Moeilijk gaat ook : KSVO klopt verdiend RC Harelbeke : 3-1

Na de nederlaag bij Sparta Petegem was KSVO tuk om weer eens een overwinning te boeken. De tegenstander was Racing Club Harelbeke. Een soort West-Vlaamse derby dus. Harelbeke had midweeks gespeeld op Standard en kwam op één of twee spelers na met hun sterkste opstelling.

Bij KSVO koos Kurt Delaere grotendeels voor dezelfde opstelling waarmee hij in Petegem was begonnen. Alleen nam Rien Plasschaert de plaats in van Louis Declerck, enkele keren fel aangepakt vorig weekend, waardoor Rien op rechts, Darren Degryse op links en Zico Claeys een meer centrale positie in het middenveld innam.

KSVO begon goed, had meest de bal en meest offensieve acties, het paarswit van het trainersduo Stijn Meert-Bruno Derveaux verdedigde stevig. Met een vroeg doelpunt kwam KSVO op voorsprong. Een hoekschop van Yani Vandenbossche en Dylan Vanhaeren, die goed weg liep uit dekking en met een kopbal, iedereen -doelman Galens verraste (1-0, 1). Toch een kwaliteit van Dylan ! Jari Timmermann opnieuw rechtsback en de voorkeur gekregen op Oumedjeber, probeerde het even later -na een ontzetten- met een vluchtschot vanop 30 meter, de bal zoefde naast de kruising. Stilaan kwamen de bezoekers wat meer in de match, al kwam de eerste kans toch uit de lucht vallen, precies halfweg de eerse helft. Een voorzet vanop links van Vandenbroucke, De Smet knalde net naast. De reactie kwam meteen, Plasschaert werd op rechts door de linies gestuurd, moest meteen besluiten en zag zijn poging afwijken op een verdediger, toen de doelman op het verkeerde been stond. Op het halfuur Jules Vanhaecke met een kopbal op voorzet van Zico Claeys, doelman Galens was attent en op tijd in de hoek. Even later wees de goed leidende Bert Verbeke naar de stip toen Willem de kleine Emile Samyn neerhaalde. Vandenbroucke zette de elfmeter om (1-1, 34′). Een vallend schot, een kleine meter over, van bezoeker Kyeremeh, was het laatste wapenfeit van de eerste helft.

De tweede helft begon KSVO net als de eerste met veel druk. Galens werkte een botsend schot van Bragard in hoekschop, twee minuten later stuurde Claeys een boogbal onverwacht naar doel, over de keeper, maar pal op de lat en dan kwamen de bezoekers twee keer goed weg op strakke voorzetten van Plasschaert en Degryse. Dat allemaal tussen minuut 49 en 53. Na 55 minuten scoorde Dylan Vanhaeren wel met het hoofd, op vrije trap van Yani Van Den Bossche, maar de doelpuntenmaker deed dat vanuit buitenspel. Even voor het uur een strakke voorzet van Jules Vanhaecke, zowel Claeys als Degryse kwamen een stap tekort om binnen te duwen. Op het uur werd Iket bijna verrast op een schot van Samyn, loste de bal en op de rebound kon ook Stiers uithalen, weer moest Milan de knal lossen maar de bal werd tijdig weggewerkt.

Kurt Delaere bracht dan met Phil Canoot en Louis Declerck vers bloed in, ze vervingen Degryse en Claeys. En met enig succes. Het was een hoekschop van Phil Canoot, na 74 minuten, die door Vanhaeren maar nipt werd gemist, de bal ging net over hem maar de inlopende Bragard werd door Coopman onderuit gelopen. Verbeke wees weer naar de stip, er was weinig protest, en Broes Willem praamde zich niet om de bal vanop elfmeter zuiver binnen te trappen (2-1, 75′). De schrik om hetzelfde tegen te komen als in Petegem (twee keer een resultaat direct weggeven) zat er in, veel opbouw zat er niet meer in bij roodwit. Geen risico’s. De bezoekers wierpen veel ballen naar de zestien, de meeste werden lukraak ontzet. Er was een paar keer ongenoegen omdat bij balbezit teveel de terugspeelbal hanteerde, maar echte kansen kregen de bezoekers niet. En nadat Jules Vanhaecke nog naar de kant ging ten voordele van Maxim Cornelis scoorde KSVO nog een derde keer. Het waren de invallers die het deden. Louis Declerck dreef op, zag op links Phil Canoot die vrij liep, hem goed voor zijn linker legde en via de verste staak ging de bal binnen (3-1, 91′).

Twee minuten later floot de referee af.

KSVO speelde met : Iket; Timmerman, Willem, Onraet, Bragard; Plasschaert (70’Oumedjeber), Vanhaeren, Claeys (62’Declerck), Degryse (62’Canoot); Van Den Bossche, Vanhaecke (90’Cornelis).

Geel was er voor Onraet en Claeys, allebei terecht en voor bezoeker Stiers. Het geel voor Claeys (die twee keer een fout maakte maar de tegenstander daarmee niet afstopte) was een schoolvoorbeeld hoe balvoordeel moet kunnen. De actie ging nog een dikke minuut verder, pas toen de bal buiten ging trok Verbeke geel met vertraging, zo werd de actie niet afgefloten.

In de rangschikking deed KSVO sowieso een goeie zaak, altijd als je wint. Aalst geraakte niet voorbij Olsa Brakel, Gullegem verloor verrassend van Mandel (1-2) en Ninove klopte met duidelijk verschil Voorde-Appelterre. Het maakt dat KSVO op een met Gullegem gedeelde vierde plaats komt op drie punten van leider Aalst, op twee van Ninove en op één punt van Oudenaarde. Zelzate en Voorde-Appelterre lijken wat van hun pluimen kwijt. Anderzijds : de voorsprong van KSVO op nummer elf, nu Jong Cercle, is ook maar drie punten. Zoals Broes Willem het achteraf zei (zie stukje hieronder) : het hangt allemaal kort bij elkaar.

Komende zaterdagavond trekt KSVO naar Izegem om Mandel United partij te geven. De ploeg waar Martin Puskas en Figo Suffys naar toe trokken, maar alleen laatstgenoemde kwam de voorbije weken in actie.

(Daniel C.)

Broes Willem : “Kijk niet naar klassement”

Broes Willem was eerlijk en correct in zijn analyse. “Ik denk dat we verdiend de drie punten pakken, 2-1 was ook goed geweest. Zelf ging ik in de fout, die penalty die tegen mij werd gefloten was correct. Die kleine spits kapte me uit en ik was te laat met mijn tackle, had meer been dan de bal. Gelukkig hebben we dat nog kunnen rechtzetten. Dat ik zelf aan de stip ging staan is niet onlogisch, er zijn altijd drie spelers die voor de match worden aangeduid, en daar ben ik meestal bij. We speelden een vrij goeie eerste helft, maar een makkelijke match was het niet. Al bij al kregen we de meeste en beste kansen en gaven we zelf niet te veel weg. De kern is nu iets uitgedund door de vele blessures van een aantal basisspelers. Nu speelt Benoit Onraet naast mij en dat gaat steeds beter, het was even aanpassen, maar we verstaan elkaar goed. Als we bepaalde zaken moeten inoefenen doet de trainer beroep op beloften. Jongens als Maxim (Cornelis) en Milan (Van De Maele) komen zo stilaan meer in beeld.”

Verder kijkt de nummer achttien van KSVO niet. “We zijn pas elf matchen van de dertig ver. Wie leider is of kampioen wordt is nog te ver af, al laat Eendracht Aalst niet veel liggen. Daaronder staat het allemaal dicht bijéén en je kunt de ene week met een overwinning drie of vier plaatsen hoger staan, en met een nederlaag evenveel plaatsen zakken. Ik kijk momenteel niet verder dan de eerstvolgende match.”

(Daniel C.)

Jari Timmerman : “Speelkansen verhogen door deze positie”

Wie ongetwijfeld een beresterke partij speelde was Jari Timmerman, als rechtsback dan nog. Voor de derde keer op rij op die positie, voordien was de flankspeler altijd wel middenvelder (en vroeger ook nog flankaanvaller). “We krijgen weer een penalty tegen, terecht, waaredoor e onze voorsprong kwijt waren. Al bij al hebben we niet te veel weggegeven met deze gelegenheidsdefensie. Dat noem ik nog zo want normaal staan Arvid op die positie en Thijs centraal. Niettemin moest ik niet alleen de flank bewaken, ook soms opschuiven naar het centrum als we in de aanval waren. De orders van Kurt waren duidelijk, niet te veel diep gaan. Deze nieuwe positie is voor mij een opportuniteit om mijn speelkansen te verhogen. Niet dat ik me wil vergelijken met Arvid. Dat Mehdi inkwam en op mijn vroegere positie liep en ik achterin bleef is toch een teken dat de trainer me vertrouwde. Ik keek naar hem bij die wissel, maar wist al snel dat ik niet moest opschuiven. Al bij al is dit een verdiende zege. Dat we na de 2-1 kozen voor wat on-Oostkamps systeem met de bal wegwerken is juist. We hebben vorige week telkens na een doelpunt van ons snel een nieuwe tegengoal geslikt en dat wilden we vermijden. Dat die diepe ballen van Harelbeke snel in onze zestien kwamen was een reden te meer om geen risico’s te nemen. Stel je maar voor dat je bij de opbouw fataal balverlies leed. In feite was de late treffer van Phil bevrijdend, ook al gaven we tussen de 2-1 en 3-1 geen echte open kans toe.”

(Daniel C.)

In de marge

-Kurt Delaere mocht vorig weekend twee dagen mee in het spoor van Miron Muslic, trainer van Cercle.

-De blessure van Lucas Maus blijft aanslepen, hij is min of meer hervallen. Hij is nog enige tijd out Arvid Lenihan is geopereerd, ook Olivier Vermander moet nog lang aan de kant blijven, terwijl Thijs Benoot ook nog enkele weken voor de boeg heeft. Bovendien lijkt tweede doelman Nicholas Deman af te haken. Hij doet ook modellenwerk en dat slorpt -met veel opdrachten op locatie- steeds meer van zijn tijd op en dat ten koste van trainingen. Hij blijft wel nog aangesloten bij KSVO. Dat maakt dat de huidige kern van 21 momenteel beperkt is tot 15 man, al staan Maxim Cornelis en Milan Van De Maele daar in feite al heel dicht bij.

-Sammy Bossut was niet geblesseerd, had op woensdag op Sclessin nog het doel verdedigd van Harelbeke in de Croky Cup (5-0 verlies) maar werd langszij gehouden. Hij kwam wel naar zijn ploegmaats kijken.

-Het gure regenweer hield flink wat toeschouwers thuis. Heel wat minder toeschouwers dan tegen Zelzate, al zorgden een groep jonge bezoekende supporters voor flink wat gezang.

-Harelbeke heeft een nieuwe voorzitter, voor wie het zijn eerste uitmatch was. Nico Daenens is zijn naam en hij is de ceo van Group Daenens, een groep dienstverlende kmo’s, die flink wat investeert in de ploeg. Nog niet zo lang geleden onderhandelde hij ook met KSVO om investeerder te worden. Zijn zoon Arno was vorig seizoen in de beloftenkern actief maar vertrok in het tussenseizoen.

-Phil Canoot en Dylan Vanhaeren scoorden allebei hun vierde seizoenstreffer, Jules Vanhaecke blijft met vijf goals de topscorer van KSVO.

(Daniel C.)

Invallers winnen op Blankenberge : 2-3.

De beloften speelden niet dit weekend. Pas komende vrijdazg komen ze weer in actie uit bij RC Harelbeke (en niet afgelopen vrijdag zoals verkeerdelijk weergegeven vorige weekend). De reserven speelden wel en dit op zondagnamiddag op het veld van Sporting Daring Blankenberge. De ploeg van Steven Verkeyn. Het werd een 2-3 overwinning, waardoor KSVO hun vierde zege van het seizoen pakken en op een gedeelde tiende plaats terechtkomen (en onder meer over Blankenberge springen). De thuisploeg kwam nochtans op voorsprong via Nachtegaele maar in de laatste vijf minuten voor de pauze werd de situatie omgekerd met een owngoal van Wakalua (40′) en de voorsprong via Luca De Blauwe. Halfweg de tweede helft kon de aan de rust ingevallen Nils Haezebrouck roodwit op 1-3 brengen, de thuisploeg geraakte nog aan een aansluitingstreffer maar niet verder meer.

KSVO speelde met : Thibo Decloedt, Huub De Sutter, Renzo Gevaert, Ismaël Van Cleven, Daniel Moroz (55’Remi Desticker), Josse Vienne, Tibo Hoste, Foeke Buffel (80’Kelvin Amponsah), Luka Talloen, Luca De Blauwe, Tijs Debussche (46’Nils Haezebrouck). (niet gespeeld : Kasper Van Leirberghe).

Komende zaterdag speelt KSVO om 19u30 thuis tegen Lissewege, de voorlaatste uit de stand.

(Daniel C.)