KSVO werkt aan 2022-2023 : voorlopig  veertien contractverlengingen, drie nieuwkomers, drie vertrekkers

KSVO speelde zijn laatste competitiematch op zaterdag 18 december tegen Tempo Overijse (2-2) en nadien volgde een winterstop die evenwel verlengd werd met een extra break omwille van de Corona-toestand (uitbraak Omikron-variant). Waardoor de verplaatsing naar Lochristi (vorig weekend) werd uitgesteld net als de thuismatch tegen Vigor Hamme (voorzien 22 januari). Of er nu effectief zal gespeeld worden op 29 januari op het veld van dichtste achtervolger SK Lebbeke (op 8 punten) is koffiedik kijken. Evenzeer of dat met publiek of niet zal zijn. De huidige maatregelen tellen tot 28 januari. Wat ‘Voetbal Vlaanderen’ zal doen bij nieuwe algemene afgelasting (dan is er geen ruimte meer om alles af te werken) of zonder publiek is ook een vraagteken. In elk geval liggen de vervangdata voor de matchen op Lochristi (nu voorzien voor zondag 27 februari om 15 uur) en thuis tegen Vigor Hamme (nu de derde laatste match, op zaterdag 16 april om 19u30) al vast.

Intussen zat men niet stil bij KSVO. Traditiegetrouw maakt voorzitter Paul Devliegere altijd werk van contractverleningen in de periode december-januari en ook de eerste nieuwkomers zijn dan meestal bekend. Dat is nu niet anders. De werkwijze is wel simpel. De trainer, Kurt Delaere, maakt zijn verlanglijstje voor het behoud van de spelers die hij er persé bij wil houden én van nieuwe namen bekend en zet met de eventuele nieuwkomers ook een eerste sportieve babbel op hoe hij de samenwerking ziet en de functie in de ploeg van de nieuwkomer. Scouting door sportief management en trainer ligt dan al achter de rug. Dan is het aan de voorzitter om de gesprekken te voeren over de financiële voorwaarden en daarbij is het budget natuurlijk cruciaal. We polsten bij voorzitter Paul Devliegere en trainer Kurt Delaere.

Tot op heden kon men veertien contractverlengingen noteren. Topschutter Phil Canoot (doet er nog een jaartje bij en zette als één van de eersten zijn handtekening onder een nieuw contract. Volgden zijn voorbeeld : doelmannen Milan Iket en Emiel Martens, verder aanvoerder en vice-aanvoerder Arvid Lenihan en Senne Decloedt, alsook Thijs Benoot, Broes Willem, Diego Bragard, Olivier Vermander, Dylan Vanhaeren, Tom Lannoo, Jeroen Ide, Zico Claeys, Jules Vanhaecke. Daarmee staat het geraamte er al min of meer.

Er zijn al drie nieuwkomers, waarvan degene die voor Nieuwjaar al tekende meteen inzetbaar is: Louis Declerck Deze 22-jarige middenvelder begon in de voetbalschool van Club Brugge, trok naar Varsenare waar hij door Cercle weggehaald. Club zag hoe hij daar goed presteerde en trok hem aan. Declerck speelde al bij de Clubbeloften. In 2019 trok hij naar Knokke, toen in 2e nationale. Daar was hij titularis, maar in het huidige was hij zijn basisplaats kwijt en toen er nog twee concurrenten aangetrokken werden opteerden Declerck en Knokke om hun overeenkomst op te zeggen. Daardoor is hij een vrije speler.

Voorzitter Devliegere :”Kenners van het West-Vlaamse voetbal lopen hoog met hem op. Dat hij het niveau van tweede nationale aankan is een zekerheid.” Trainer Delaere :”Hij heeft een uitstekend seizoen gedraaid bij Knokke, is een centrale middenvelder die zowel op de defensieve positie als offensieve plaatsen terecht kan. Een transfer voor volgend seizoen, maar nu al inzetbaar.”

Daarnaast trok KSVO ook twee jonge spelers aan voor volgend seizoen. Jari Van De Maele (19) speelt al sedert zijn 17de in de basis van Varsenare en scoort er heel gemakkelijk. Voorzitter Devliegere :”We volgen hem al twee jaar.” Trainer Delaere :”Iemand die naar de toekomst veelbelovend is, hij heeft een grote progressiemarge en heeft veel scorend vermogen. We hebben natuurlijk al goeie spitsen, maar je hebt er in tweede nationale meer dan 2 of 3 nodig.” Een andere aangetrokken speler is Rien Plasschaert (21) die overkomt van de beloften van KV Oostende, een flankspeler. “Die hebben we ook twee jaar geleden al opgemerkt” aldus de voorzitter. “Door een pubalgieblessure ging dit seizoen grotendeels in rook op, hij zocht zelf een ploeg op een ander niveau. Snelheid is één van zijn wapens, hij zal het hier kunnen bewijzen.”

Er zijn ook drie jongens die al zeker vertrekken. Dylan Vanneste (30) stopt met voetballen, weliswaar na dit seizoen. De voorzitter :”Dylan mocht van mij gerust blijven, maar hij is zelfstandige en de combinatie met zijn werk, gezin en voetbal was moeilijk. Hij kwam het met de tranen in de ogen vertellen Jammer, want het is een uitstekende verdediger.” De trainer :”Dylan heeft dit seizoen zijn deel van de pech gehad dit seizoen : besmetting, blessure en ziekte. We hebben dit seizoen zes goeie verdedigers voor vier plaatsen. Dylan kan linksback spelen én linker centrale verdediger. Hij beslist zelf over zijn toekomst en dat moet je respecteren.”

Andere vertrekkers zijn Niels Van De Water, ook één van die zes verdedigers, meestal invaller voor de rechtsback maar ook op andere posities inzetbaar. Van De Water trekt naar Blankenberge, eerste provinciale. Iemand die geen minuten maakte in de A-kern, vooral door blessures (en nu nog niet honderd procent fit) is Jelle Van Der Veken. De aanvaller trekt naar eerste provincialer Meulebeke.

Dan zijn er nog vier spelers die nog niet bijgetekend hebben. Voor Declan De Waele is dat vermoedelijk een kwestie van dagen. De aanvallende middenvelder twijfelde even of hij zijn hogere studies verder zou zetten in Nederland (Rotterdam) of in Gent. Het werd dat laatste. Dat maakt voetballen in Oostkamp wel haalbaar. Corneel Bekaert (31) had ook zijn blessureproblemen de voorbije twee jaar maar keerde al terug in de eerste ploeg, zij het vooral als invaller. Hij twijfelt of hij naar een lager niveau zal afzakken of blijven. Louis Van Hooreweghe (21) zit al zijn vierde seizoen in de A-kern maar is nog geen basisspeler. Door examens is hij tot de tweede week van februari geconcentreerd op zijn studies en niet selecteerbaar. En dan is er ook nog Jari Timmerman (24) die op het secretariaat van Cercle Brugge werkt en al meer dan anderhalf seizoen sukkelt met blessures. Trainer Kurt Delaere :”De kern zal volgend seizoen zeker 21, wellicht 22 namen omvatten. Er zijn er nu al 17, en er komen wellicht nog een drietal nieuwe spelers bij. Eén ervan is zo goed als rond, maar zo lang het niet getekend is gaan we niet communiceren. Corneel zal in februari de knoop doorhakken. Jari zal eerst hersteld moeten zijn en minuten maken. We hebben nog een groot aantal matchen, we gaan zien hoe die jongens evolueren en presteren. Ik wens in de A-kern voor volgend seizoen spelers waarvan ik zeker zijn dat ik op hen kan rekenen.”

Nog dit : reeksgenoot Lochristi liet al weten na dit seizoen te stoppen met nationaal voetbal. Ze hebben een tweede ploeg in derde provinciale en die zou blijven (alsook de jeugdwerking). Voorzitter Paul Devliegere : “Lochristi is een goeie ploeg. Al voor het seizoen waren ze hun hoofdsponsor kwijt. Ze hebben een oplossing gevonden, maar die vervangende sponsor stopt ook én daardoor is het financieel niet meer haalbaar. Ook in onze provincie is er al een slachtoffer. Ook Kortemark gaat alleen met zijn tweede ploeg door in de laagste provinciale reeks. Corona, spelen zonder publiek, sponsorproblemen. Er gaan misschien nog ploegen sneuvelen. Het wordt hoog tijd dat we weer in nomale omstandigheden kunnen voetballen.”

(Daniël C.)