Klinkende overwinning voor KSVO bij leider Eendracht Aalst : 0-4

Wat een prestatie leverde KSVO zaterdagavond in het Pierre Cornelis-stadion in Aalst. De fiere leider Eendracht Aalst werd met klinkende cijfers geklopt : 0-4. In een ijzige koude werd het een afstraffing voor de leidersploeg, die woensdagavond kan bijgehaald worden door onze roodwitten als die de inhaalmatch in Torhout winnen. Dat KSVO vanaf halverwege de eerste helft tegen tien man mocht spelen na de uitsluiting van doelman Swinnen speelde uiteraard mee, maar het neem weinig weg van de verdiensten van de ploeg van Kurt Delaere.

De thuisploeg moest het doen zonder twee titularissen, Samuel Fabris, een zes die tegelijk stofzuiger en een soort spelverdeler is, en rechtsback Falco Geenens, twee weken nog auteur van een hattrick in de 3-0 zege tegen Sparta Petegem. Kurt Delaere moet het al enige tijd doen zonder Rien Plasschaert (en al het ganse seizoen zonder Olivier Vermander) en moest nu een oplossing zoeken voor het forfait van Arvid Lenihan, vorig weekend tegen Gullegem nog de sterkste man op het veld, die afhaakte met rugproblemen. Delaere opteerde voor het achteruit trekken van Lucas Maus als centrale verdediger, Broes Willem schoof op naar de rechterflank van de defensie en op het middenveld was er zo een centrale plaats voor Senne Decloedt die meteen ook de aanvoerdersband van Lenihan overnam. Voor de rest de vertrouwde namen in de ploeg en op de bank het viertal Lannoo, Puskas, Dildick en Jari Vandemaele, Figo Suffys viel af.

De match begon met een goed georganiseerd KSVO en met een snelle openingstreffer begon het meteen goed voor roodwit. Een actie op links van Jules Vanhaecke met een voortreffelijke pass en aan de tweede paal dook Louis Declerck op die via de paal binnenschoot (0-1). De reactie van de thuisploeg kwam er maar de bezoekers stonden goed gepositioneerd en gaven weinig weg. Mitch Dekuyper, topscorer bij Aalst, zat stevig in de greep en KSVO speculeerde op goeie voetjes en snelle acties. En dat rendeerde. Een lange bal van Louis Declerck naar de wegspurtende Jules Vanhaecke, thuisdoelman Victor Swinnen kwam ver uit en zou geklopt geweest zijn door Vanhaecke had hij zich buiten de zestien niet bezondigd aan opzettelijk handsspel. Het oordeel van referee Marnic Claeys was even onverbiddelijk als juist : de uitsluiting. En dat na 23 minuten. Er ging enige tijd over vooraleer de wissel er kwam : tweede doelman Zeb Van Gerven kwam in ten koste van aanvaller Ibrahim Mbaye. En even snel was er het resultaat. De vrije trap van Canoot ging richting winkelhaak, de pas koud in het veld gekomen doelman kon de bal wel raken maar niet echt redden en de 0-2 was een feit. Een tweede mokerslag voor de thuisploeg. KSVO bezondigde zich niet aan overmoed en combineerde rustig en niet al te overhaast en viel aan als het kon. En op een hoekschop van Phil Canoot kopte Dylan Vanhaeren de 0-3 binnen, diep in het vierde kwartier. Dat werd ook de rustscore. Aalst leek al geklopt halfweg, dit hadden de witzwarten dit seizoen nog niet meegemaakt.

Na de pauze zorgde een snel doelpunt van KSVO dat alle hoop bij een felgestart Aalst de kop werd ingedrukt. Een mooie combinatie waarin Canoot een voet had werd afgewerkt met een kopbal van Zico Claeys :0-4. Boeken toe voor de thuisploeg. KSVO probeerde zonder risico’s de bal zoveel mogelijk in eigen rangen te houden, ging niet uitdrukkelijk op zoek naar nog goals maar wou vooral een tegendoelpunt vermijden. Milan Iket kon daardoor een clean sheet houden, zal hem zeker deugd doen, uit bij de titelkandidaat bij uitstek. Bij de start van het vijfde kwartier begonnen de wissels te komen. Phil Canoot (derde seizoensdoelpunt, assist en voet in een ander doelpunt), mocht eerst naar de kant voor Neil Dildick. Na 70 minuten ook Louis Declerck (tweede goal van het seizoen en alweer een belangrijk aandeel in het aanvalsspel) ten voordele van Puskas en bij het begin van het laatste kwartier kwamen ook Tom Lannoo en Martin Puskas in voor Zico Claeys en Jules Vanhaecke. Het wil niet zeggen dat KSVO, ondanks het niet meer op zoek ging naar goals maar eerder de match controleerde, geen kansen meer kreeg. Twee keer leek de 0-5 in de maak. Jules Vanhaecke en Neil Dildick misten van niets een vijfde treffer.

Niettemin kon er uitvoerig gejuicht worden en de rondo op het veld mocht er wezen en werd op de sociale media gedeeld.

Nog vermelden dat Dylan Vanhaeren dit seizoen al aan zeven treffers zit. Een aantal met het hoofd of voet op stilstaande fases maar ook door infiltrerend vermogen. En positief is dat er geen enkele kaart werd gepakt, altijd goed, weliswaar mede door het verloop van de match. Momenteel staan enkel Arvid Lenihan en Thijs Benoot (en de momenteel onbeschikbare Rien Plasschaert) op één kaart van een schorsing. Behalve de rode kaart voor thuisdoelman Swinnen viel er slechts één gele kaart, voor een thuisspeler.

KSVO speelde met : Iket; Willem, Maus, Benoot, Bragard; Declerck (70’Puskas), Decloedt, Vanhaeren, Claeys (77’Lannoo); Canoot (62’Dildick), Vanhaecke (77’Van De Maele).

Doelpunten : 6’Declerck 0-1; 25’Canoot 0-2; 38’Vanhaeren 0-3; 51’Claeys 0-4.

KSVO klimt door de zege naar een derde plaats, over Jong Cercle. Op drie punten van Eendracht Aalst, op één punt van Lokeren-Temse dat met 2-3 won bij Jong Cercle. Sparta Petegem kan mits winst in zijn zondagmatch op gelijke hoogte van KSVO maar heeft dan wel één match meer gespeeld.

(Daniël C.)

Kurt Delaere :”Met gelijke wapens dikverdiend gewonnen”

De trainer van KSVO kon niet anders dan heel tevreden zijn. “Aalst miste twee titularissen, maar wij moesten het ook doen zonder Arvid Lenihan, vaste titularis op rechts, en in feite was ook Rien Plasschaert tot hij uitviel altijd starter en titularis. We speelden dus met gelijke wapens. We hadden deze match goed voorbereid en konden er zonder echte zorgen naar toe gezien onze rangschikking en vorige prestaties. Als je zo naar een confrontatie met de leider kan meten dan is dat heel speciaal en toch wel een uitdaging. We hebben een goeie match gespeeld, de match evolueerde door een vroege voorsprong en een ook vrij vroege (terechte) uitsluiting van hun doelman voor ons in een goeie plooi, maar we hebben dikverdiend gewonnen en de zege zeker niet gestolen. Het was een ideaal scenario, de uitvoering kon nauwelijks beter. De tegenstander heeft ons zeker niet onderschat. Zo zei hun trainer dat we in feite hun concurrent Lokeren-Temse in onze thuismatch hadden weggespeeld maar toch tevreden moesten zijn met een puntje. Na de 0-4 zongen de thuissupporters, alltijd hevig en in grote getale maar erg fanatiek, “dit is een oefenmatch”. Hun manier om hun appreciatie naar buiten te brengen voor onze prestatie. De Aalstenaars doen dat met veel cynisme, bijtende humor is hun ding wel. Ons probleem niet, we konden dat wel smaken. En de terugrit met de bus was uiteraard plezant met veel gezang. We kijken nu uit naar de volgende match, altijd de belangrijkste, de inhaalmatch op woensdag tegen KM Torhout. Nadien volgt een thuismatch tegen Olsa Brakel. Na woensdag gaan we een duidelijk beeld hebben van de rangschiking, als er ten minste geen nieuw uitstel volgt wat altijd mogelijk is met winterse omstandigheden. Leuk weetje : moesten we 6 op 6 halen uit die twee komende opdrachten zijn we mathematisch gered. Dat was onze eerste doelstelling, weet je nog.” Uiteraard is deze laatste bemerking pro forma, niemand twijfelt eraan dat KSVO met Nieuwjaar gewoon in de topvijf zal staan, als het niet nog beter is.

(Daniël C.)

Voorzitter Paul Devliegere :”Ongelooflijk hoe goed we het doen”

In normale omstandigheden reist voorzitter Paul Devliegere altijd mee naar de uitmatchen, maar nu moest hij forfait geen door ziekte. De virussen en infecties zijn schering en inslag dezer dagen en daar ontsnapte hij ook niet aan. “Noodgedwongen heb ik het moeten volgen via de gsm en de sociale media. De trainer zag het vooraf zitten, zei zelfs dat we voor drie punten naar Aalst gingen, maar om het dan ook uit te voeren, dat is nog iets anders. En het is gelukt, volgens al die bronnen die me al contacteerden hebben we het niet gestolen Met als gevolg dat we woensdag mits winst in de inhaalmatch op Torhout zelfs op gelijke hoogte komen met Eendracht Aalst. Ongelooflijk hoe goed we het doen in die voor ons toch nieuwe reeks. En we zijn intussen ook al bezig met de toekomst. De contractonderhandelingen zijn bezig, her én der heeft er al iemand bijgetekend, maar we houden die namen nog wat voor onszelf. Ik denk dat we quasi iedereen willen houden, ik denk niet dat er veel spelers zijn die willen vertrekken. Bedoeling moet toch zijn om zo’n negentig procent van onze kern zeker te behouden. De goeie resultaten -ook ingevolge de groepsgeest- zorgen er toch voor dat quasi iedereen zich goed voelt in onze familieclub.”

(Daniël C.)

Woensdag (eindelijk ?) KM Torhout-KSV Oostkamp

De derby op KM Torhout was oorspronkelijk gepland voor zaterdag 12 november maar werd halfweg geschorst -met een 1-0 achterstand- omwille van de mist. De inhaalmatch was voorzien op woensdag 30 november maar ook die match werd geannuleerd, wegens dezelfde reden. Terwille er eerst sprake was van 11 januari als inhaaldatum is uiteindelijk gekozen voor woensdag 14 december. Aftrap om 20 uur op de Velodroom. KSVO telt geen geschorsten meer. Bij KM -dat 1-1 speelde tegen Westhoek- is alleen Vandewiele onbeschikbaar. Doelman Laleman zat voor het eerst na zijn blessure in de kern (op de bank) net als Pyck voor de tweede week. Alle Oostkampse supporters op post woensdag. Tenzij er alweer afgelast wordt, met winterse buiten (sneeuw ?) is dat niet eens uitgesloten.

(Daniël C.)

Postformatie : ook beloften en reserven halen zwaar uit !

De beloften van Jeffrey Vandepoel haalden vrijdagavond zwaar ui op ht veld van SK Roeselare-Daisel B. Liefst 0-5 werd het waardoor de roodwitte beloften meteen opschuiven naar plaats vijf met 31 punten uit 15 matchen. Met ook Hans Mulier, TVJO en teamafgevaardigde Pascal Van Severen op de bank, mochten volgende spelers het veld op met een monsterzege als gevolg : Yentl Van Severen, Renzo Gevaert, Andreas De Kerpel, Arne Zarka (55’Ismael Van Cleven), Seppe Hoppe, Matrhias Clement, Thibault Dejaeghere (65’Quinten Puype), Seppe Blaton (61’Foeke Buffel), Luca De Blauwe, Jersey Jonckheere, Tristan De Blieck het veld op. Met alleen Van Severen en De Kerpel in de ploeg dus slechts twee kernspelers en echt wel een beloftenteam op het veld. Halfweg stond het 0-2. De vijf goals kwamen van de voet van Luca De Blauwe (3) en Thibault Dejaeghere (2).

Het goeie voorbeeld werd daags nadien gevolgd door de reserven die in hun reeks afgetekend de maat namen van SKD Hertsberge, derde laatste weliswaar. Met een aantal identieke namen, een vijftal toch. De ploeg van Steven Verkeyn kon voor rust geen afstand nemen in deze derby maar deed dat na rust. De ingevallen Luca De Blauwe zorgde voor 1-0 (48′) en 2-0 (54′), nadien dikten Tibo Hoste (64′) en Milan Van De Maele (twee goals, 66′ en 78′) aan tot 5-0. Tien minuten voor tijd milderde Laforce voor de bezoekers maar Jersey Jonckheere had met de 6-1 in de 83ste minuut het laatste woord De reserven schuiven op naar de buik van het klassement : met 22 punten uit 15 matchen.

Kwamen in actie : Thibo Decloedt, Maxim Cornelis, Wout Devos, Ismael Van Cleven (62’Luca Talloen), Josse Vienne, Guillaume Coulier, Arno Daenens (35’Luca De Blauwe), Milan Van De Maele, Tibo Hoste, Maxim Gijdé, Nils Haezebrouck (62’Jersey Jonckheere). Uiteraard mochten trainer Steven Verkeyn en teamafgevaardigde Andy Haezebrouck trots zijn op de tweede helft van hun team.

(Daniël C.)