KSVO pakt tweede periodetitel na winst bij Olsa Brakel (0-2)

De inhaalspeeldag die gisteren gepland stond (nadat Voetbal Vlaanderen de speeldag op 20 en 21 januari omwille van weersomstandigheden collectief had geannuleerd) is voor KSVO goed uitgedraaid. Onze roodwitten stonden aan de leiding in de tweede periode met 2 punten boni op Jong Essevee, Dikkelvenne en Ninove en door de winst bij Olsa Brakel pakken ze die periodetitel ook. Een sportief succes, zonder sportieve meerwaarde. Dat KSVO in de Vlaamse Ardennen nog eens won is ook meegenomen, de ploeg uit de mooie regio pakte dit seizoen geen punten tegen KSVO en dat was de voorbije twee seizoenen wel even anders.

Door het feit dat KSVO geen licentie aanvroeg mag het ook niet deelnemen aan de eindronde. Vorig seizoen kon het dat wel nog in de eerste ronde(s) van de eindronde al kwam er toen ook een einde aan na de eerste ronde (op Belisia Bilzen), nu mogen ploegen zonder licentie niet deelnemen. Jong Essevee won van Ninove en ook Dikkelvenne won, maar het is de B-ploeg van Zulte Waregem die zal mogen deelnemen aan de eindronde gezien ze tweede eindigen op basis van meer gewonnen matchen.

Hoe dan ook geeft het een goed gevoel bij KSVO dat het sportief wel degelijk meetelt en best in die top thuishoort.

De herstelde Broes Willem nam zijn plaats als centrale verdediger weer in, Dylan Vanhaeren was geschorst en speelde vorige week een uur op die positie tot zijn uitsluiting en achterin nam Jari Timmerman de plaats in van Maxim Cornelis, die op de bank begon en daar het gezelschap kreeg van Jari Van De Maele, Andreas De Kerpel en doelman Milan Standaert.

De eerste helft was het al een mooi kijkstuk, beide ploegen kregen een tweetal reuzekansen naast enkele halve kansen. Milan Iket had één reuzeredding in huis toen hij op een voorzet en een intikker/deviatie bliksemsnel neerging en het gemaakte doelman verijdelde. Beide ploegen streden met open vizier en om te scoren, het bleef niettemin 0-0 tot halfweg, waar het misschien volgens het degelijke spel beter 1-1 had moeten staan. Goals zijn toch nog altijd het zout op de patatten.

De tweede helft -zonder wissels- had KSVO meer overwicht, met het gebruikelijke combinatiespel, terwijl Olsa Brakel met diepe ballen de spitsen op de counter probeerde in stelling te brengen. Het bleef goed om naar te kijken, met veel fysieke strijd maar zonder brutaliteit, ten bewijze amper twee gele kaarten die vielen, elk éen. Die voor KSVO was voor Zico Claeys, die opnieuw op scherp staat (met nog een drietal van zijn collega’s). Goed halverwege de tweede helft viel de openingsgoal. Darren Degryse -die met Phil Canoot de flanken bezette maar ze wisselden regelmatig van kant- zette voor vanop rechts en op de hem typische wijze dook Jules Vanhaecke tussen twee spelers op om de bal binnen te werken (0-1). Beide ploegen gingen op hun elan verder,. Een tiental minuten na zijn goal mocht een moegestreden Vanhaecke naar de kant voor een frisse Jari Van De Maele, die twee minuten voor tijd met een kopbal en op een goeie voorzet de match besliste (0-2). Daarna mocht Maxim Cornelis nog de laatste minuut en extra tijd volmaken ter vervanging van Louis Declerck.

Een rondo’tje maakte duidelijk dat KSVO heel tevreden was met de overwinning en de periodetitel, al is die louter symbolisch.

De ploeg : Iket; Timmerman, Willem, Onraet, Oumedjeber; Canoot, Declerck (90’Cornelis), Claeys, Degryse; Van Den Bossche, Vanhaecke (79’Van De Maele j.) (Niet gespeeld ::Standaert, De Kerpel)

Doelpunten : 69’Vanhaecke 0-1; 88’Van De Maele 0-2.

Door de zege klimt KSVO weer naar de derde plaats in het algemene klassment, vijf punten minder dan leider Aalst, ééntje minder dan Dikkelvenne, ploeg in vorm. De roodwitten van Kevin Deslypere springen ook over Ninove, die na een 0 op 6 zijn favorietenrol blijkbaar niet kan waarmaken.

Vermelden we nog dat Aalst, Ninove, Dikkelvenne en Harelbeke de licentie aanvroegen. Ook Jong Essevee en Jong Cercle kunnen aan die eindronde deelnemen.

Onderin boekte komende tegenstander KM Torhout een belangrijke thuiszege tegen Mandel United. Komend weekend komen ze op bezoek op de Valkaart, zaterdag aftrap om 19u30 op De Valkaart. Gewoontegetrouw brengen ze flink wat aanhang mee. Ze recuperren ook drie spelers die woensdag geschorst waren, anderzijds missen ze een aanvaller die met twee gele kaarten werden uitgesloten tegen Mandel (Vandekerckhove) en de geblesseerde Pyck.

De degradatiestrijd lijkt lang niet gestreden want Torhout KM staat nu wel veertiende, maar de kloof met de laaste is slechts vier punten met tien match te gaan. En de ploegen vanaf nummer twaalf (Harelbeke en Zulte Waregem tellen slechts twee punten meer dan KM. Een ploeg als RC Gent stond drie matchen geleden nog op een schijnbaar veilige plaats maar zit nu volop in de overlevingsstrijd.

(Daniel C.)

Jari Van De Maele : “Blij zoals het nu loopt”

Voor de winterstop zat Jari Van De Maele meer niet dan wel in de wedstrijdselectie. De voorbije maand loopt het erg vlot.

“In december had ik ook een enkelblessure die me enkele weken aan de kant hield maar kort na de winterbreak was ik weer fit. En de laatste weken loopt het heel vlot. De nieuwe trainer geeft me vertrouwen. Hij noemde me gisteren na de match een ‘supersub’. Veel spelers horen dat misschien niet graag, maar ik begrijp het wel, er zit een grond van waarheid in. Ik heb de laatste vier weken drie keer ingevallen én één keer gestart als titularis. Dat was toen Jules Vanhaecke geschorst was. Dat hij me in de basis zette op die poistie deed me veel deugd, dat was tegen Voorde-Appeltrere, ik scoorde ook een mooie goal en zat goed in de match. Ook in de andere drie invalbeurten scoorde ik in twee matchen. Na Nieuwjaar loopt het gewoon goed voor mij. Ik begreep na mijn basisplaats dat Jules de week nadien weer speelde, had daar alle begrip voor, de trainer gaf me daar een goeie uitleg voor. IK heb hem ook verzekerd dat ik ook in andere spitsposities uit de voeten kan. Graag heb ik de ruimte voor me, maar ook op voorzetten kan ik wel. Ik ben wel niet de speler die met de bal aan de voet loopt, het moet met snelheid te maken hebben.”

De blijdschap was opvallend na het laatste fluitsignaal. “Na een 1 op 6 was het weer eens winnen en ook buitenhuis was het al even geleden. En tegelijk was het ook prima reclame voor onze thuismatch tegen KM Torhout, dat ook won. Dat wordt een pittige derby, dat is zeker.”

Dat KSVO niet wil promoveren verstaat de ex-aanvaller van Varsenare ook wel. “KSVO is enorm snel gegroeid, in een zes of zeven jaar van provinciale naar tweede amateurs. Daar horen we zeker thuis, dat bewijzen we nu, maar ik vind het zeker geen slechte keuze om niet te willen promoveren. Misschien is de club er structureel niet klaar voor en we moeten ook niet verder springen dan we kunnen.”

Jari is één van de spelers die einde contract is. “Dat klopt en ik hou alle opties open. Ik ben hier graag, de sfeer in de spelersgroep is zeer goed. De voorzitter zal wel met me willen spreken én deze trainer geeft me vertrouwen. Anderzijds zijn er ook andere clubs die interesse hebben. We kijken nog hoe het verder loopt, ik ben zeker niet tegen een verlengd verblijf.”

(Daniel C.)