KSVO pakt meteen eerste zege in debuut in hoogste reeks ooit : 4-2 tegen kampioen Sparta Petegem

KSVO heeft zijn start in de hoogste reeks waarin het ooit speelde niet gemist. Het won zaterdagavond met 4-2 van Sparta Petegem. De Oost-Vlamingen uit de Vlaamse Ardennen waren vorig seizoen kampioen maar hadden geen licentie aangevraagd (en konden derhalve niet promoveren) en zijn dit seizoen ook niet van plan om die licentie aan te vragen. Dat ze aardig kunnen ballen bewezen ze vooral voor de rust. Toch hebben ze niet een zo aardige oefencampagne achter de rug met redelijk wat nederlagen en een bekeruitschakeling thuis tegen Racing Mechelen, dat in de andere reeks (2B) aantreedt. Toch eist trainer Bert Dhont (oud-speler SK Beveren) minstens een plaats in de topvijf en de ervaren spelers spreken ronduit van de titel.

Roodwit heeft hen in elk geval een eerste nederlaag toegediend. Toch zag het er halfweg niet naar uit dat het zo’n vaart zou lopen. Trainer Kurt Delaere had zijn keuzes gemaakt op basis van de laatste oefenmatchen en de ganse voorbereiding. Laatste aanwinst Martin Puskas viel nog buiten de selectie, van de nieuwelingen stonden enkel Rien Plasschaert op rechtsmidden en Lucas Maus op de positie zes, in de ploeg. Voor de rest de vertrouwde namen van vorig seizoen en op de bank nog twee aanwinsten, Dildick en Suffys naast Emiel Martens en Senne Decloedt.

De bezoekers trokken de match meteen naar zich toe en waren levensgevaarlijk op hoekschoppen, waarvan ze er na een halfuur al zes hadden (en over de ganse match een tiental). De eerste kopte Thomas Van De Velde tegen het lichaam van Maus, de tweede van Blancke ging maar voorlangs. We waren toen goed tien minuten ver. Van Steenkiste probeerde het op het kwartier met een verre knal, Iket verrast maar toch attent genoeg om de bal weg te boksen. KSVO geraakte niet in zijn spel en was slordig in de passes, de spelers leken een beetje overmand door zenuwen. Onder andere ex-speler Stan Braem en een andere speler uit 1A, Lucas Van Eenoo (Westerlo) zagen hoe de bezoekers domineerden en op een hoekschop ook scoorden. Sam Blancke werkte de door Van de Velde doorgekopte bal binnen (0-1). Dat was halfweg de eerste helft waarbij duidelijk was dat de bezoekers een hoog tempo aanhielden en snel omschakelden. KSVO reageerde quasi onmiddellijk. Voor het eerst Canoot in beeld met een strakke bal in de diepte tussen twee man in, Jules Vanhaecke goed doorgelopen en met zijn rechter van schuin rechts diagonaal in de verste hoek (1-1), een beauty. Niettemin bleef de alarmklok luiden bij een nieuwe doorgekopte hoekschop die weer van de lijn werd gekeerd. De bezoekers moesten even het tempo laten zakken, Vanhaecke ging er na 37 minuten op rechts door, De Wulf verhinderde dat Canoot aan de tweede paal kon binnenwerken. Maus probeerde het vanop afstand, zijn schot ging een half metertje naast. Kort voor de rust een knappe actie op rechts met een één-twee en Rien Plasschaeert met een fraaie lob over de doelman, Dimi Carré, maar de 2-1 ging niet door. Buitenspel was de reden, al waren er twijfels. Weinig protest en het dient gezegd dat de lijnrechter al gevlagd had voor Plasschaert de bal in doel deponeerde. Nu, met 1-1 kon KSVO niet klagen halfweg, de tegenstand bleek zoals verwacht sterk. Die doelman Carré heeft een verleden in West-Vlaanderen : bij de beloften van Cercle, waar hij even derde doelman werd, nadien bij Mandel United en Zwevezele, waar hij op 1 juli transfervrij kon vertrekken door het opdoeken van de A-ploeg. Carré trok naar Petegem omdat eerste doelman Tom Vandenbossche, al jarenlang een monument bij Sparta, op de laatste match van de vorige competitie zijn achillespees scheurde en lang out is, net als rechtsbuiten Berwouts..

De tweede helft begon KSVO met Neil Dildick voor Zico Claeys op de linkerkant. Het was voor de rust vooral linksbuiten Luckx die voor gevaar zorgde omdat Lenihan niet zoveel defensieve steun kreeg van Plasschaert. Bragard kreeg die meer van Claeys maar Diego was zelf zeer onrustig, waardoor hij veel balverlies leed. Toch leek KSVO met meer vertrouwen op het veld te zijn gekomen. Iket moest wel een vrije trap van aanvoerder Davy Joye, intussen 34 en wat meer spits dan de spelverdeler die hij vroeger meer was geworden, in corner redden, maar nadien kwam de thuisploeg echt op dreef. Carré die met een hoog spelende verdediging voor hem ook ver uit zijn doel speelde zag een poging van Broes Willem vanop 55 meter maar een metertje naast, al had hij misschien die bal nog kunne raken. Een voorzet-schot van Plasschaert ging maar rakelings voorbij de twijfelende Carré. KSVO leek de zenuwen helemaal de baas en scoorde even na het uur. Na een actie op links verhuisde de bal naar de rechterkant waar Plasschaert aflegde voor de infiltrerende Dylan Vanhaeren (wat een werklust en loopvermogen heeft onze nummer vier) en die schoot in de verste hoek binnen (2-1). Direct erna opnieuw doelgevaar in de Oostkampse kleine rechthoek waar de bal kon ontzet worden. Jules Vanhaecke schoot dan even onverwacht als raak vanop een positie op de linkerkant waarvan je eerder een voorzet verwacht. Twee spelers waren dichtbij aan de tweede paal maar het schot verraste ook Carré én het stond zowaar 3-1. Kurt Delaere bracht twee jongens in, Suffys voor Plasschaert en Decloedt voor Maus. Bedoeling de match te controleren, zo leek het toch. De match was nog niet helemaal gespeeld. Ameys ging enkele minuten later opzichtig neer toen Dildick de bal probeerde te onzetten. Ons leek het geen strafschop en het Oostkampse protest werd door de overigens goed fluitende Robin Lefever weggewuifd. Davy Joye bewees dat zijn traptechniek nog altijd prima in : 3-2 vanop de stip. Het kon weer alle kanten op. De flank Bragard-Dildick veroverde nu wel de linkerflank, laatstgenoemde gebruikte zijn snelheid en zorgde voor gevaar. Lenihan moest wel nogeen verlengde hoekschop op de lijn wegwerken (80′), maar dan vond Broes Willem zijn moment gekomen. Na een balverovering verschalkte hij met een fraaie verre (en voldoende harde) lob de ver voor zijn doel staande Carré, vanop 53 meter ! (4-2). Misschien het doelpunt van het seizoen voor KSVO en al zeker Broes “zijn doelpunt van het jaar”. Na die 4-2 probeerde Petegem nog wel maar echte kansen gaf KSVO nu niet meer weg zodat het drie punten kon opschrijven op zijn eerste rapport. Puik werk en een schitterend verjaardagscadeau voor trainer Kurt Delaere, die op die dag de kaap van 40 lentes had gehaald.

KSVO speelde met : Iket; Lenihan, Willem, Benoot, Bragard; Plasschaert (71’Suffys), Maus (71’Decloedt), Vanhaeren, Claeys (46’Dildick); Canoot, Vanhaecke.

Doelpunten : 23’Blancke 0-1; 26’Vanhaecke 1-1; 64’Vanhaeren 2-1; 67’Vanhaecke 3-1; 73’Joye (pen.) 3-2; 83’Willem 4-2.

Drie gele kaarten : twee voor KSVO voor Vanhaeren (39′) en Decloedt (76′) en één voor een speler van de bezoekers die niet op het veld kwam, Maes werd bestraft tijdens zijn opwarming (90′) omdat hij de scheids of lijnrechter had bekritiseerd.

KSVO deelt nu met vijf andere clubs de leidersplaats. RC Gent (beste goalaverage, 5-1), Westhoek, Oudenaarde, KSVO, Harelbeke en Dikkelvenne. Volgend weekend, zondag a.s., speelt KSVO op Westhoek, dat met 1-4 won uit bij Jong Essevee (de beloften van Zulte Waregem).

Nog dit : de nationale beloften deden het op vrijdag ook al prima : 5-1 tegen hun collega’s van Sparta Petegem. Met Martin Puskas, Jari Van De Maele, Louis Declerck, Jeroen Ide en Andreas De Kerpel stonden vijf kernspelers in de ploeg, die allen de 90 minuten volmaakten.

(Daniël C.)