Vermijdbare thuisnederlaag voor KSVO tegen Jong Cercle : 1-2

Een domper voor KSVO om een turbulente week op De Valkaart (trainer Kurt Delaere kondigde begin vorige week zijn vertrek aan, na Nieuwjaar wordt hij T1 bij RC Harelbeke) af te ronden. KSVO kon een thuisnederlaag niet vermijden tegen Jong Cercle. De start van elke speelhelft was goed maar eerst zorgde referee Yves Verslycken voor een geschenk in de vorm van een penalty voor de bezoekers, nadien schoot KSVO in eigen voet door riante kansen te verknallen bij 1-1 en bij 1-2, terwijl het directe spel van de bezoekers minstens evenveel gevaar opleverden dan de opbouw van achteren uit bij de thuisploeg. Een gelijkspel had een betere (juistere) weergave geweest maar het werd dus de tweede thuisnederlaag. Het mag gezegd, zelfs op een forum van de thuisploeg : een aantal pionnen, in elke linie minstens één, kwamen niet echt uit de verf zaterdagavond.

Door de schorsingen van Oumedjeber, Onraet en Declerck en de voor nog geruime tijd geblesseerde afwezigen Lenihan, Maus en Vermander werd de A-selectie volledig benut en mochten twee jongeren op de bank plaats nemen, Maxim Cornelis (al regelmatig de speler die de jongerenregel invult) en Milan Van De Maele. Daarnaast ook Andreas De Kerpel die ook niet zo vaak ingezet wordt. Phil Canoot vervolledigde de bank. Op de vrijdagtraining was Jari Van De Maele geblesseerd geraakt : een verzwikte enkel die in een soort gips werd gezet om te vermijden dat hij er op steunt Komende donderdag wordt dat verwijderd en hoopt men dat er niets geraakt is maar dat hij ook de laatste match van de heenronde zal missen staat vast.

Kurt Delaere zette de opstelling die men vooraf kon vermoeden op het veld voor zijn laatste thuismatch op De Valkaart met jongens die terug waren uit schorsing (Iket en Benoot). Iket; Timmerman, Willem, Benoot, Bragard; Plasschaert, Vanhaeren, Claeys, Degryse; Van Den Bossche en Vanhaecke.

De start van KSVO mocht gezien worden. Veel balbezit, goeie acties, weliswaar zonder concrete kansen. Het doelpunt kwam er toch en mocht gezien worden : een heel knappe diepe bal van Dylan Vanhaeren naar de linkerkant, Darren Degryse vertrok op eigen helft, rende voorbij Schiffer en versloeg Langenbick met een geplaatst schot : 1-0 (11′). KSVO leek op dat elan door te gaan tot in de 19e minuut Willem balverlies leed bij het uitverdedigen. De bal ging snel richting Ouattara maar Iket was snel uit doel en punchte de bal met een zweefsprong mooi zijwaarts. Milan kon zich niet onzichtbaar maken en Ouattara ging over zijn lichaam heen. Tot verstomming van iedereen wees referee Yves Verslycken naar de stip, terwijl elkeen duidelijk zag dat Iket gewoon sneller bij de bal was dan de aanvaller van Cercle B. Als het klopt wat Milan achteaf zei dan is dit toch zonder meer een kapitale fout van de nochtans ervaren referee in deze reeks. “Je punchte de bal weg voor de speler maar de intensiteit van uw uitkomen was erover” zou hij gezegd hebben. Iets wat ook door anderen werd bevestigd, zelfs uit het bezoekende kamp. Noah Gijdé, de technisch vaardigde middenvelder en krullebol van Jong Cercle (beste bezoeker ook) liet het niet aan zijn hart komen en schoot de geschenkpenalty hard binnen : 1-1. Vlak erop kreeg Broes Willem een terechte gele kaart toen hij op de linkerkant de uitbrekende El Bahri onderuit haalde. De eerste van in totaal acht gele kaarten. KSVO was nu de kluts kwijt en Jong Cercle wettigde halfweg zijn gelijke stand door nu met een ander soort voetbal KSVO uit zijn comfortzone te halen. Het was Ouattara, die te pas en te onpas bleef liggen,die nog een keer gevaarlijk was op de tegenaanval maar te egoistisch was en niet zag dat in zijn rug op de andere kant El Bahri volgde. Een vrije trap van Van Den Bossche die net naast ging sloot de eerste helft af met een terechte tussenstand

Twee kansen gemist, één tegengoal beslissend

Ook na de pauze begon KSVO beter. Na vier minuten stuurde Zico Claeys op rechts Plasschaert alleen door, Rien was alleen door, evenwel schoot hij de uitgelezen kans op 2-1 naast de verkeere kant van de paal. Even later was het de goedspelende Darren Degryse die dicht bij 2-1 was na een actie en pass van Vanhaecke, de draai om te schieten nam een seconde tijd te veel in en het schot werd afgeblokt. Vanhaecke was dan eens door op counter, nu werd de bal in hoekschop verwerkt en op die hoekschop viseerde Benoot de korte hoek met zijn kopbal, Langenbick was attent en pakte in twee tijden. Drie keer doelgevaar vanwege KSVO maar het doelpunt viel aan de overkant. Broes Willem verloor de bal in het uitverdedigen, El Bahri pikte op, liep tien meter en plaatste de bal buiten bereik van Iket in de benedenhoek (1-2, 57′). Net als in de eerste helft leek die goal KSVO weer in de kleren te kruipen want vanaf nu waren de bezoekers de gevaarlijkse ploeg. Iket hield El Bahri van de 1-3 en na een schot van Gijde had Gheerardyns de rebound maar binnen te trappen, hij schoot van dichtbij over. Niet te missen. Jong Cercle speelde achteraan -zeker na het uivallen van prof Louis Torres die zijn verdediging wat meer stuurde- zonder enige vorm van risico en joeg de ballen naar voor waar men steeds twee of drie spelers hield. Een beetje het systeem van de A-ploeg. KSVO koos -soms tot ergernis van de supporters- voor de opbouw die steeds begon met Iket naar een van de centrale verdedigers. Helaas stokte die opbouw meestal op eigen helft door het aggresieve spel van de tegenstander en door de mindere dag of vorm van een paar thuisspelers. Toch was er nog één dot van een kans op de gelijkmaker toen Plasschaert -nu op aangeven van Vanhaecke-de ruimte op rechts mocht induiken en alleen en centraal voor Langenbick opdook. Rien mikte nogal voortvarend over de boomlange goallie maar evenzeer ook over het open doel. Voor de rest zagen we alleen in de laatste vijf minuten wat lange ballen bij KSVO richting Vanhaecke. Canoot viel pas acht minuten voor het officiële einde voor Plasschaert, Phil kon in die beperkte speeltijd nog weinig bijbrengen. De andere drie jongens bleven op de bank. Die lange ballen zorgden nog voor wat druk maar gescoord werd er niet meer. Zodat deze week voor KSVO in mineur eindigde.

Nog vermelden dat na de terechte gele kaart voor Broes ook Diego Bragard geel kreeg, voor een commentaar al was er in zijn voordeel gefloten, ook Diego staat in Wetteren aan de kant. Ook nog geel voor Vanhaecke en Vanhaeren, allebei meer uit frustratie dan wel uit moedwillige acties, terwijl ook drie Cerclisten geel kregen, waarbij vooral die voor Ouattara -spelbederf in de vorm an schwalbes of blijven liggen- door het publiek als terecht werd beschouwd. Ook Kurt Delaere kreeg na de penaltybeslissing van Verslycken geel voor protest. Het maakte dat de vertrekkende coach in Wetteren niet op de bank, in de kleedkamer of in de neutrale zone mag. Nigel Smith zal moeten coachen….

Komende zondag dus een uitmatch op Wetteren (om 14u30), zonder geschorsten Willem en Bragard, terug met Onraet, Oumedjeber en Declerck. Wetteren verloor zaterdag al van Ninove (3-0) en zag dit weekend Sparta Petegem voor zich springen, ze staan nu voorlaatste met nog één punt boni op KM Torhout. De laatste vijf worden slechts door drie punten gescheiden.

Voor KSVO viel het nog mee in de klassering. Aalst geraakte thuis verder dan een gelijkspel tegen RC Gent en loopt één punt uit, Oudenaarde verloor bij Sparta Petegem en blijft derde, KSVO is nog steeds tweede.

(Daniel C.)

foto’s Footdinner voorafgaand aan de wedstrijd:

Thijs Benoot :”eigen spelsysteem behouden”

Jules Vanhaecke stapte over de gebeurtenissen van de week heen door te stellen dat de scheidsreechterlijke beslissing in de 20ste minuut te beschouwen als een doorslaggevende situatie terwijl hij stelde dat je altijd speelt voor de punten, ondanks al wat er naast het veld gebeurt. Ook Thijs Benoot reageerde laconiek op het feit dat nu al drie weken een andere centraal duo naast elkaar opereert, straks weer nu Broes zijn zesde gele kaart kreeg.

“Vandaag was er niet veel aanpassing gezien ik en Broes toch al lang samen spelen. Vandaag moest ik zeker voor de rust eens iets meer op rechts mee komen helpen. Met Benoit zijn we met zijn drieën, iets meer dan andere seizoenen werd er daar gewisseld. Ik vond dat we fantastisch begonnen, ook een mooie goal maakten maar dan door die beslissing van de arbiter onze drive kwijt waren. Cercle was via hun directe manier van spelen ook wel gevaarlijk maar ik vind niet dat we onze eigen spelsysteem moeten verloochenen. We spelen altijd met een opbouw van achteren uit, ook al was de tegenstander vandaag er op uit die zo vroeg mogelijk te doen stokken. We hebben ons spel gespeeld en deze keer verloren, maar het had ook anders kunnen eindigen. Tenslotte kregen we even mooie kansen om 2-1 of 2-2 te maken als die twee kansen van de bezoekers. Dat is voetbal, vandaag zat het gewoon wat tegen.”

(Daniel C.)

Postformatie : nipte nederlagen voor beloften en invallers

Vrijdagavond speelden de beloften op het veld van KM Torhout, dat derde stond. KSVO verloor met 3-2 en deed het zonder een aantal spelers die -door de schorsingen en blessures bij de A-kern- in de selectie van de A-ploeg zaten en dan bedoelen we Maxim Cornelis, Andreas De Kerpel en Milan Van De Maele. Jcoach effrey Vandepoel stuurde volgende ploeg het veld in met ook vier wisselspelers : Brent Speeckaert, Renzo Gevaert, Seppe Hoppe, Guillaume Coulier, Mathias Clement (76’Elias Van Troeye), Aaron De Muer (46’Remi Desticker), Josse Vienne, Foeke Buffel, Tristan Deblieck (65’Nicolas Tocco), Luka Talloen (60’Luca De Blauwe), en Tibo Hoste. Een aantal van hen speelde daags nadien ook nog eens met de invallers, al heeft geen enkele speler twee volledige matchen gespeeld. Komende vrijdagavond speelt KSVO uit bij Sparta Petegem dat ook boven hen staat inde klassering, KSVO blijft halverwege het klassement hangen,

Op zaterdag was Jeffrey Vandepoel ook de coach van de invallers die uit bij Zwevezele ultiem met 2-1 de boot ingingen. Even na het halfuur kwam de thuisploeg op voorsprong, een kwartier voor tijd kon Ismaël Van Cleven de bordjes in evenwicht brengen maar in de slotminuut zorgde een invaller van Zwevezele nog voor de thuiswinst.

Volgende veertien spelers kwamen in actie : Thibo Decloedt, Ismaël Van Cleven, Remi Desticker, Nils Nagels, Elias Van Troeye, Michiel Meyskens (67’Rune Groosman), Aaron De Muer, Nils Haezebrouck, Luca De Blauwe (46’Foeke Buffel), Nicolas Tocco, Tibo Hoste (65’Fabrice Beusleinck). Doelman Kasper Van Leirsberghe kwam niet in actie.

KSVO blijft gedeeld achtste maar speelde meer matchen dan de nummers vijf tot zeven. Zaterdag speelt de vierde provincialer thuis tegen KFC Damme, aftrap op De Valkaart om 18u30.

(Daniel C.)