Eerste seizoensnederlaag voor KSVO na 3-1 verlies bij Jong Essevee

Na 10 op 12 kreeg KSVO voor het eerst dit seizoen een opdoffer te verwerken in zijn tweede uitmatch. Bij Jong Essevee ging het met 3-1 onderuit. Een nederlaag waardoor KSVO wat wegzakt aan de top, al is paniek overbodig. Het deelt na de zondagmatchen nu de derde plaats met Wethoek op twee punten van leider Racing Club Gent, en op één punt van Jong Cercle.Tien op vijftien is en blijft een mooi resultaat voor een promovendus.

Met dezelfde elf aan de aftrap en voor het eerst dit seizoen vier veldspelers op de bank begon KSVO op het veld van het oefencomplex van de eerste klasser. In de kern van de Academie-ploeg van Zulte Waregem, onder leiding van Frederik D’Hollander, stonden drie spelers die in de kern van de eerste klasser zitten maar in feite zelden of niet speelkansen krijgen : doelman Beernaert en aanvallers Sylla en Hallaert.

Het eerste halfuur was KSVO niet echt herkenbaar : de thuisploeg was scherper en directer en vooral efficiënt. Youssef Sylla rondde al snel een actie aan de tweede paal af (1-0) en na 24 minuten werd Dylan Demuynck gelanceerd met een lange bal en die rondde keurig af (2-0). Een dubbele achterstand en pas nu leek KSVO echt wakker en bood het degelijk weerwerk. Niettemin was de efficiëntie van de thuisploeg beslissend want een aansluitingstreffer kwam er niet, er waren wat halve kansen, en doelman Beernaert was prima. Na de rust een ander verhaal. KSVO domineerde, had enorm veel balbezit en acteerde bijna voortdurend op de helft van de thuisploeg. Ware het niet dat al na 50 minuten twee defensieve en individuele foutjes werden afgestraft voor Sylla, met zijn tweede van de avond (3-0). Mission impossible ? Misschien had de Oostkampse goal vroeger moeten vallen, bijvoorbeeld na minder dan een uur of op het uur, met nog 30 minuten ging er nog iets mogelijk zijn en zat er wellicht nog een punt aan. Een uitstekende keeper Beernaert pakte met een paar prima reddingen uit, zag ook wat doelpogingen net naast belanden en één keer op de paal, een keeper die goed spelen heeft al eens geluk. Nu kwam de “eerredder” er pas vijf minuten voor tijd, Jules Vanhaecke werkte zijn zesde van het seizoen binnen na een voorzet van Bragard. (3-1). Op het uur had trainer Delaere een driedubbele wissel uitgevoerd met onder andere het heroptreden van Louis Declerck, die prima inviel en met de andere wissels die hij de vorige matchen ook uitvoerde (Plasschaert en Claeys naar de kant voor Suffys en Dildick). Het overwicht van KSVO was vanaf minuut 55 erg groot maar de beloning viel te laat om nog iets te kunnen oogsten.

.

KSVO speelde met : Iket; Lenihan, Willem, Benoot, Bragard; Plasschaert (58’Suffys), Maus (58’Declerck), Vanhaeren, Claeys (58’Dildick); Canoot, Vanhaecke. Senne Decloedt bleef op de bank. Arbiter Cools moest geen enkele kaart trekken.

Doelpunten : 11’Sylla 1-0; 24’Demuynck 2-0; 50’Sylla 3-0; 86’Vanhaecke 3-1.

KSVO speelt zaterdag om 19u30 op De Valkaart tegen…RC Gent. Nu nummer één, na de volledige speeldag misschien tweede. Een mooie gril van de kalendermaker en in alle geval een mooie affiche.

De B-ploeg is in feite de betere beloften aangevuld met wat A-kernspelers. Die wonnen met 4-1 van Wervik. Andreas De Kerpel, Jeroen Ide én Tom Lannoo waren de A-kernspelrs van dienst en maakten de 90 minuten vol. Derde doelman Van Severen was ook van de partij, de overige spelers en invallers waren allemaal -19-jarigen. De echte reserven die in 4B spelen in provinciale gingen met 3-4 onderuit tegen hun collega’s van FC Knokke.

(Daniël C.)

Kurt Delaere :”slappe start afgestraft, competitiestart niettemin geslaagd”

Het is eigen aan zijn karkater zei hij zelf, trainer Kurt Delaere had de eerste seizoensnederlaag daags nadien nog niet volledig verteerd. “Zo’n match herspeel je dan in je hoofd en dan zie je nog beter waar het fout liep. We stonden veel te snel op een dubbele achterstand, en de reden daartoe was dat we in tegenstelling tot de vorige matchen slap gestart zijn. De tegenstander was heel efficiënt en pas na de 2-0 begonnen we ons eigen spel te spelen. Vooral na de rust domineerden we met 70 procent balbezit en speelden we op hun helft, maar hun eerste kans leverde na defensieve foutjes wel heel vroeg in de tweede helft een 3-0 achterstand op. In theorie de doodsteek, je weet dan dat je die match nog moeilijk kan winnen, maar als je snel 3-1 maakt en je bent echt baas dan zit er misschien nog wat in. Nu viel onze treffer veel te laat. Zij zijn nog drie keer aan onze zestien geraakt maar geen echte kansen meer. Jong Essevee is zeker een goeie ploeg en heeft net als Jong Cercle zijn plaats in de reeks. Waar ik een probleem mee heb dat die ploegen geen echt vaste kern hebben zoals de andere teams, waarvan je die kernen van 19 tot 22 spelers kent. Bij hen spelen er de ene keer twee of drie of vier kernspelers er en is de groep waaruit ze kunnen kiezen groter, zij trainenook meer. Scouting van die ploegen is niet volledig zinloos, maar je kan wel een ploeg treffen die vijf andere spelers heeft dan de ploeg die je ging scouten. Het belet niet dat we zelf schuld hebben aan onze nederlaag. Er zijn 34 matchen in deze reeks. Vorig seizoen wisten we bij de winterstop al dat we gingen meedoen voor de hoofdprijs. Nu durf ik niet beweren waar we gaan eindigen. Met de oogst ben ik tevreden, voor het seizoen hadden we altijd getekend voor 10 op 15. Nu wil ik pas na tien matchen een conclusie trekken. Nu volgen er matchen tegen RC Gent -de nieuwe leider) en vervolgens Jong Cercle, Zelzate (ook geen slechte ploeg) en de echte favoriet Lokeren-Temse die zijn start wat miste maar nu aan het komen is. Een vierluik dat zwaar is en dat ons veel zal leren.”

De keuze voor vier veldspelers kreeg ook een uitleg. “Tegen jonge en technische goeie ploegen zoals die B-ploegenvan Zulte Waregem en Cercle weet je dat het meteen met een hoge intensiteit zal zijn. Daarom koos ik voor vier veldspelers, wat meer mogelijkheden geeft. Nu bleef Senne op de bank, omdat we op het moment van de wissels moesten aanvallen en Senne is meer een verdedigende en controlerende speler. Louis Declerck had pech in de voorbereiding, lichte blessure en covid, en was niet eerder echt klaar. Hij stond wellicht te popelen, maar ik heb hem uitgelegd waarom ik hem nu pas echt helemaal terug vond. Hij bewees misschien waarom hij vorig seizoen zo’n sterke pion was.”

Over de rest van de kern (tot op heden werden in de vijf matchen nog maar zestien spelers geselecteerd”zei Delaere nog het volgende :”Jari Timmerman pas nu helemaal terug, donderdag nam hij gedeeltelijk deel aan de groepstraining, vanaf dinsdag zal dat voluit zijn. Jari Vandemaele is out met problemen aan de ligamenten van de enkel en Martin Puskas is nog out na zijn handbreuk, zijn heroptreden is nog niet voor meteen. Ide en Lannoo speelden een volledige match, Tom is aan het komen. Er zijn keuzes die ik moet maken, ze mogen het me moeilijk maken.”

(Daniel C.)