Derby KM Torhout-KSV Oostkamp halfweg afgefloten bij 1-0 tussenstand

Zaterdagavond stonden op de Velodroom KM Torhout en KSVO tegenover elkaar in wat een “jonge derby” kan genoemd worden.  Tweede seizoen dat de ploegen de degens kruisen. Vorig seizoen won KSVO op KM met 1-2 maar thuis werd het een gelijkspel (2-2).

KSVO speelde met wat zowat als de basisploeg kan genoemd worden. Met Iket; Lenihan, Willem, Benoot, Bragard; Claeys, Maus, Vanhaeren, Declerck; Vanhaecke, Canoot. Martens, Suffys, Decloedt en Dildick waren de bankzitters, Tom Lannoo viel af na nochtans een degelijke match tegen Lokeren-Temse. Bij Torhout ontbraken twee titularissen met doelman Laleman en flankspeler Pyck, de rest was beschikbaar.

Vanuit de tribune wat hogerop zagen we amper de cornervlaggen in de verste hoek maar referee Zeebroeck liet aftrappen.  Het derde kwartier werd de mist iets dikker en na 38 minuten werd de ref door lijnrechter Demeulemeester gecontacteerd. Een minuut later werd afgeroepen dat tijdens de rust zou nagegaan worden of er nog verder kon worden gevoetbald.  De spelers en de spelleiders kwamen weer op het veld maar afgetrapt werd er niet meer. Een minuutje later viel het verdict. De match werd stilgelegd.  Opvallend, toen we rond 21 uur het stadion verlieten was de zichtbaarheid weer wat groter.  Hoogstwaarschijnlijk wordt de match helemaal herspeeld, maar uiteindelijk zal het Sportcomité daarover beslissen.

Bij het stilleggen stond KSVO met 1-0 in het krijt en niet helemaal onterecht.  Na een pittig begin was er een counternaanval met Andries die tussen het centrale duo werd diepgestuurd, hij omspeelde Iket die met zijn voeten binnen de zestien stond en angstvallig vermeed om contact te maken (gevaar voor penalty en rood) waardoor Willem in zijn rug kon proberen de goal te verhinderen. Dat lukte niet, Andries schoof de bal onder de glijdende Willem binnen (1-0).  Na twaalf minuten knalde Oumedjeber vanop 20 meter niet ver over. Intussen was gebleken dat KSVO de bal kreeg maar KM speelde met een viermansverdediging en Ballegeer vlak voor zijn verdediging. Technisch bleek KSVO beter maar er doorkomen was niet aan de orde. Tot in de 20ste minuut een goed inzenden van Vanhaecke vanop rechts en aan de tweede paal kwam Canoot iets te laat.  Echt uitverdedigen lukte de thuisploeg niet  zuiver. Vanhaeren soleerde dan eens voorbij twee man om in de zestien afgeblokt te worden.  Net voor het halfuur ontsnapte KSVO aan de 2-0. Een foute inschatting van Broes Willem liet toe aan De Cuyper om op links op te rukken. Hij legde panklaar voor Andries die echter hoog over mikte. En nog eens vijf minuten later was het Maus die centraal de bal verloor door iets te zelfzeker te dribbelen. De bal belandde via Devos bij Andries, die weer op doel afging en zijn schot door Iket zag gekeerd. Zo bleek halfweg dat KSVO defensief niet zo robuust was als de vorige weken en dat de combinaties er niet zo goed uitkomen.

Trainer Delaere :”Het werd mistiger naarmate de match vorderde.  Hoe lager je zit hoe minder goed je kunt observeren. Zo heb ik het doelpunt zelf niet zo goed gezien.  Misschien vindt KM het onrechtvaardig als de ganse match moet worden herspeeld.  Een beetje eigenaardig dat de referee er niet vroeger mee ophield zeker als hij laat afroepen dat hij eerst nog de eerste helft laat afwerken. We zien wel wat er beslist wordt maar als het reglement zegt dat de ganse wedstrijd moet worden overgedaan dan is dat maar zo. Ik kan wel toegeven dat het niet zo goed was, maar vorig seizoen waren we ook de eerste helft niet zo goed en stonden we 1-0 achter en toen hebben we wel nog gewonnen. We waren nog niet verloren.”

Feit is dat volgens bepaalde bronnen het reglement anders is voor Voetbal Vlaanderen (vanaf 1e nationale) dan in de Pro League.  Volgens we vernamen wordt de match hernomen vanaf de tweede helft op de later te bepalen datum.

De mist was niet enkel spelbreker in Torhout, ook Jong Cercle zag zijn thuismatch tegen Olsa Brakel “de mist ingaan” (excuus voor de flauwe woordspeling), match die in het nabije Ruddervoorde werd gespeeld.

Lokeren-Temse won en springt over KSVO naar de derde plaats. Op zondag treden leider Aalst, Jong Essevee en Sparta Petegem nog aan, KSVO blijft alvast in de topzes wat ook de resultaten zijn.

Zaterdag a.s. speelt KSVO thuis tegen hekkensluiter Erpe Mere, aftrap om 19u30.

(Daniel C.)

Winst voor nationale beloften en voor reserven

Goeie resultaten dit weekend voor de nationale beloften die op vrijdag speelden en de reserven die op zaterdagavond (om 18u30) in adctie kwamen.

De nationale beloften wonnen met forse 2-8 cijfers bij een zwak Anzegem dat dankzij hun doelman geen dubbele cijfers geincasseerd kregen. Bij KSVO stonden met doelman Yentl Vanseveren, Andreas De Kerpel, Jari Timmerman en Martin Puskas (heroptreden) vier kernspelers aan de aftrap.

De reserven wonnen met 3-2 van SC Beernem. KSVO opende kort na afluiten via Jonckheere en eiste voor de rust meestal het balbezit op. Al snel kon Thibault Dejaeghere de score na een collectieve aanval tot 2-0 opdrijven.  Na een counter dwong Beernem een hoekschop af die door Wittewrongel in 2-1 erd omgezet. Stilstaande fases blijven een puntpunt voor deze jonge ploeg aldus trainer Steven Verkeyn. De amper 16-jarige Maxim Cornelis (zoon van Lokeren-trainer Hans Cornelis) zorgde nog voor de rust voor de 3-1 voorsprong. Die Cornelis scoorde vorige twee keer in het goeie doel en niet een doelpunt voor én tegen zijn ploeg zoals we verkeerdelijk schreven, het owndoelpunt kwam toen van iemand anders.  In de tweede helft koos Beernem voor hard en direct voetbal met veel duels, en Braet kon al snel voor 3-2 zorgen.  Het fysieke spel lag KSVO minder maar ze hielden stand.  En op de tegenaanval misten ze de kansen om weer uit te lopen, ze troffen ook twee keer het doelhout. Uiteindelijk werd de 3-2 ook de eindstand en start de tweede periode met een overwinning gestart. In deze derby stonden drie broers Moelaert op het veld. Bij de aftrap was dat Senne bij KSVO en Jente bij Beernem, bij de rust kwam ook Lomme Moelaert aan de aftrap bij de bezoekers. (Daniël C.)