KSVO zet hekkensluiter Erpe-Mere simpel opzij maar blijft spaarzaam met goals : 2-0

Na het mistasten in Torhout (stopgezette match bij KM met 1-0 achterstand halfweg, na een platte prestatie, daarover meer hieronder) was de komst van hekkensluiter Erpe-Mere (slechts 4 punten) misschien ideaal voor KSVO om de puntjes weer op de i te zetten.

Het werd een probleemloze zege voor de roodwitten dat nogal wat kansen de nek omwrong door slechte keuzes of kleine slordigheden. De bezoekers konden niet één kans afdwingen. Met een bezoekende defensie die centraal nog redelijk verdedigde maar het uitvoetballen was zwak, ook van die centrale verdedigers, was én balbezit en controle voortdurend voor de thuisploeg. De diepe spits bij de bezoekers is Daniel Rodrigo de Oliveira, 37 al, gelouterd in het nationale voetbal, bij heel wat clubs. Ooit anderhalf jaar bij Cercle Brugge toen die in tweede klasse speelden. Blessures hebben diverse periodes gedwarsboomd, speelde vooral op techniek maar hij kwam weinig in het stuk voor.

Bij KSVO ontbraken topschutter Jules Vanhaecke en middenvelder Dylan Vanhaeren. De man met het grote loopvermogen en de infiltratiekracht was ziek. Jules Vanhaecke vertoefde in Senegal voor een project die hij samen met zijn vader heeft opgezet, een goed doel. Daardoor kwamen Tom Lannoo en Neil Dildick aan de aftrap en werd Louis Declerck centrale middenvelder. Vier veldspelers ook op de bank. Waaronder Martin Puskas en Jari Van De Maele, spelers die terugkeren uit (langdurige) blessures.

De match kon niet veel beter beginnen voor KSVO. Na 55 seconden werd Bragard foutief gestopt. De vrije trap was op links een paar meter van de zijlijn en op een schuine positie. Declerck zette de bal strak naar doel, indraaiend naar de tweede paal. Doelman Godijn deed wel een stap achteruit maar liet de bal passeren, die krulde naar binnen en eindigde in de hoek kant zijnet, net voor de verste paal. Een parel voor Louis maar de doelman leek er precies van uit te gaan dat de bal voorbij de paal ging eindigen, minstens vijftig procent fout van de doelman. Hoe dan ook 1-0. Nog geen vijf minuten later werd Dildick vrijgespeeld op links na een snelle actie die begon bij Lucas Maus, de poging van Dildick werd door de doelman moeizaam weggeduwd. Het viel dan wat stil al had KSVO voortdurend balbezit en controle en waren er wat storende fouten van de bezoekers, telkens van andere spelers. Scheidsrechter Bram De Clercq floot ze wel en gaf verbale waarschuwingen. Even voor het halfuur was dezelfde hoofdrolspeler het eindpunt na een knappe actie Claeys-Canoot. Neil Dildick nam bal goed mee maar kanjerde dan naast de kruising. Zo bleef het tot de rust 1-0 al hadden de bezoekers niet één keer kunnen dreigen.

Na de pauze wachtte KSVO niet lang om de match te beslissen. Een ingestudeerd nummertje. Na de zes hoekschoppen voor de rust was de eerste na de rust goed voor de 2-0. Declerck gaf de hoekschop die Phil Canoot vakkundig binnen werkte. Match meteen gespeeld. Bragard -die zich offensief kon uitleven en de ene raid na de andere uitvoerde- werd eens voorbij de rechtsback gestuurd maar werkte te onbesuisd af (naast), Canoot werd in de diepte gestuurd maar zijn lob miste hoogte, een actie Declerck-Canoot zonderde de ingevallen Puskas af, die knalde naast. Puskas en Decloedt waren kort voor die fase ingekomen voor Claeys en Dildick, Martin iets later om zijn outfit niet in orde bleef zodat KSVO een minuutje met tien speelde. Niemand die het opmerkte in het spel. De doelman redde twee pogingen van Canoot maar verder zagen we vooral dat Canoot, Lannoo en Declerck én één keer Suffys te gul waren met assists in plaats van -toen ze op rechts de ruimte en tijd hadden om te besluiten, de bal nog afgaven naar links, naar Claeys en Dildick of later Phil of Puskas of Bragard. Die voorzetten waren niet loepzuiver. In de laatste tien minuten gingen Maus (hard gepakt in een luchtduel maar ook wat maagpijn zoals hij nadien zei) en Lannoo er nog af voor Suffys en Van De Maele. De bezoekers voelden zich wellicht opgelucht dat de schade beperkt bleef tot 2-0. Een normale uitslag voor zo’n match was 4-0.

Men kan niet ontevreden zijn met deze simpele winst. Dat spelers in afwerkposities nog een ploegmaat zoeken om af te werken bewijst dat egoisme en eigen succes niet spelen in deze groep.

Hoe dan ook een collectieve prestatie, met secuur verdedigen van Lenihan-Willem-Benoot, met een prima Louis Declerck, die voetbalde alsof hij in zijn achtertuin aan het spelen was. Er was geen moment vrees voor puntenverlies na die snelle goal.

KSVO speelde met Iket; Lenihan, Willem, Benoot, Bragard; Lannoo (88’Van De Maele), Maus (80’Suffys), Declerck, Dildick (64’Puskas); Claeys (63’Decloedt), Canoot.

Doelpunten : 1’Declerck 1-0; 49’Canoot 2-0.

Er waren gele kaarten voor 2 bezoekers en één voor hun trainer Levi Jacobs voor aanhoudend protest.

Komend weekend speelt KSVO uit bij Dikkelvenne, wanneer we dit artikel maken veertiende en slechts een paar punten voor de degradatiestreep. Aftrap om 19u30. Hoe dan ook, blijft KSVO na deze speeldag in de topvijf. Sparta Petegem, Lokeren-Temse, Jong Cercle en Eendracht Aalslt spelen nog op zondag. Jong Essevee ging zaterdag verrrassend thuis onderuit egen KM Torhout (1-2).

(Daniel C.)

Louis Declerck :”verstandhouding met coach prima”

Voor het eerst sedert lang speelde Louis Declerck weer eens centraal in het middenveld en hij maakte er een masterclass van. Veel aanspeelbaar, altijd uit het duel spelend , balvast, hij doet voetbal simpel lijken maar dat is het beslist niet. Wijlen Johan Cruyff zei het indertijd :”Simpel voetballen is het moeilijkste dat er is, al ziet het er dat niet zo uit”. Hoe dan ook was Louis de meest opmerkelijke figuur met een soort Olympisch doelpunt én een assist.

“Ik speelde inderdaad weer eens centraal. ’t Was lang geleden, ik speelde ook wat hoger dan voorheen, was een beetje spelmaker, met Lucas in mijn rug. Dit seizoen begon met pech voor mij. Ik kreeg corona op stage en dat heeft me toch langer dan gedacht buiten strijd gehouden, het bleef langer hangen dan ik had ingeschat. En het was pas op speeldag vijf dat ik weer in de selectie kwam. Bovendien draaide de ploeg goed en waren de resultaten goed. De coach met wie ik een goeie verstandhouding heb legde me dat uit, meer zelfs, ik gaf hem gelijk. Toen ik in de basis kam was dat op het middenveld, maar eerder op de zijkant, vooral links. Pas na een paar matchen was ik fysiek weer helemaal terug. Er zijn ook veel opties, ik denk dat we voor de flanken op het middenveld ook vier of vijf spelers kunnen inzetten en centraal in het middenveld evenveel. Daar is nu ook nog Martin (Puskas) bijgekomen. Alleen Rien is een echte rechtsmidden, hij is nu out, maar veel spelers kunnen op diverse posities in het middenveld spelen. Fysiek zijn we nu ook wel top, dat is ook door de physical trainer Dries Lambert, maar ook door de volledige aanpak. Ook de opwarming verloopt gans anders dan voorheen. We zijn tot op heden op De Valkaart ongeslagen, alleen twee drawns tegen Zelzate en Lokeren-Temse, al de rest wonnen we. Vorig weekend waren we niet op de afspraak in Torhout, hun intensief voetbal met kordate duels en snelle counters heeft ons afgebluft. Dat de match moet herspeeld worden is voor ons goed. Het was een wake up-call die geen punten heeft gekost. Aan ons om het nu beter te doen.”

Het doel voor de competitiestart was het behoud volgens voorzitter en trainer. Is dat nu veranderd. “Als we zo blijven verder doen thuis en op verplaatsing regelmatig één of drie punten pakken dan kunnen we bij de winterstop al quasi zeker zijn van het behoud. Top vijf zou zeer mooi zijn, maar laat ons wachten tot het zover is om nieuwe doelen te noemen.”

Over zijn goal was hij bescheiden. “De bedoeling was om de bal zo dicht mogelijk bij de tweede paal te brengen, we hebben nog wat jongens met lengte en kopbalkracht die daar kunnen opduiken. De bal kreeg echter wat meer vaart dan ikzelf dacht en draaide mooi in de winkelhaak binnen.”

(Daniël C.)

Match op KM Torhout wordt herspeeld

De match op KM Torhout die op zaterdag 12 november werd afgebroken halfweg bij een 1-0 achterstand dient volledig herspeeld te worden. Ondanks andere verklaringen blijkt dat enkel in de Pro League de resterende speeltijd wordt ingehaald, voor Voetbal Vlaanderen dient de volledige match herspeeld. De datum van deze inhaalmatch op de Velodroom ligt ook vast :woensdag 30 november om 20 u. Voor KSVO ligt deze midweekmatch tussen de uitmatch op Dikkelvenne van komende zaterdag en de thuismatch van zaterdag 3 december tegen FC Gullegem. Voor KSVO een kans om beter te doen dan in het gestopte duel.

(Daniël C.)

Trainer Kurt Delaere en technische staf blijven aan boord

Kurt Delaere zal ook volgend seizoen langs de lijn staan en de coaching van de A-kern waarnamen. Hij tekende al bij. Kurt debuteerde als coach als assistent van Dieter Lauwers, nam dan over en is vooral succesvol geweest. Een corona- competitie 2020-2021 bevatte maar vier matchen waarin KSVO niet slecht voor de dag kwam. Vorig seizoen was dat gewoon top met een titel in derde amateurs met een straat voorsprong en ook nu is KSVO met meer dan een derde van de kalender achter de rug weer succesvol met goed voetbal en een plaatsje in de topvijf.

Ook assistent-trainer Nigel Smith en keeperstrainer Thiery Kestremond blijven aan boord. Met hen is er een mondelinge overeenkomst, die alleen nog met een handtekening moet worden geofficialiseerd. Normaliter gebeurde dit nog voor de winterstop.

Ook physical trainer Dries Lambert zal volgend seizoen actief blijven bij KSVO. Hij wordt zeer gewaardeerd en pakte het meer professioneel aan. Zo is de opwarming heel anders, de bankzitters gaan niet na de collectieve opwarming kou zitten kleumen op de bank maar gaan op regelmatig tijdstippen langs de lijn opwarmen met wat loopwerk en oefeningen. Dries Lambert zal volgend seizoen voltijds bij alle trainingen aanwezig zijn. Ook zijn handtekening lijkt eerder een formaliteit te zullen worden.

(Daniël C.)

Postformatie : winst voor zowel beloften als reserven

Het werd ook een goed weekend voor de postformatieteams van KSVO. De beloften van trainer Jeffrey Vandepoel wonnen vrijdagavond al tegen Rumbeke. Het werd 2-0. Tegen een defensief ingestelde tegenstander kreeg KSVO voor de rust diverse grote kansen maar in de afwerking werd gefaald. De bezoekers uit de Roeselaarse regio kregen één grote kans, maar Emiel Martens redde prima. Het duurde tot de 75ste minuut eer Maxim Cornelis, 16 jaar, als invaller de score opende met een prima schot van buiten de zestien. Cornelis -zoon van Hans- speelde bij zijn invalbeurt op de positie waar ook zijn pa zijn successen behalde : als rechtsback. In de tweede helft scoorde Andreas De Kerpel met een vrije trap het tweede doelpunt. De A-kernspelers die werden ingezet in dit treffen waren doelman Emiel Martens, verdediger Andreas De Kerpel, middenvelder Jeroen Ide en aanvaller Jari Van De Maele (die ’s anderendaags op de bank zit bij de fanionploeg en laattijdig inviel). Sebbe Blaton wordt doorgeshoven naar de A-kern en zal vanaf komende week wekelijks één keer meetrainen (op dinsdag) met de A-kern. De beloften staan momenteel op een gedeelde vijfde plaats.

Zondagnamiddag dan wonnen de reserven (vierde provinciale B) de derby op het veld van Daring Ruddervoorde B met 1-3. De ploeg van Steven Verkeyn liep snel uit tot 0-2 via doelpunten van Wout Devos en een own-goal op strakke pass van Puype. Nog voor de rust deed thuisspeler Neyrinck iets terug (1-2), rond het uur maakte Tibo Hoste de kloof weer groter (1-3) en de zege werd niet meer bedreigd.

(Daniël C.)