Phil Canoot beloont goeie tweede helft KSVO met late winninggoal bij KM Torhout (1-2)

Veel volk op De Velodroom zondagnamiddag voor de eerste West-Vlaamse derby van het seizoen in derde nationale A tussen KM Torhout (6 overwinningen op rij én tweede in de stand) en KSV Oostkamp, ongeslagen leider met tien punten voorsprong op de gouwgenoot en nog drie andere clubs. Straks komt ook Anzegem KMT en KSVO tegen. Een matige eerste helft en een betere tweede helft kregen de toeschouwers aangeboden. Veel Torhouts volk maar ook een sterke Oostkampse supportersdelegatie, zeker meer dan 100 man sterk die de overkant van de hoofdtribune innam.

Bij KSVO ontbraken Lannoo (lies), De Waele (geschorst) en Vanneste (pas hersteld na ziekte en omwille van de verplichte -21-spelers-regel) net afgevallen.

KMT was erop gebrand de Oostkampse leider te doen struikelen, daar sprak met al drie weken van en op de sociale media werd KSVO een warm onthaal voorspeld. De thuisploeg begon ook het sterkst, agressief en voluit voor het offensief. Al na vier minuten kopte Andries een voorzet van Pyck voorlangs en twee minuten later gleed een voorzet van dezelfde Pyck door tot bij Puskas die evenwel Milan Iket op zijn weg vond. Eigenaardig genoeg was toen het gevaar voor lange tijd voorbij. KSVO kroop in een defensieve organisatie, Torhout probeerde vanuit de defensie het middenveld over te slaan en via flanken Pyck en Puskas ruimte te vinden voor Andries en Timmerman. Dat mislukte, al kon ook KSVO in de eerste 20 minuten niet dreigen en geraakte Zico Claeys moeilijk in de match. Na 31 minuten de eerste dreiging na een voorzet van Vermander, Tailleu kon voor de neus van Canoot in hoekschop koppen. Intussen hadden de roodwitten het evenwicht volledig hersteld en namen ze wat initiatief over. De impotentie van de creatieve en aanvallende spelers maakte dat het spel doelkansen miste. En net toen scoorde Torhout. Een weggekopte bal van Benoot belandde in de voeten van Ballegeer die net van buiten de zestien overnam en met een laag grondscherend schot voor 1-0 zorgde.

De tweede helft moest KSVO komen om de nederlaag af te wenden. Aanvankelijk steriel maar in de 54e minuut wellicht een beslissende fase. Canoot werd neergehaald twee meter buiten de rechthoek. Normaal een kans om te scoren, Phil mikte echter pal in de muur en op de snelle omschakeling waren vijf spelers van KMT tegenover twee verdedigers van Oostkamp. Ze speelden het uit maar Andries zag zijn poging in de één-tegen-één situatie gekeerd door Iket. De tegenvaanval van KSVO ging razendsnel en vond op rechts Canoot, wiens halve volley door Ampe uit zijn doelvlak werd gehaald. Geen 2-0 en geen 1-1 en dat eerste zou doorslaggevend blijken. KSVO werd steeds dominanter en roerde de aanvalstrom. Een verre voorzet van Willem werd door Ampe uit de bovenhoek gehaald, Op de daaropvolgende corner kon Claeys binnentikken maar Vermeulen redde op de lijn. De thuisploeg probeerde met lange ballen het spel te verleggen, zonder succes. Bragard heerste over Pyck en dook regelmatig in diens rug om het Vermeulen moeilijk te maken. Het was evenwel Dylan Vanhaeren, zeer actief maar af en toe met onzuivere voorzetten, die de op dat moment verdiende gelijkmaker maakte, met een prachtige afstandsschot die onhoudbaar voor Ampe in de winkelhaak verdween (1-1). Dit met nog een kwartier te spelen. KSVO leek niet tevreden met het gelijkspel en ging op zoek naar de overwinning. Huysentruyt kon een hoekschop nog even naast koppen maar voor het overige geraakte de thuisploeg nauwelijks onder de druk vandaan. Canoot tikte een voorzet van Vanhaecke net naast, maar het onwaarschijnlijke gebeurde dan toch in de slotminuut. Een voorzet vanop links van Claeys ging over het hoofd van Huysentruyt, die de bal leek te beroeren, viel perfekt voor de voet van Phil Canoot, die Oumedjeber van zich afhield en de bal binnenschoot (1-2). Gigantische vreugde-explosie op de Oostkampse bank en bij de spelers. Trainer Kurt Delaere maakte de extra tijd met een paar wissels dood waardoor de zege niet meer in gevaar kwam.

KSVO speelde met : Iket; Lenihan, Willem, Benoot, Bragard (91’Van De Water); Vermander (78’Van Hooreweghe), Decloedt, Vanhaeren, Claeys (91’Ide); Canoot, Vanhaecke.

Doelpunten : 42’Ballegeer 1-0; 76’Vanhaeren 1-1; 90’Canoot 1-2.

Zeven gele kaarten : bij de thuisploeg kregen Timmerman, Oumedjeber en Vandewiele geel, net als trainer Meert (omdat die een wissel weer introk, onbegrijpelijk). Bij KSVO waren er ook drie gele kaarten voor Bragard, Canoot en Claeys.

Door de zege en het verlies en de andere resultaten blijven enkel nog Erpe Mere en Lebbeke op tien punten, Torhout wordt zesde op dertien punten. Daar tussen zitten nog Lochristi en Avanti Stekene op elf en twaalf punten….

Matchwinnaar Phil Canoot maakte er eerst een dolle boel van in de kleedkamer met luide muziek en veel ambiance, vooraleer we zijn reactie konden noteren.

“Het ideale moment om te scoren natuurlijk, we wisten na mijn goal dat de zege binnen was. De bal van Claeys ging over Huysentruyt die hem even raakte waardoor hij in mijn voeten terechtkwam. Aannemen en plaatsen. Aan de rust gingen we misschien met een punt tevreden geweest zijn. Voor Torhout leek dit de match van het jaar. Achteraf denk ik dat het een verdiende zege is want de ganse tweede helft hebben we gedomineerd. De redding van Milan om de 2-0 te voorkomen was beslissend. Het is geen toeval meer dat we een scheve situatie halfweg recht zetten, ik denk dat dit de derde of vierde keer is. Fysisch zijn we in orde met dank aan onze sportieve staf en wij gingen door na de 1-1 terwijl veel ploegen voor zekerheid zouden kiezen. Zelf speelde ik een mindere partij, vind ik zelf, dan doet die winning-gal super veel deugd. Hoeveelste goal dit is ?  Mijn negende, hoe de topschuttersstand is, dat houdt mijn vader bij. Zelf leg ik me er op  toe om match per match te helpen winnen. En nu mogen we ons niet meer wegsteken, we zijn een titelkandidaat, al is de weg nog lang.”

(Daniël C.)