KSVO pakt nog eens drie punten : 1-2 bij Merelbeke

Na zeven wedstrijden zonder overwinning maakte KSVO af met een negatieve reeks met heel weinig puntengewin. Het won zaterdagavond met 1-2 bij Merelbeke, het nummer vier en de ploeg die een sterke reeks had neergezet, vorig weekend gestuit door KM Torhout (weliswaar na een lange tijd met tien te hebben gespeeld, 2-1) . De zege zal ongetwijfeld deugd doen bij al wie rood-wit in zijn hart draagt. Met nog twee matchen te gaan en zondag een thuismatch tegen de allerlatste ziet het er toch naar uit dat KSVO in de linkerkolom zal eindigen en toch misschien de eerste West-Vlaamse ploeg wordt, afgezien van de beloftenploegen van Cercle Brugge en Zulte Waregem.

Voor het eerst werd een match van KSVO, weliswaar op verplaatsing, gestreamd op tv en konden de abonnees van een populaire krant de match volgen op tv en ook een sanemvatting zien.

Trainer Nigel Smith kon weer beroep doen op Jari Timmerman (uit blessure) en de vorige week geschorsten Benoit Onraet en Jules Vanhaecke (die 2 weken had moeten rusten). Beiden begonnen op de bank ook al omdat laatstgenoemde minder trainingen in de benen had door een blessure eerder opgelopen op training. Maxim Cornelis was op de donderdagtraining uitgevallen met een lichte blessure, de vertrekkende Mehdi Oumedjeber viel naast de selectie. Milan Iket was in de slotminuut tegen RC Gent uitgevallen (zware verstuiking voet, had de ganse week niet getraind) en daardoor kwam Milan Standaert onder de lat te staan.

Met Timmerman op de backpositie en voor het overige dezelfde ploeg als die onderuit ging tegen Racing Gent toonde KSVO zich in de eerste helft de beter voetballende ploeg.

Bragard schoot de eerste aanval voor Oostkamp richting Maes, maar de oelman had weinig moeite om het schot te klemmen. Mjahed haalde vervolgens op snelheid de achterlijn en via Binst kwam het leer op de knikker van De Mey die te zwak in de handen van Standaert devieerde. Bragard trapte voor Oostkamp een loepzuivere assist richting Canoot, maar Phil miskeek zich op het traject van de bal en trapte vervolgens een gat in de lucht. De thuisploeg Merelbeke dreigde via een hoekschop en een fantastische uithaal van Binst die de bal via Standaert op de doelstaak zag beuken. Antwi haalde de hoge bal vakkundig uit de lucht en trapte hard op doel, maar ook  nu stond Standaert op de goede plaats. Tegen de gang van het spel in klom Oostkamp met geluk op voorsprong. Canoot trapte een indraaiende hoekschop in één tijd richting doel. De Ruyver probeerde het schot te ontzetten, maar ongelukkig genoeg devieerde hij hierbij het leer in de eigen kooi (o.g. 0-1, 31′) In het derde kwartier kon roodwit de bal goed monopoliseren en zelfs goeie combinaties op de mat leggen, de 0-1 kwam niet meer in gevaar.

Merelbeke ging na de rust meteen op zoek naar eerherstel. Verkindere verstuurde een diepe bal richting Binst die alleen op doelman Standaert kon afstormen. Binst duwde de bal evenwel iets te ver voor zich uit en gaf zo de mogelijkheid aan Standaert om het gevaar te neutraliseren. Ademoglu pakte uit met een knap schot richting kruising, maar doelman Standaert ranselde de bal uit zijn doelvlak met een knappe save. De thuisploeg vroeg een strafschop na een duel tussen Van Den Bossche en Mjahed maar referee Verboven (één gele kaart voor een thuisspeler) zag er geen gaten in. Nigel Smith probeerde met wissels de druk weg te houden, maar die hield aan en kon niet zonder resultaat blijven. Mjahed deed op links het voorbereidende werk. De Mey draaide zichzelf mooi vrij en trapte het leer via een Oostkampse deviatie in de linker benedenhoek buiten bereik van Standaert (1-1 65′). Amper vijf minuten later kon Merelbeke al op voorsprong gestaan hebben toen Binst een teenlengte te kort kwam om een voorzet van Mjahed aan de twee paal binnen te tikken. Het doelpunt viel evenwel aan de overzijde. Oostkamp trapte een hoekschop, de bal week af op een Merelbeeks hoofd en via het hoofd van Claeys stond de 1-2 op het bord (1-2, 85′.). Alleen een gevaarlijk getrapte Olympische hoekschop van D’Hoore leverde nog even gevaar op maar voor het overige kwamen bezoekers niet meer in de problemen. Het geluk dat de voerige weken ontbrak stond deze keer aan de Oostkampse kant want het kon evengoed een gelijkspel geweest zijn.

KSVO speelde met : Standaert; Timmerman, Willem, Benoot, Bragard (89’Onraet); Degryse (78’J.Van De Maele), Declerck, Vanhaeren, Claeys); Y.Van Den Bossche, Canoot (63’Vanhaecke). (niet gespeeld : Milan Van De Maele).

Beslissingen vallen in definitieve plooi

Met nog twee matchen te gaan is stilaan veel duidelijk. Zaterdag verloor Mandel, maar zondag ging Harelbeke in de slotminuut onderuit tegen Jong Cercle (2-1) zodat de achterstand op Mandel vier punten blijft. Met nog twee matchen te gaan lijkt het verdict voor de ploeg van Kurt Delaere gevallen, tenzij er een mirakel geschiedt. Sparta Petegem komt zelfs op gelijke hoogte na winst in Wetteren. Terwijl KSVO al vijf speeldagen voor het einde mathematische zekerheid had zijn sedert dit weekend ook RC Gent, KM Torhout, Zelzate en Brakel zeker van het behoud. Aalst is kampioen na de 3-0 zege tegen Ninove. Ninove en Dikkelvenne delen de tweede plaats, Merelbeke staat vierde, Cercle vijfde, Jong Essevee zesde en Voorde-Appelterre zevende, één punt meer dan KSVO. Schuift KSVO nog één (of twee plaatsjes) op in het klassement, het zou mooi zijn.

(Daniel C.)

Thierry Kestremond : goeie prestatie van Milan Standaert

Keeperstrainer Thierry Kestremond was daags na de match nog steeds opgetogen over de zege en prestatie in Merelbeke. “We hebben met veel inzet en mentaliteit gespeeld, iets wat de voorbije weken al in stijgende lijn was gegaan. En dit keer zijn we wel beloond. De eerste helft waren we gewoon de betere en gretere ploeg, we domineerden. We hadden wind mee maar ik denk niet dat dit bepalend was. De betere kansen waren voor ons. Het doelpunt kwam er toen een verdediger het schot van Phil Canoot deed afwijken. De voorsprong was zeker terecht halfweg. De tweede helft heeft de thuisploeg uit een ander vaatje getapt, met directer spel en power play, en hadden we wat meer last. De gelijkmaker kwam er ook al met een licht afgeweken bal. Gans de groep heeft echter goed gereageerd, het kon alle kanten op en dit keer stond het geluk aan onze kant. Op een hoekschop kon Zico koppen, via een lichte deviatie was Jordy Maes geklopt en we gaven de overwinning niet meer uit handen. We hadden ondanks de nederlaag tegen Gent toch vertrouwen getankt, we hebben de beelden begin de week herbekeken en we concludeerden dat die match altijd gewonnen had kunnen worden. Alles wat kon tegenzitten zat toen tegen. Daarom werd hard gewerkt en werd toegeleefd naar deze match. Onderschat ook Merelbeke niet. Voor de nederlaag op Torhout hadden ze een prima reeks neergezet, ze hebben de licentie aangevraagd en normaal ook verkregen en willen hogerop. Er lopen zowel vooraan (Nico Binst) als in verdediging ervaren mannen en met Maes besschikken ze over een goeie keeper. Deze zege zegt dus iets over onze prestatie. Het is een mooie beloning voor Nigel Smith, die keihard werkt en toch met opgeheven hoofd wil vertrekken bij KSVO. Er zijn nog twee matchen, we willen nog wat punten sprokkelen en toch misschien nog een plaatsje in de topzes of topzeven bemachtigen. Het zou mooi zijn na een bewogen seizoen met trainerswissels, veel en langdurige blessures en een periode waarin we in de hoek zaten waar de klappen vielen.”

Over de prestatie van doelman Milan Standaert was Thierry eveneens te spreken. “Hij leverde een goeie prestatie met zeker twee cruciale reddingen, één voor de rust en één erna, die mits omgezet een ander spelbeeld hadden kunnen geven. Met Milan Iket die de ganse week niet trainde wilden we geen enkel risico nemen, ook al omdat we zijn naamgenoot hebben aangetrokken om een volwaardige concurrent te hebben die het niveau van deze reeks zeker aankan. En dat heeft Milan bewezen, zijn eerste basisplaats (bij de schorsing van Iket was Brent Speeckaert doelman, Standaert was nog niet speelgerechtigd) was een succes. “

(Daniel C.)

Postformatie : beloften noodgedwongen forfait, invallers spelen 1-1

Vrijdagavond moesten de beloften volgens de kalender aan de bak in een uitmatch op Dikkelvenne. Er werd echter forfait gegeven. Hans Mulier, TVJO bij KSVO geeft uitleg : “We hebben dit reeds halfweg de week gemeld. Er was gewoon een tekort aan beschikbare spelers, normaal spelen de beloften op vrijdag en de invallers meestal op zaterdag. Door de hevige blessurelast bij zowel spelers van d A-kern, de beloften als de invallers is het niet meer mogelijk om drie elftallen op te stellen. Een paar jongens uit de beloftenkern schoven door naar de A-ploeg,w ant daar waren de jongste weken altijd zes tot zeven afwezigen, soms een paar door schorsingen maar vooral door blessures. Die komen we dan tekort in onze beloftenselectie. De voorbije weken hebben we al enorm moeten schuiven en moesten sommige jongens toch aan twee matchen beginnen, op vrijdag en zondag maar dat is niet echt verantwoord en brengt risico’s en blessures mee. Vorige week vielen ook nog eens Luka Talloen, Luca De Blauwe en Remi Desticker uit, zodat we snel beslist hebben om voorrang te geven aan de match van de invallers. Die spelen in een reguliere competitie en het zou van minder respect getuigen om daar forfait te geven. Bij de beloften is die rangschikking niet zo belangrijk, sommige ploegen tellen één tot drie matchen meer dan andere, maar niemand vraagt om die matchen in te halen. We hadden voor dit weekend maar vijftien namen meer uit de postformatiegroep, ook al een geringe kern, dus wilden we de match van de invallers laten doorgaan. Op die drie jongens die uitgevallen zijn kunnen we geen beroep meer doe dit seizoen. De kans dat we nog forfait moeten geven met de beloften is groot (normaliter speelden de beloften komende vrijdag thuis tegen de beloften van KM Torhout). Er zijn voor de meesten nog vier speeldagen bij de beloftencompetitie.

De invallers gingen zondag dus aan de slag, thuis tegen SK Steenbrugge, met de resterende manschappen van de postformatie. Vooral in de offensieve sector waren heel wat afwezigen. En dat liet zich voelen. Het kwam niet verder dan 1-1. Jeffrey Vandepoel en Hans Mulier zaten op de bank met afgevaardigde Andy Haezebrouck. Twintig minuten voor tijd kwamen de bezoekers uit Daverlo op 0-1 via Deduytsche. Negen minuten later effende Josse Vienne vanop de penaltystip.

Volgend team kwam in actie : Kasper Van Leirsberghe, Sander Desmet, Seppe hoppe, Guillaume Coulier (46’Lars Inion), Huub De Sutter (77’Aaron De Muer), Matthias Clement, Josse Vienne, Renzo Gevaert, Tijs De Bussche (70’Takis Van Quathem), Nicolas Tocco, Elias Van Troeye.

Inion en Van Quathem zijn -18 jarigen uit de niet-postformatie.

Komend weekend spelen de KSVO-invallers op het veld op voorlaatste SK Hertsberge, aftrap op zondag 28 april om 15 uur.

(Daniel C.)