KSVO pakt (gedeelde) leidersplaats over van SK Lebbeke in slotminuut (1-0)

SK Lebbeke kwam zaterdag naar De Valkaart als enig leider, al had het in een midweekbekermatch wel klop gekregen van de revelatie in de Jupiler Pro League, Union (7-0 verlies). Na 97 minuten stond het 1-0 na een turbulente slotfase en namen onze roodwitten de leiding over, al zeker met Erpe-Mere dat ook 10 op 12 telt. Op zondag konden Lochristi (uit bij de rode lantaarn) en Voorde-Appelterre nog hetzelfde bewerkstelligen mits winst.

Hoe dan ook een meer dan geslaagde competitiestart voor KSV Oostkamp, en het neemt ruim afstand van de onderste regionen en van de West-Vlaamse gouwgenoten, Anzegem en vooral KM Torhout, dat nog geen punten kon rapen.

We hadden vooraf onze twijfels of SK Lebbeke wel de terechte leider was maar in de eerste helft bleken ze in elk geval een heel compacte ploeg, zeker niet de mindere van KSVO dat niet echt in zijn spel kwam. Ondanks redelijk wat veldoverwicht en veel balbezit kwamen de bezoekers echter niet aan bijster veel kansen. Na tien minuten moest Milan Iket zich helemaal rekken om een mooie geplaatste vrije trap van Van Tricht uit de benedenhoek te halen en verder zat het Oostkampse sluitstuk er nog eens heel goed tussen bij een combinatie in de kleine rechthoek. Veertig minuten had de thuisploeg -waar Tom Lannoo door werkomstandigheden (teambuilingweekend) ontbrak en in de basis vervangen werd door Diego Bragard waardoor Declan De Waele als rechtsmidden speelde- geen bal tussen de palen gekregen maar in de laatste drie minuten van de eerste helft veranderde dat. Op een prima voorzet van Canoot miste Dylan Vanhaeren een open kans van heel dichtbij en vlak erna werd de doorspurtende Canoot, mooi in het straatje geloodst, aan de schouder en trui gegrepen door Van Renterghem, de laatste man. De tot dan prima fluitende Jari Van Laere (pas 22, scheidsrechterstalent dat vanaf nu ook in tweede nationale mag fluiten, had al twee terechte gele kaarten gegeven voor overtredingen aan Decloedt en Bragard) trok slechts geel terwijl iedereen daar een schoolvoorbeeld voor rood inzag. De vrije trap leverde niets op, de 0-0 halfweg was correct.

Een heel ander verhaal na rust. Vooral in het vierde kwartier ontpopte de bezoekende doelman Jonas Aeyels zich als een echte puntenpakker. Eerst punterde Jules Vanhaecke nog naast, nadien was die doelman paraat op een dichte kopbal van Vanhaecke (na hoekschop Canoot), kwam hij goed tussen in een grote scrimmage voor zijn doel en toen Decloedt Diego Bragard door de defensie loodstge ging hij goed plat. In die 20 minuten verdiende KSVO de voorsprong maar hield Aeyels de thuisploeg van die openingsgoal. Canoot schoot nog eens, vrijstaand aan de tweede paal, rakelings naast. We dienen te zeggen dat aan de overzijde Lories ook eens overkopte. En dat Milan Iket foutloos was bij de vele pogingen vanuit de tweede lijn of van korter bij. Een tiental minuten waren de bezoekers weer baas, maar dan was er die dichte poging van Vanhaecke en wie ranselde de bal al weer uit zijn doel. Opnieuw Aeyels. Inmiddels kregen de bezoekers het steeds lastiger om stand te houden en in de toegevoegde tijd leek de ploeg van Kurt Delaere de zege te kunnen claimen. De voor Bragard ingevallen Vermander werd na een assist van Canoot onderuit geschoffeld rond het penaltypunt door De Jonghe. Van Laere wees terecht naar de stip. Intusen fladderden de gele kaarten rond. Voor de dader en ook voor medespeler en bank. Phil Canoot achter de bal, de trap was hard maar op halve hoogte en Aeyels koos de goeie hoek en redde schitterend. De winstkans leek verkeken, maar de hoekschop leverde wel iets op. Broes Willem wou aan de tweede paal binnenkoppen maar een verdediger van Lebbeke stak er een handje tussen. De jonge referee floot meteen, zonder aarzeling, moedig dat zeker. Veel protest. Bij beide penalties werden de overtreders telkens met geel bestraft, maar ook drie ploegmaats wegens protest en nadat eerder ook al de hoofdtrainer geel had gezien kreeg zijn assistent zowaar nog rood. Het duurde even vooraleer de penalty werd getrapt. Broes Willem zette zich achter de bal en schoot rechtdoor raak (1-0). Hoewel we door het tijdverlies van protest en kaarten al diep in blessuretijd liet de referee nog twee minuten doorspelen, maar de score bleef behouden. Een moeizame zege maar zeker verdiend, alleen al op basis van het aantal doelkansen.

In totaal trok Van Laere drie gele kaarten voor KSVO (Decloedt, Bragard en Canoot), en 8 gele voor de bezoekers, waarvan één voor de hoofdtrainer De Cock en liefst vier wegens protest, terwijl er ook nog die rode was voor de assistent-trainer De Pauw.

KSVO speelde met : Iket; Lenihan, Willem, Benoot, Vanneste; De Waele, Decloedt, Vanhaeren, Bragard (83’Vermander); Canoot, Vanhaecke (87’Claeys). (Niet gespeeld : Martens, Van Hooreweghe).

Doelpunt : 93’Willem (pen.) 1-0.

Volgende zaterdag trekt KSVO als co-leider naar Sint-Niklaas, aftrap om 19u30.