KSVO gaat na 0-2 toch onderuit bij Harelbeke (3-2) mede door arbitrage

In het Stedelijk Forestierstadion in Harelbeke ging KSVO zaterdagavond pijnlijk onderuit nadat het 7 minuten voor de pauze nog op 0-2 stond. Dit stadion gaat in de loop van volgend seizoen normaliter tegen de vlakte, het nieuwe stadion wordt iets verderop op hetzelfde sportdomein gebouwd, zo werd beslist in de gemeenteraad. Het veld oogde dramatisch slecht, met veel putjes en oneffenheden om niet van modder te spreken. Dat mag uiteraard geen excuus zijn. KSVO hoefde deze match niet te verliezen en bekeek beschuldigend naar de arbitrage waar we voor een groot deel kunnen inkomen. Een gelijkspel was een juistere weergave geweest van de verdienste van beide clubs. De thuisploeg heeft de punten hard nodig in het strijd voor behoud, het nam afstand van Gullegem, Westhoek en Wetteren die zondag nog aan bod komen, maar zeker is het behoud nog niet.

Kurt Delaere koos dezelfde basiself en dezelfde bank als vorig weekend tegen Wetteren. Vermander, Lannoo, Puskas en Jari Van De Maele traden aan met de beloften, laatstgenoemde werd halfweg vervangen net als Olivier en Martin, om op de bank plaats te nemen.

Aanvankelijk leek er geen vuiltje in de lucht. KSVO nam het initiatief, de thuisploeg was wel gevaarlijk na 4 minuten met een mooie vrije trap van Niels Vandenbroucke, Milan Iket tikte de bal vanonder de lat. Daarna zagen we de thuisploeg niet meer tot minuut 39. Op het slechte veld was er een aanval via Bragard-Vanhaecke met Claeys als afwerker, doelman Dutoit pareerde. Op het kwartier bracht diezelfde doelman zichzelf in verlegenheid toen hij uitvoetballend de bal bijna verloor, Jules kon de bal raken maar niet hard genoeg om hem over de lijn te krijgen zodat Dutoit zijn foutje zelf nog kon herstellen. In de 21ste minuut onsnapte Jules Vanhaecke op rechts, vanuit onze positie in de tribune leek hij net buitenspel te staan, maar lijnrechter Demeyere reageerde niet. Canoot kwam mee, Jules kwam schuin voor doel en of het een voorzet (naar Phil) of een doelpoging was is onduidelijk, de bal week af op De Smet en ging over doelman Dutoit binnen (0-1). Even later een ingestudeerd nummertje na hoekschop, Canoot kwam inlopen maar miste halvelings zijn trap. Even na het halfuur was er een aanval op links, de bal werd afgeweerd en vanop zowat 20 meter haalde Dylan Vanhaeren hard uit. De bal week af op een verdediger en ging binnen (0-2). De match was gespeeld zei onze buurman op de tribune. Helaas niet. Amper één minuut later werd Jules Vanhaecke weer gelanceerd -zeker geen buitenspel- Dutoit aarzelde even en Jules lobde over de doelman maar de bal ging een halve meter naast. Dé kans op 0-3 ! En dat werd afgestraft met een aansluitingstreffer. De stevige spits Santens, technisch eerder onbeholpen, torende hoog boven iedereen uit op een vrije trap en trof de paal. De bal kaatste terug tot bij verdediger Van Damme, die zich al bij de doelpoging van Santens voorbij iedereen bevond en dus buitenspel. Lijnrechter Carpels vlagde niet maar zou na de fase gezegd hebben dat het offside was maar dat de referee (Jasper Vitse) beslist. Die keurde de goal goed (1-2). En het werd nog erger, drie minuten later werd het ook nog eens 2-2. Kyeremeh kreeg ruimte op rechts, de voorzet ging voorbij iedereen en voorbij de tweede paal stond Santens moederziel alleen om de gelijkmaker in één tijd binnen te trappen (2-2). Halfweg gelijk terwijl de bezoekers zonder echt goed te spelen 35 minuten baas waren geweest. KSVO had ook twee keer geel gekregen, voor de beide centrale verdedigers, eerst Lucas Maus en dan Broes Willem. De eerste al terechter dan de tweede.

Zwakke arbitrage

Trainer Delaere besefte het gevaar in man-tegen-man situaties en plaatste Rien Plasschaert als rechtsback, Arvid ging centraal rechts spelen én Lucas Maus verschoof naar het middenveld. Het vierde kwartier was er één zonder geschiedenis en echt doelgevaar, het was duidelijk dat de match wat meer in evenwicht was. Pas na 58 minuten was er een indraaiende coerner, Milan maakte dat het geen Olhympisch doelpunt was. Na 65 minuten legde Vandenbroucke de bal terug tot bij Santens die naast schoot. En dan een cruciale fase in de 69ste minuut. Op de tegenaanval staat Diego Bragard als laatste man geposteerd tegn Dewaele en aarzelt even. Milan Iket komt snel zijn doel uit en is gelijktijdig als de thuisspeler op de bal, ze trappen quasi gelijktijdig en de aanvaller tuimelt over Iket, die ook op de grond ligt. Arbiter Vitse haalt het rood karton uit zijn zak, Iket kan het niet geloven en gaat niet zo vlot naar binnen, roept nog iets tegen de lijnrechter. Trainer Delaere haalt Canoot naar de kant, Emiel Martens moet virj koud de match in. De fase levert ook een vrije trap in voor specialist Vandenbroucke, maar Emiel haalt diens plaatsbal weg van de verste paal. Kort daarop wordt Maus hard gesandwicht in een luchtduel tussen Soil en Dewaele, laatstgenoemede en Maus moeten even naar de kant maar de ref grijpt niet in terwijl hier zeker sprake was van een forse overtreding van die Dewaele. Plasschaert werd naar de kant gehaald, Maus ging weer links in defensie plaatsnemen, Timmerman werd rechtsmidden. Het ergste moet zes minuten later nog komen. Bij een hoge bal naar het Oostkampse doel blijft de bal iin het pak hangen, er wordt vanwege onze roodwitten (deze keer in het blauw) een tussenkomst gevraagd(voor hands bleek achteraf), de ingevallen Jari Timmerman appeleert ook maar moet zich reppen om de bal nog in corner te krijgen. Geen tijd voor protest, want die hoekschop wordt bliksemsnel genomen en Santens kopt weglopend van de eerste paal overhoeks binnen (3-2). Mooie goal, maar of die hoekschop er mocht komen ? In de slotfasoe krijgt invaller Jari Van De Maele nog een half kansje (schotje zonder kracht) en Dylan Vanhaeren nog een reuzekans. Weg op rechts richting doel, vrij aanleggen maar zijn niet gekadreerd schot mist alle richting. Weg laatste kans in de extra tijd al. En zo blijft KSVO puntenloos achter.

Laat ons meteen schrijven dat KSVO niet overtuigend genoeg speelde om te winnen, al had het die kans wel (was die 0-3 binnengegaan dan komt de ploeg van Derveaux niet meer terug), maar ook niet verdiende te verliezen. De arbitrage was heel zwak, het nochtans volledig West-Vlaams trio miste nogal regelmatig -zowel buitenspelsituaties als inworpen en cruciaal natuurlijk die doelpunten.

De nederlaag van KSVO betekent dat Merelbeke en RC Gent een punt weglopen en plaatsen drie en vier innemen. KSVO kan zelfs zijn vijfde plaats kwijt geraken als Sparta Petegem op zondag wint van Wetteren. Jong Cercle kan als nummer twee drie punten weglopen van KSVO als het wint van Gullegem. KSVO zou wel eens op positie zes kunnen terechtkomen, weliswaar met maximaal drie punten achrerstand op nummer twee. Met als eerste periodekampioen Eendracht Aalst en als favoriet voor de derde periode, Oudenaarde, ziet het er naar uit dat slechts de nummer twee en drie zullen mogen deelnemen aan de eindronde. Slechts vier clubs hebben een licentie voor eerste nationale (naast Lokeren dat zaterdagavond verdiend kampioen werd) : Aalst, Jong Cercle en Jong Essevee

KSVO speelde met : Iket; Lenihan, Willem, Maus, Bragard; Plasschaert (78’Timmerman), Declerck, (85’Decloedt), Vanhaeren, Claeys (85’Van De Maele); Canoot (70’Martens), Vanhaecke.

Geel voor Maus en Willem en voor één thuisspeler. Deze gele kaarten hebben geen directe gevolgen maar nu staan wel zes spelers op één kaart van een schorsing : Willem (derde schorsingsdag), Vanhaeren & Vanhaecke (tweede schorsingsdag) en Timmerman, Maus en Canoot (eerste schorsingsdag). Iket zal wellicht één match moeten brommen tenzij er een r apport wordt opgemaakt over wat hij heeft gezegd tegen de eerste lijnrechter.


Zaterdagavond ontvangt KSVO gouwgenoot KM Torhout, dat won van Erpe Mere en zo goed als gered is (nog niet mathematisch). Een derby die toch wat meer aanspreekt dan die andere matchen tegen West-Vlaamse clubs als Westhoek, Gullegem, Harelbeke.

(Daniel C.)

Kurt Delaere : slechtste arbitrage van het seizoen nekt ons

Kurt Delaere speelde vele jaren bij Harelbeke maar van sentiment was geen sprake. “Ik kom hier graag terug maar ik wou dolgraag winnen. Achteraf bekeken kon ik me verzoenen met een gelijkspel al hadden we voor de rust een kans op twee of 0-3, zeker met die fase van Jules. Of er buitenspel was bij ons eerste doelpunt ? Kan ik niet beoordelen vanuit mijn positie, misschien brengen de beelden van de lokale tv (Focus/WTV was aanwezig) duidelijkheid. Feit is dat de aansluitingstreffer zeker buitenspel was, niet van de speler die op de paal besluit, wel van de speler die de rebound benut, die stond er al en profiteert dus van zijn positie. En dan nog die uitsluiting van Milan. Op het moment dat hij buiten zijn sestien rent heeft hij evenveel recht om het duel aan te gaan als de aanvaller en volgens mij geraken ze gelijktidjig de bal. Ik had de ganse tijd de indruk dat de thuisploeg iets meer mocht dan wij. En vooral die winninggoal had ere nooit mogen komen. Vanop de bank zagen we handdspel, onze spelers vroegen het maar moesten verder spelen. Die corner mocht er nooit komen. Neen, vandaag zijn we niet echt gelukkig met de arbitrage. Veelal laat ik me niet uit over het arbitraal trio, maar het was het slechtste dat ik dit seizoen al heb gezien en bovendien nekt het ons en kost het ons zeker één punt. Nu, we doen een slechte zaak maar het seizoen is niet ten einde. Er zijn nog drie matchen. Misschien hebben we negen op negen nodig om nog in de topdrie te geraken, misschien ook niet. Maar we gaan er nog drie keer vol voor.”

(Daniel C.)

Postformatie : winst voor beloften en reserven !

Vrijdagavond al speelden de beloften op het veld van KVE Drongen dat in de onderste helft van de rangschikking staat. Her werd een vlotte 1-4 zege.

Met jongens als Olivier Vermander, Tom Lannoo, Martin Puskas, Jari Van De Maele, de heroptredende Maxime Cottignie en met enig goodwill ook Andreas De Kerpel stonden er wat A-kernspelers op het terrein. Vermander en Van De Maele speelden één helft, Puskas en Cottignie een uur. Die “versterking” resulteerde ook in het scoreverloop want het werd 0-4 via goals van jawel Vermander, Puskas, Van De Maele (allemaal voor rust) en na rust via de ingevallen Clement. Via een strafschop kon de thuisploeg tegen scoren, maar in feite was het een eenzijdige match waarin KSVO veel te sterk was.

Trainer Jeffrey Vandepoel stelde volgende ploeg op : Yentl Van Severen, Sebbe Hoppe, Andreas De Kerpel, Arne Zarka, Maxime Cottignie (60’Ismael Van Cleven), Guillaume Coullier, Tom Lannoo, Martin Puskas (60’Milan Van De Maele), Olivier Vermander (46’Tibo Hoste), Tristan Deblieck), Jari Van De Maele (46’Mathias Clement).

Met nog drie matchen voor de ploeg staan de KSVO-beloften op een vierde plaats. Dikkelvenne is de primus met tien punten voorsprong op de tweede.

Zondagnamiddag wonnen de reserven van Steven Verkeyn met liefst 4-1 van Heist B. Het werd een probleemloze zege die nog hoger had kunnen uitvallen. Halfweg stond het al 2-0 na goals van Luka Talloen (aanvoerder), 19′ en een wereldgoal van rechtsback Maxim Cornelis, 39′, die net als zijn pa Hans een weekend had dat hij iets kon vieren. Vader de titel, hij een schitterende goal. Vlak na rust nam KSVO het wat licht op wat resulteerde in de snelle aansluitingstreffer van Singh maar tegen het einde van het vierde kwartier ging KSVO weer duwen. Er werden nog wat kansen gemist maar dan kregen de bezoekers die bijzonder potig speelden twee keer een rode kaart, in de 75e en 79e minuut, telkens een tweede geel. Tussenin (77′) had Milan Van De Maele de score op een veiliger 3-1 gebracht en invaller Foeke Buffel zorgde in de slotfase (85′) voor de 4-1.

KSVO speelde met Thibo Decloedt, Maxim Cornelis, Remi Desticker, Nils Nagels (80’Tibo Hoste), Quinten Puype, Tibo Vanbossel, Teheo Kasongo Sabury (80’Nils Hazebrouck), Milan Van De Maele, Luka Talloen (54’Foeke Burffe), Josse Vienne, Luca De Baluwe (40’Jente Dormaels).

KSVO ’s B-elftal heeft meteen zijn laatste thuismatch gespeeld, zal wellicht vijfde of zesde eindigen (het heeft 2 punten achterstand op Westkapelle en Wenduine , de nummers vier) en evenveel punten als Torhout KM. Komend weekend trekt KSVO met één punt achterstand in de derde periode op Wingene en evenveel punten als KM Torhout, naar Beernem. Datzelfde Wingene is kampioen in vierde provinciale tenzij ze op de slotdag een enorme pandoering zouden krijgen. Ze hebben drie punten meer en een match meer gewonnen dan Varsenare. Toch een mooi seizoen voor het team van Steven Verkeyn en zijn terreincommissaris Andy Haezebrouck.

(Daniel C.)

Martin Puskas vertrekt dan toch

Even leek het alsof er niemand meer zou vertrekken van de huidige kern. Vrijdag evenwel liet Martin Puskas aan KSVO weten dat hij voor volgend seizoen uitkijkt naar een nieuwe club. Puskaa die als linksmidsden kan fungeren maar ook op andere posities kan spelen kwam laattijdig toe en blesseerde zich vrij snel ernstig aan de pols waardoor hij ettelijke weken out was. Nadien geraakte hij wel regelmatig in de kern maar de basisplaatsen waren vrij zeldzaam en de jongste twee matchen zat hij ook niet in de selectie.  Puskas vindt dat hij te weinig speelkansen heeft gekregen.  Of zijn vertrek betekent dat er een nieuwe middenvelder bij komt of dat KSVO in eigen rangen zal lijken is nog onduidelijk. (Daniel C.)