KSVO “in extremis” voorbij leider RC Gent (2-1) en pakt zo tweede plaats terug

In de voor hen nieuwe reeks had KSVO al veel meegemaakt in die vijf wedstrijden Drie thuisoverwinningen, waarvan twee heel overtuigend én zelfs riant in cijfers, een gelijkspel (had een zege kunnen zijn) en een nederlaag buitenhuis. Zaterdag kregen we wat nieuws. Het werd een nipte thuisoverwinning waarvoor de term “in extremis” lijkt te zijn uitgevonden. Twee en een halve minuut voor het verstrijken van de officïële speeltijd stond het nog 0-1. Na vier minuten extra tijd stond het zowaar 2-1. Niet eens onverdiend. Al wie KSVO in zijn hart droeg was al zo blij met de late gelijkmaker, toen het nog 2-1 was het kot te klein. Op basis van dominantie en balbezit was de zege niet gestolen.

RC Gent met Jannes Tant (jeugdprodukt van Club Brugge) als trainer en o.a. Zaven Yagan (ex-Zwevezele) in hun rangen was leider geworden op de vorige speeldag. KSVO moest enkele pionnen missen : Arvid Lenihan met een lichte verrekking die hem nu aan de kant hield (mogelijk ook komend weekend nog maar dan moet dat echter de rug zijn) en Niels Dildick die een operatief ingrijpen (niet voetbalgerelateerd) onderging (en ook maximum twee matchen aan de kant blijft) waren er niet bij en bovendien haakte Zico Claeys kort voor de aftrap af wegens ziekte (migraine). Tom Lannoo was al bij de selectie gekomen, ook Jeroen Ide mocht de vrijgekomen plaats op de bank invullen. Louis Declerck kwam in de ploeg als “valse” linksmidden, achterin nam Suffys de plaats in van Lenihan.

RC Gent toonde technische kwaliteiten maar koos wel voor een dubbele gordel, met veel man achter de bal en een heel snelle omschakeling waarbij meer wel dan niet het middenveld gewoon werd overgeslagen. De lange ballen van achteren uit werden naar de zijkanten gegeven waarbij de snelheid van de flankspelers werd gezocht, met Samuel Addo op links en Hebbelinck op rechts. Vooral eerstgenoemde is een knaap die wellicht hogerop kan. Die gasten zoeken de ruimte om naar binnen te snijden, de aansluiting moet komen van offensieve jongens die vanuit het middenveld komen zoals Triest en Yagan. Al na 2 minuten moest Milan Iket een mirakelsave verrichten en hield hij de score blank. KSVO kreeg de bal maar vond moeilijk een gaatje. Na een kleine tien minuten een halve mogelijkheid voor Vanhaecke, zonder succes. Bragard mocht regelmatig de ruimte induiken en had best een paar harde voorzetten in petto, maar door de overbevolking was er nooit tijd en ruimte om af te werken. Pas na 20 minuten de eerste echt goeie kans voor KSVO, Rien Plasschaert schoot net naast. Even voor het halfuur werd Jules Vanhaecke na een dieptepass afgefloten voor buitenspel toen hij alleen op de doelman afging. Het was de lijnrechter die vlagde maar of het juist was leek ons niet zeker. De frustratie van Jules leverde hem geel op van een warrig leidende referee Windels. Na het halfuur was het Iket die weer de beginstand op het bord moest houden. In de 35ste minuut kon Phil Canoot net niet bij een scherpe voorzet, KSVO recupeerde maar verloor daarop de bal, en dan na een snelle counter werd Triest randje buitenspel gelanceerd en die scoorde wel (0-1). In de laatste tien minuten probeerde KSVO wel te reageren, maar er zat wat te veel balverlies in het spel, de bezoekers waren duidelijk tevreden met de gang van zaken.

Na de koffie ging KSVO verder met de zoektocht naar de gelijkmaker, zonder kansen weliswaar. Tot in de 56ste minuut Bragard gelanceerd werd en alleen voor Londot verscheen. De bezoekende goallie redde met voet én onderlichaam. Na slecht uitverdedigen kreeg Racing de kans op 0-2, na slecht verdedigend werk, maar ze benutten die kans niet en KSVO werd steeds dominanter. Een kopbal van Canoot ging naast. Trainer Delaere wisselde Plasschaert en Declerck voor Lannoo en Decloedt. Na een niet bestrafte fout op Vanhaecke moest aan de overzijde Broes Willem fors ingrijpen op een doorbrekende speler, gelukkig voor hem stond Benoot nog in steun of de gele kaart had rood kunnen zijn. Vanhaecke bleef de diepte zoeken, Canoot fungeerde meestal als laatste tussenpion, Gent kroop nog meer in schulp. Een vrije trap voor doel ging duidelijk te ver maar Canoot kopte terug voor doel en door de desorganisatie bij Gent stond de meegekomen Benoot helemaal vrij om centraal binnen te knikken (1-1). Een zucht van opluchting bij de thuisploeg en de fans. Referee Windels gaf trainer Delaere geel, blijkbaar om te uitbundig te juichen na die goal. Waar zijn we mee bezig… Het laatste wapenfeit van de match leek een vrije trap voor de bezoekers op een kleine 30 meter van de Oostkampse goal te worden. Heel wat Gentse pionnen schoven mee vooruit. De bal ging echter niet voorbij de muur en via Canoot en Bragard ging het razendsnel richting de overkant. Jules Vanhaecke was goed de diepte ingestuurd, kreeg de bal op het juiste moment en scoorde zijn zevende van het seizoen (2-1). Of hoe RC Gent -een degelijke, fysiek en technisch sterke ploeg- een koekje van eigen deeg kreeg. Delaere zette nog Ide in voor Vanhaecke, duidelijk om de slotseconden vol te maken.

KSVO speelde met :Iket; Suffys, Willem, Benoot, Bragard; Plasschaert (75’Lannoo), Maus, Vanhaeren, Declerck (75’Decloedt); Canoot, Vanhaecke (94’Ide). Emiel Martens was de vierde bankzitter.

Doelpunten : 35’Triest 0-1; 88’Benoot 1-1; 94’Vanhaecke 2-1.

Geel voor twee bezoekende veldspelers, voor Vanhaecke (27′), Wilem (80′) en trainer Delaere (88′).

KSVO klimt naar de tweede plaats op één punt van Jong Cercle (0-1 winst op hekkensluiter Erpe Mere). Sparta Petegem kon op gelijke hoogte komen mits winst in hun zondagmatch tegen Lokeren-Temse maar bleef op een gelijkspel steken, net als Westhoek dat op 0-0 bleef op Olsa Brakel. Dat maakt dat KSVO de enige nummer twee is met 13 punten op 18, op één punt van Jong Cercle en met een hele trits ploegen in hun spoor met 12, 11 en 10 punten. De kalendermaker heeft ervoor gezorgd dat KSVO volgend weekend weer de leider treft, nu is dat Jong Cercle, dat het partij geeft op het terrein van Daring Ruddervoorde. Aftrap om 19 uur.

(Daniel C.)

Postformatie :winst voor de reserven, nipt verlies voor de B-ploeg

De B-ploeg, in feite de nationale beloften met soms wat inbreng, ging onderuit met 2-1 bij FC Gullegem. Van de A-kern maakte doelman Emiel Martens en verdediger Andreas De Kerpel de 90 minuten vol, Jeroen Ide speelde een uur mee . KSVO staat zesde op zestien ploegen met tien punten.

De reserven die in vierde provinciale uitkomen wonnen met 1-2 op het veld van Sporting Club Blankenberge. De doelpunten kwamen van Stan Lamote en Nils Hazebrouck. KSVO pakte zijn tweede zege en klimt naar plaats elf en wat weg van de plaatsen onderin. (Daniel C.)

Thijs Benoot : “Deze lijn de komende weken doortrekken”

KSVO beschikt niet alleen over de huidige topscorer in de reeks (Jules Vanhaecke) maar heeft ook in andere linies jongens die kunnen scoren. Broes Willem scoorde al twee keer en nu kwam ook Thijs Benoot voor de tweede keer dit seizoen op het scoresheet terecht met de late gelijkmaker tegen RC Gent. Eerder trof hij al raak tegen Harelbeke. Hij genoot daags nadien nog van de finale van de match.

“Racing Gent liet de bal aan ons en verdedigde fel en met veel mankracht. Het duurde lang eer we een gaatje vonden maar de gelijkmaker kwam er meer dan verdiend. Phil gaf aan met die terugkopbal en ik kon binnen werken. Broes en ik komen bij stilstaande fases, bij hoekschoppen en vrije trappen dicht bij doel, mee, alle twee of minstens één van ons Dat je dan scoort op zo’n fase doet natuurlijk deugd. Niet dat dit een ingestudeerd nummer was maar we trainen wel veel op zo’n fases. Als het 1-1 wordt op een paar minuten van het einde kan je op twee gedachten hinken, maar het ligt in onze aard om toch te kiezen om alsnog proberen te winnen. Dat hebben we gedaan en dan valt die winninggoal in de ultieme seconden Heel leuk. Naar het klassement kijk ik momenteel niet al te veel maar feit is dat we toch al een buffertje hebben, we moeten als promovendus niet de ganse tijd achterom kijken en bewijzen dat we in deze reeks thuishoren. Door toeval -het werk van de kalendermaker moet je zo noemen- treffen we nu weer een ploeg die aan de leiding staat. Zaterdag uit bij Jong Cercle. We gaan een eerste conclusie trekken als we de komende drie matchen hebben afgewerkt, en dan gaan we zien waar we staan. Met Jong Cercle (uit), Zelzate (thuis) en Wetteren (uit) zijn het ploegen waar we de lijn moeten proberen door te trekken”

Thijs Benoot vormt zoals vorig seizoen een vast duo met Willem, Broes op de drie (rechterrkant) en hij op de vier (linkerkant)als centraal duo. Eerder speelden ze ook bij de Cercle-beloften samen. “Broes speelde toen wel op dezelfde positie, ik kwam meestal uit op de zes als defensieve middenvelder. Communiceren deden we toen al en dat werkt nog altijd door, vorig seizoen ook al en nu. We zijn goed op elkaar ingespeeld. “

Of de komst van Lucas Maus enige onrust verwerkt, hij werd als concurrent voor de centrumverdedigers aangekondigd. “Absoluut niet, het is normaal dat de club ervoor zorgt dat er wisselmogelijkheden zijn en dat we niet met twee zijn voor die posities. Lucas speelde de voorbije maanden met de KVK -beloften ook als defensieve middenvelder en doet dat nu ook, prima zelfs. Als Broes of ik uitvallen of geschorst zouden zijn dan kan hij zeker depanneren op die posities, er zijn nog jongens in de kern die dat wel kunnen. Het voordeel van onze brede kern. Nu waren Arvid, Neil en Zico onbeschikbar en toch vangen we dat goed op. En dan zijn er nog jongens niet beschikbaar, zoals Martin Puskas. Het zit goed. De aanwinsten zijn intussen goed geintegreerd. En dat een Phil Canoot nog niet gescoord heeft ? Geen discussiepunt, hij is en blijft belangrijk in het geheel en is nu wellicht onze kampioenassistgever, denk dat hij er al zeven heeft gegeven. Die goal(s) komen er wel.”

(Daniël C.)