KSVO brengt moeilijke opdracht tot goed einde : 2-1 winst tegen Zelzate

De omstandigheden zaten (een beetje veel) tegen. Veel geblesseerden : behalve Vermander en Maus (al langer out) ook Thijs Benoot en Arvid Lenihan, sterkhouders in de defensie toch, en ook nog eens twee geschorsten, Broes Willem en Zico Claeys. Derhalve moest Kurt Delaere in de kern op zoek naar oplossingen want ook posities moesten heringevuld worden door spelers die meestal niet op die positie spelen. De tegenstander was bovendien van niveau : Zelzate stond niets voor niets een tijdje op kop maar zag zich de voorbije weken gepasseerd, eerst door Eendracht Aalst en nu ook door Voorde-Appelterre, na dit weekend ook door KSVO, Gullegem en Oudenaarde. Dat KSVO zich in die omstandigheden desondanks naar de zege knokte is een opsteker.

Felle openingsfase met drie goals

Kurt Delaere koos voor het duo Benoit Onraet-Diego Bragard als centrale verdedigers terwijl we dachten aan Vanhaeren (die er in de slotfase tegen Ninove speelde) of De Kerpel. Benoit deed dat vorige week al, op de linkerkant, nu stond hij rechts en was die linkerpositie voor Diego, die meestal de ruimte voor zich heeft als linksback wat nu minder het geval was. Daar stond nu Mehdi Oumedjeber, die die positie kent (en daar bij Torhout lang speelde). En op rechts een verrassing met Jari Timmerman, die meestal een rij hoger acteert. Op het middenveld Declerck-Vanhaeren en op de flanken Rien Plasschaert (rechts) en Darren Degryse (links), terwijl Yani Van Den Bossche en Jules Vanhaecke de aanval bevolkten. Phil Canoot verdween naar de bank een kreeg daar het trio Andreas De Kerpel, Jari Van De Maele en Maxim Cornelis (als -21-jarige) naast zich. Van de beschikbare A-kernspelers zat alleen tweede doelman Nicolaas Deman niet in de selectie.

De thuisploeg begon fel met gezonde agressiviteit op de mensen in balbezit. Degryse, Vanhaeren en Van Den Bossche lokten balverlies uit door goed opzitten en een tweetal pogingen van Vanhaecke en Degryse gingen al in de eerste vijf minuten naast. En dan twee goals in twee minuten. Eerst was het Darren Degryse die vanop links naar binnen kwam, uithaalde, de bal week af op het lichaam van een bezoeker en verraste daarmee doelman De Ketelaere (1-0; 8′) Nauwelijks bekomen ging op een bal in de diepte, bezoeker Lanckman in de fout, hij liet de bal botsen en miste de bal, Jules Vanhaecke was hem te snel af en schoot de bal naast de uitgekomen doeman binnen (2-0, 9′). Een droomstart voor KSVO dat op het kwartier ei zo na de 3-0 lukt. Vanhaecke stuurde knap Degryse door het centrum, die schoof de bal wel naast de doelman maar ook centimeters naast. In plaats van 3-0 stond het ineens 2-1. De Oostkampse rechterkant geraakte in de hoek van de zestien in de knoei, De Kerf zette voor en Verstockt schoot via de voet van Iket de 2-1 binnen (18). Nauwelijks één minuut later stond het bijna 2-2 toen Iket onder een hoge voorzet van Herve Kage (ex-Charleroi, AA Gent en KV Kortrijk en enkele buitenlandse clubs, nog steeds prof) doorging en Habbas bijna voor een nieuwe treffer zorgde. De bal werd voor de lijn gekeerd. Zelzate herstelde niet alleen het evenwicht, het werd ook de dominerende ploeg. Ook al omdat KSVO zich door kort uitverdedigen zelf in de problemen bracht : Bragard en Declerck leden zo een paar keer balverlies, de bezoekers konden niet profieren. Na 34 minuten nam KSVO via Vanhaeren heel snel een vrije trap dicht bij de bank van de bezoekers, Vanhaecke zorgde voor doelgevaar maar de scrimmage en de hoekschop die erop volgde leverde geen doelpunt op. De laatste tien minuten was het gevaar van de bezoekers wat verminderd, een ferm schot van Van den Bossche zoefde naast en op slag van rust was er nog een diepe bal op Ackx, Bragard kon de bal nog net raken waardoor Iket net op tijd met de voet kon ontzetten. Bij de rust was de conclusie dat het op zeker moment 3-0 kon geweest zijn maar ook 2-2 en dat de match nog alle kanten op kon. Het eerste kwartier van KSVO was erg goed, in het tweede kwartier namen de bezoekers over, het derde kwartier was gelijkopgaand.

Boeiend tot de slotseconden

Bij de bezoekers bracht de trainer met Dassy een vaardige linksmidden in de ploeg. Die zorgde voor het eerste gevaar na 53 minuten, de bal ging voorbij Iket en veel KSVO-ers maar Oumedjeber kon nog de bal wegduwen en Iket kon de bal heroveren. Twee minuten later moest de Oostkampse goallie weer optreden bij een voorzetschot van Kage die naar de bovenhoek ging, de vingertoppen van Milan maakten er een corner van. Even later het eerste doelgevaar van de thuisploeg, na een hoekschop van Declerck. Voorbij iedereen naar de tweede paal, daar stond Dylan Vanhaeren en zijn boogkopbal ging over de doelman tegen het doelhout. Degryse, minder op de voorgrond dan voor de rust, ging nog eens door op links, Plasschaert kon de voorzet net niet afronden. Een lobbal van Van Den Bossche ging ook naast. Kage schotelde vanop rechts de gelijkmaker voor aan Habbas, die van op de kleine rechthoek dè kans op de gelijkmaker over schoot. Phil Canoot kwam na goed 70 minuten in voor Plasschaert. Ook KSVO kreeg de kans om de score op te drijven vlak nadat Jari Van De Maele was ingekomen voor de lichtgeblesseerde Yani Van Den Bossche. Jari werd weggestuurd na een actie Vanhaeren-Vanhaecke maar kreeg de bal niet over of voorbij de doelman. Intussen was referee Yves Verslycken die volgens het boekje floot en dat in feite goed deed ook begonnen met gele kaarten en meestal waren die terecht. Kage die centraler was gaan spelen kon nog eens voorzetten, De Kerf miste zijn kopbal. Degryse ging er uit en Maxim Cornelis kwam de slotfase in, niet op zijn positie van bij de beloften (rechtsmidden) maar gewoon op die van rechtsmidden, Timmerman bleef rechtsback. Wellicht door de zes wissels waarvan slechts één aan de rust en de verzorgingen op het veld rekende Verslycken flink wat tijd bij, liefst zes minuten.Het bleef boeiend tot de laatste seconde, de bezoekers sloegen nu het middenveld over en pompten nog ballen in de zestien, maar Oostkamp liet geen open kansen meer toe. ¨Phil Canoot kreeg nog een overbodige gele kaart waardoor hij de volgende match mist. KSVO sleepte zo de drie punten over de meet. Dit keer niet met academisch voetbal maar met een inzet en verbetenheid. Zelzate had een 2-2 kunnen wettigen, niemand had dan kunnen zeggen dat het onverdiend ging geweest zijn. KSVO bewees dit keer dat de goeie mentaliteit er wel was, wat een week eerder mbij Voorde-Appelterre ontbrak.

KSVO speelde met : Iket; Timmerman, Onraet, Bragard, Oumedjeber; Plasschaert (71’Canoot), Declerck, Vanhaeren, Degryse (83’Cornelis); Van Den Bossche (75′ J.Van De Maele), Vanhaecke. (niet gespeeld : De Kerpel).

Doelpunten : 8’Degryse 1-0; 9’Vanhaecke 2-0; 18’Verstockt 2-1.

Negen gele kaarten waarvan zes voor de bezoekers, waaronder één voor hun trainer. Bij KSVO kregen Declerck, Iket en Canoot geel.

(Daniel C.)

Benoit Onraet : “Hard bevochten zege”

In het centrum van de defensie speelde Benoit Onraet een sterke partij. Hij gaf nauwelijks slechte passes, verdedigde simpel en sober uit, toonde duelkracht en indien nodig ontzette hij ook goed. “Een hard bevochten zege tegen een sterke tegenstander” gaf de 22-jarige aanwinst van dit seizoen achteraf aan. “We wisten na vorige week al vroeg in de week hoe we gingen spelen. Ons eerste kwartier was echt goed, even was er de kans op 3-0, maar je kan een sterke tegensstander als Zelzate niet uit de match blijven houden. Het is een goed voetballende ploeg met grote jongens achterin en paar technisch sterke spelers. Vorige week was ik persoonlijk niet ontevreden over mijn eigen match maar het was niet goed van de ploeg. Vandaag was die mentaliteit er wel. Zelf speelde ik nu rechts centraal, mij maakt het niet uit, achterin centraal of als defensieve middenvelder, het ligt me wel. Het leek misschien een vreemde opstelling maar het is goed afgelopen. Uiteraard was ik wat ontgoocheld eerder dit seizoen dat ik meerdere keren bij de beloften moest aantreden, anderzijds besefte ik ook dat de trainer voort borduurt op de ploeg die het vorig seizoen zo goed deed. Ik hoop bewezen te hebben dat hij op mij kan rekenen en voor mezelf hoop ik nu langere tijd bij de selectie te blijven. Volgende week komt Broes terug, maar ik hoop toch weer te spelen. Als iedereen fit is heeft de trainer een luxe-probleem. In elk geval ben ik hier goed ontvangen, er is een perfecte sfeer en de groepsgeest is prima. We komen nu weer in de topvijf en ik vind het een gezonde ambitie om die linkerkolom zo hoog mogelijk te eindigen.”

(Daniel C.)

In de marge

-Dinsdag wordt Arvid Lenihan geopereerd. De analyse na MRI bleek een stukje kraakbeen in de rechterknie losgekomen. Er wordt gerekend op zes tot acht weken onbeschikbaarheid, de dokters menen dat een heroptreden na de winterstop best mogelijk is. Minder goed nieuws voor Olivier Vermander, wiens knieblessure niet goed heelt. Men vreest dat het misschien weer geraakte kruisbanden zijn. Eerstdaags krijgt men definitief uitsluitsel daarover. Hopelijk is het minder erg dan men nu vreest.

-Meteen na zijn doelpunt rende Jules Vanhaecke naar de kan van de kleedkamers om daar de onfortuinlijke Olivier te gaan omhelzen. Mooi gebaar !

-Phil Canoot kreeg zijn derde geel en mist de uitmatch op Sparta Petgem. Broes Willem en Zico Claeys keren terug en starten met een blanke lei maar er staan nog heel wat spelers op twee gele kaarten (en één kaart van een schorsing) :Bragard, Van Den Bossche, Oumedjeber, Declerck, Iket en de momenteel geblesseerde Benoot.

-De B-ploegen van eerste klassers zitten in een dipje : Jong Cercle verloor voor de tweede week op rij met 3-0, nu op Oudenaarde en dezelfde cijfers kreeg ook Jong Essevee aangesmeerd op RC Gent. Daarmee staat Jong Essevee laatste want KM Torhout klimt hogerop na 1-3 winst bij Dikkelvenne.

-Het lijkt minder gesmeerd te lopen dan vorig seizoen bij KSVO maar misschien wordt te veel verwacht. Moest de ploeg van Kurt Delaere volgend weekend in Sparta Petegem winnen (match zondag om 15u) staan ze na tien matchen met 18 punten, precies evenveel als vorig seizoen na hetzelfde aantal matchen.

-Momenteel bekleedt KSVO een met Oudenaarde en Gullegem gedeelde vier plaats, op slechts twee punten van de leiders Eendracht Aalst (gelijkspel) en Voorde-Appelterre en op één punt van Merelbeke.

(Daniel C.)

Invallers verliezen, beloften afgelast

Geen wedstrijd voor de beloften vrijdagavond uit bij Sporting Club Blankenberge, want de wedstrijd werd afgelast. Ruim voorttijdig wegens de weersomstandigheden (wat uiteraard voor een moeilijk bespeelbaar terrein ging zorgen), zodat er geen verplaatsing gebeurde.

De invallers in vierde provinciale B zitten in een mindere periode. Vierde opeenvolgende nederlaag nu uit bij Wenduine. Na 8 matchen telt de ploeg van Steven Verkeyn slechts zes punten, na twee overwinningen en zes nederlagen. Nu werd bij Wenduine B verloren met 1-0 na een doelpunt halfweg de eerste helft van de thuisploeg. Door de nederlaag staan nog slechts drie ploegen lager dan KSVO.

Volgende ploeg kwam in actie : Thibo Decloedt, Seppe Hoppe, Michiel Meyskens, Ismaël van Cleven, Rune Groosman (30’Tijs Debussche), Matthias Clement, Foeke Buffel, Josse Vienne, Nils Haesebrouck, Nicolas Tocco (80’Maxime Negoue Oueda), Luca De Blauwe (62’Daniel Moroz). (niet gespeeld : Kasper Van Leirsberghe).

Komende zaterdag ontvangt KSVO de reserven van Aartrijke die in de subtop kamperen, om 18u30.

(Daniel C.)