de bal met zijn rechter aan de verkeerde kant van de paal. De gelijkmaker kwam uit de lucht vallen. De scheids had een actie laten doorgaan maar er was offside gesignaleerd, net voordien was een fout begaan. Andries trapte de vrije trap mooi naar de bovenhoek, Martens leek die bal te pakken, maar bij het neerkomen glipte de bal onder zijn lichaam over de lijn (1-1). Een koude douche maar KSVO toog ten aanval. Bragard probeerde het van ver met zijn linker, Dutoit redde deze keer knap de pegel. Op de corner volgde een heet standje waarbij de bal op de lijn werd ontzet. Op de linkerkant van KSVO en zijn linkerkant liep Pyck Declerck uit zijn tred en zette voor doel. Martens twijfelde een seconde en was te laat om Damon Timmerman te beletten het leder in doel te frommelen (1-2). Minder dan twintig minuten voor tijd op achterstand. Geen paniek maar nog meer drive bij de thuisploeg. Vanhaecke werd gewisseld voor Olivier Vermander, die rechts in het middenveld ging postvatten, Claeys werd tweede aanvaller. En Bragard werd een extra middenvelder. Dutoit redde een kopbal van Claeys na een mooie actie op recdhts. En toen tien minuten voor tijd Pyck van achteren Claeys aantikte in de zestien en dicht bij de tweede paal wees referee Jari Van Laere naar de stip. Pyrck kreeg zijn tweede geel. Alleen Taillieu ging protesteren, van massaal protest was geen sprake. Toch duurde het meer dan een minuut eer Broes Willem de strafschop kon trappen. Hij deed dat vlekkeloos. Hij schilderde de bal vanop elf meter de bal hard en geplaatst in de bovenhoek (2-2). Vijf treffers telt Broes momenteel, twee vanop de stip. Met nog negen officiële minuten leek KSVO nog de winst in zicht. Diego Bragard rende op zijn linkerkant regelmatig voorbij twee man met kracht en snelheid, zijn voorzetten zaaiden verwarring maar het wass wachten tot twee minuten voor tijd eer er nog een open schietkans kwam. Dylan Vanhaeren schoot echter een meter over de lat. De geladen en aantrekkelijke match werd afgesloten op 2-2. KM was na de gelijkmaker doodgelukkig met het punt, KSVO eerder ontgoochelde. Ondanks de intensiteit tussen beide ploegen toch mooie beelden op het veld, met spelers die met elkaar overweg leken te kunnen. Het publiek applaudisseerde, ook al was er geen winnaar. Het had een goeie match gezien !

KSVO speelde met : Martens; Van De Water, Willem, Benoot, Bragard; Claeys, Vanhaeren, Decloedt, Declerck; Vanhaecke (70’Vermander), Canoot.

Kwamen niet in actie : doelman Yentl Van Severen, Arvid Lenihan en Declan De Waele.

Doelpunten : 40’Canoot 1-0; 54’Andries 1-1; 71’Timmerman 1-2; 82’Willem (pen.) 2-2.

Zeven keer geel, één keer rood en toch : puike arbitrage van Jari Van Laere

De zenuwen leken goed gespannen bij beide ploegen, en dan heb je een goeie arbitrage nodig. Jari Van Laere (24) uit het Oostvlaamse Beveren, aangesloten bij Vrasene, floot een prima partij, daar was na afloop iedereen het over eens, uit beide kampen. Van Laere trok nochtans vele gele kaarten maar die waren allemaal terecht en zo vermeed hij dat het uit de hand liep. Bij KSVO werden achtereenvolgens Jules Vanhaecke, Diego Bragard en Niels Van De Water geboekt, telkens voor storende fouten of te driest inkomen. Bij KM waren de daders Andries, Taillieu, Pyck en Vandewiele voor fouten of truitje trek. Ruben Pyck kreeg zijn eerste geel na 69 minuten en twaalf minuten later bij de penaltyfout zijn tweede. En doelmannentrainer Dimitri Verhulst kreeg op de Torhoutse bank ook geel nadat hij tot twee keer toe de bal bijhield om een snelle hervatting te beletten. Meestal is het adagio dat veel kaarten een slechte leiding betekenen, dit was allesbehalve het geval. Terwijl bij KSVO de kaarten geen gevolgen heeft is dat bij KM helemaal anders. Pyck is uiteraard geschorst met dubbel geel, maar ook voor Taillieu was het zijn derde.

Kurt Delaere :”Dubbel gevoel : trots en ontgoocheling”

Onze trainer was enigszins tevreden, anderzijds ontgoocheld. “Een dubbel gevoel. We hebben twee punten te weinig gekregen voor zo’n prestatie, één van onze beste thuismatchen van het seizoen. Ik ben trots dat deze ploeg ook na de onverdiende 1-2 niet liet betijen, we gingen er voluit voor en ook na de gelijkmaker gingen we door. Net als in Torhout. Dat is het DNA van KSV Oostkamp : altijd gaan voor de zege, nooit tevreden met het gelijkspel. We hadden kansen genoeg om te winnen, maar dat is ook voetbal : je krijgt niet altijd wat je verdiend. Al geloof ik dat je wel krijgt wat je verdient op het einde van de hele rit. In feite moesten zij winnen om (eventueel) dichterbij te komen bij Lebbeke of Tempo Overijse als vierde af te houden. Wij hebben nu 25 matchen gespeeld, er 19 van gewonnen, vijf gelijkgespeeld én één verloren. Een prachtig bilan. We kijken alleen naar de volgende opdracht. Uiteindelijk kan ik wel leven met het gelijkspel, al denk ik niet dat de neutrale waarnemers en toeschouwers niet zouden ontkennen dat één ploeg de overwinning verdiende en dat waren wij.” Kurt gaf nog mee dat hij Vanhaecke verving om een eventuele blessure te vermijden. “Hij ging stretchen op het veld én dat is een teken dat de inspanningen zich lieten voelen. Dan kan je beter een blessure vermijden.” Met een quasi complete groep moest Kurt ook keuzes maken. “We moeten rekening houden met de -21-regel, met de bezetting van alle posities en linies. Soms zitten jongens niet in de selectie terwijl ze het wel verdienen, ik kan er slechts vijftien kiezen én de keuzes zijn soms moeilijk, het betekent alleen dat we een goeie groep hebben met veel goeie spelers.”

SK Lebbeke blijft aanklampen, maar KSVO rekent niet

SK Lebbeke mag als enige overgebleven concurrent worden beschouwd. Het won met 3-1 van Voorde-Appelterre, en komt terug tot op 8 punten. De situatie van iets meer dan twee weken geleden en nu zijn er nog slechts 15 punten te winnen (of te verliezen). KM Torhout is alleen mathematisch nog in de running, volgend weekend kunnen ze met veertien punten minder daarvoor al uitgeschakeld zijn. Hun puntje zaterdag bij KSVO leverde hen uiteindelijk een extra bonuspunt op voor de derde plaats na het verlies van Tempo Overijse.

Voor KSVO en Lebbeke ziet het programma er als volgt uit.

Volgend weekend (zondagnamiddag) trekt KSVO naar Voorde-Appelterre, het nummer acht. Daags voordien heeft Lebbeke dan al gespeeld op het veld van staartploeg Sint-Niklaas. Een week later speelt Lebbeke weer één dag vroeger, thuis tegen de allerlaatste, Jong Lede. Daags nadien op 10 april moet SVO de wei in op het veld van Wolvertem-Merchtem. Dan volgt gelijktijdig de inhaalmatch van de tweede periode met voor Lebbeke een moeilijke verplaatsing naar KM Torhout en KSVO ook geen makkelijke opdracht, thuis tegen Vigor Hamme (nummer zes momenteel. De laatste twee speeldagen worden op hetzelfde tijdstip gespeeld : op zondag 24 april komt Rhodienne De Hoek nog een staartploeg op bezoek bij KSVO, terwijl Lebbeke naar Erpe-Mere moet, en op zondag 1 mei speelt KSVO op Anzegem, en ontvangt Lebbeke het uitgespeelde Eppegem. In het beste geval kan KSVO al in het weekend van 9 april kampioen spelen.

Kurt Delaere :”Wij rekenen niet en ik kijk ook niet naar het programma van Lebbeke. Het enige wat er toe doet is ons programma en wat wij doen. Voor mij is de komende match de belangrijkste, we kijken voorlopig niet verder.”

(Daniël C.)