KSVO geraakt (net) niet voorbij KVV Zelzate (1-1)

Voor het eerst dit seizoen kon KSVO thuis niet winnen.  Het werd 1-1 tegen Zelzate dat na een slechte start in een opwaartse periode zit en middenmoter is geworden.  Geen drama voor onze roodwitten die een mooie plaats blijven bekleden in de rangschikking.  Eendracht Aalst is de nieuwe leider na 0-5 winst in Dikkelvenne, en na het 0-0 gelijkspel van Jong Cercle bij Jong Essevee. Beide ploegen hebben evenveel punten, Aalst voert het klassement aan. KSVO staat vierde, alleen Lokeren-Temse is hen voorbijgegaan, Sparta Petegem is op gelijke hoogte gekomen

Voor KSVO was het na vier overwinningen, twee nederlagen en een gelijkspel een tweede drawn. Niettemin staat in de titel “net” voor het woordje niet er niet toevallig, het was inderdaad zaterdagavond iets te veel “net niet”. Zowel in de zestien bij de afwerking, als in de laatste pass die te dikwijls onzuiver was.

De start van het seizoen mag nu als geslaagd worden beschouwd, al zal deze boodschap niet echt overkomen bij de spelersgroep en trainerstaf, de ontgoocheling stond op hun gezicht te lezen maar ook dat is voetbal. Je krijgt niet altijd wat je verdient.  Zelzate was immers in één ding beter, efficiëntie. Ze verschenen minder vaak in de zestien van de thuisploeg maar dwongen daar wel én een penalty én penaltydoelpunt uit.  KSVO miste iets te veel mogelijkheden.

Dat Broes Willem geschorst was wist men vooraf. Ook dat Rien Plasschaert licht geblesseerd was en dat Neil Dildick nog niet volledig speelklaar was na een operatief ingrijpen (niet voetbalgerelateerd). Bovendien geraakte Thijs Benoot op de laatste minuut van de training nog geblesseerd, een serieuze kneuzing. Hij probeerde zaterdag nog even maar de pijn was te hevig, pijnstillers hielpen niet.  Dat maakte dat deze vier pionnen van vorig weekend onbeschikbaar waren, net als de langdurig geblesseerden Puskas en Vermander.  Tom Lannoo zat voor de derde keer in de selectie, waar voor het eerst ook Jari Timmerman (pas een tweetal weken helemaal fit) en Andreas De Kerpel van de partij waren.   Trainer Kurt Delaere koos voor Senne Decloedt op het middenveld, het duo Lenihan en Maus centraal achfterin en Figo Suffys op de rechtsback.

KSVO begon weer enthousiast met een aanval op links, een doorgekopte bal die voor de rechter van Phil Canoot viel maar zijn schot werd door een bezoekend been afgeweerd, weg kans. Op de tegenaanval stoomde Floris Criel door maar schoot over de kruising. De bezoekers organiseerden zich dan goed, tien minuten later schoot Canoot vanop de zestienmeter-lijn, de kleine maar goeie doelman Van Rie kon het schot uit doel halen.   Lange tijd bleef het dan KSVO dat de aanvalstrom roeren, maar de bezoekers stonden goed gegroepeerd te verdedigen. Tot op het halfuur Phil Canoot goed werd gelanceerd, hij wurmde zich tussen twee verdedigers door en lobde ook doelman Van Rie, de bal ging echter een klein metertje naast de verste paal.  Vijf minuten voor de pauze kwam Zelzate nog eens opzetten, een flinke scrimmage leverde geen echte kans op en ook een schot van Lanckman kende geen succes. Om de eerste helft te besluiten was er nog een flinke redding van Van Rie op een schot van Louis Declerck.

Al voor de rust was gebleken dat Zelzate het gevaarlijkst was via snelle flanken (Antwi op links en Criel op rechts), centrale spits Broeckaert was eerder statisch. Overigens was de vaste schutter van dienst, Thomas Zwart (34 wel) lichtgeblesseerd.  Kurt Delaere verving Suffys door Tom Lannoo, die gewoon diens plaats opnam, Arvid Lenihan bleef centraal achterin.  Lannoo zou geregeld de bal goed doorsteken of zelf de ruimte benutten.  Na 56 minuten dribbelde Vanhaecke zich op rechts voorbij twee tegenspelers, zijn aflegger op Canoot strandde op een bezoekend been.  De laatste pass was te dikwijls onzuiver, toen na 63 minuten Bragard op links goed kon voorzetten tikte Zico Claeys, die een heel werklustige partij speelde, op de goeie plaats maar tikte de bal aan de verkeerde kant van de paal. Vanhaecke ging op links in de diepte, voorbij doelman Van Rie maar zijn bal terug op Canoot was net niet goed in de loop en het schot van Phil werd daardoor nog afgeblokt. De bezoekers teerden vooral op de jonge invaller Pede, pas 17 geworden, die op rechts zijn snelheid liet bewonderen.  Gelukkig stond het centraal goed met Maus en Lenihan. Toen KSVO op rechts op eigen helft de bal verloor werd Antwii op links aangespeeld. Arvid Lenihan volgde hem en tikte hem aan.  Scheidsrechter Stove wees meteen naar de stip, wat protest van thuisspelers, niet van Arvid en volgens ons was die penalty ook wel terecht. De referee van dienst liet veel toe, gaf veel balvoordeel en gebruikte het wapen van doorspelen én dan bij balverlies de originele fout misschien iets te veel toe, maar hij liet wel toe dat het tempo niet steeds onderbroken werd en haalde het wedstrijdeinde in een felbevochten maar nooit ontaarde match zonder gele kaarten.  Hoe dan ook, spits Broeckaert zette de penalty feilloos om (0-1) na 67 minuten. Vier minuten later loste Milan Iket een dichte kopbal van dezelfde speler, waarna Lannoo de bal kon wegwerken vooraleer Antwi de rebound kon benutten. Het was de laatste kans van de bezoekers en ook het laatste wapenfeit van Broeckaert die kort nadien werd vervangen.  KSVO was eventjes van slag af maar herpakte zich toch en ging op zoek naar de gelijkmaker. Die kwam er toen Maus mooi doorstak vanop rechts, Vanhaecke liet de bal mooi door en Dylan Vanhaeren, die ook weer zijn kilometers deed en een aanvallende aanjager is, kwam voor Van Rie en plaatste de bal beheerst naast de doelman (1-1), dikverdiend. Derde seizoensgoal voor Dylan.  KSVO ging op zoek naar de winninggoal, nu met Timmerman voor Decloedt. Er kwamen ook nog kansen. De beste was voor Zico Claeys op een voorzet van Canoot maar Zico plaatste de bal hoog over. En twee minuten voor tijd was het Jules Vanhaecke die op een goeie positie werd aangespeeld en moederziel alleen stond maar hij schoof uit en rateerde zijn poging. Zo bleef het 1-1, gevleid voor de bezoekers die wel op een correcte en georganiseerde manier hun puntje haalden en dat vierden als een zege. De ontgoocheling bij de thuisploeg was groot, het applaus van het publiek bewees toch wel dat het aanvallend spel en inzet gewaardeerd werd.

KSVO speelde met : Iket; Suffys (46’Lannoo), Lenihan, Maus, Bragard; Claeys, Decloedt (78’Timmerman), Vanhaeren, Declerck; Vanhaecke, Canoot.  Bleven op de bank : Emiel Martens en Andreas De Kerpel. Geen kaarten.

Volgend weekend reist KSVO (zaterdag om 20 uur) naar Wetteren dat op de derde laatste plaats staat maar een tweede zege haalde na 1-2 winst in Oudenaarde, dat daardoor achter KSVO bleef.  KSVO zal normaal weer beroep kunnen doen op Willem-Benoot en mogelijk ook op Plasschaert-Dildick.

Lucas Maus : “Jammer, geen vijfde thuiszege op rij “

Een ding is wel duidelijk geworden in deze competitiestart. Het aantrekken van Lucas Maus (20)van bij de beloften van KV Kortrijk is een voltreffer.  De rijzige speler stond al iedere match aan de aftrap. Tot voor dit weekend altijd op het middenveld, als verdedigende pion (de positie van Senne), dit keer als centraal verdediger. En weer presteerde hij daar prima.  Hij was tevreden met zijn prestatie, maar minder met het resultaat.

“Dat Broes onbeschikbaar was wisten we vooraf, toen ook Thijs uitviel in de laatste minuten van de laatste training wist ik uiteraard dat ik een rij achteruit geschoven zou worden.  De trainer heeft me toen ik overkwam gezegd dat ik daar eventueel ging moeten spelen als het nodig was, hij wist dat ik dit bij de beloften van KVK ook al eens deed, al speelde ik daar ook veelal op het middenveld.  Het blijft ook mijn lievelingspositie, centraal op de middenstrook. Veel jongens hier met een Cercle-verleden, ikzelf heb ook tot bij de U15 bij Cercle gespeeld. Er zijn nogal wat spelers in de reeks met een verleden bij Cercle en Club, kijk maar naar die jonge doelman van Zelzate, die Darko Van Rie die bij Club speelde en alleen op basis van zijn gestalte niet doorstootte. Want hij bewees vandaag toch een goeie keeper te zijn.  Jammer dat we die vijfde thuiszege op rij niet binnen hebben gehaald, want we verdienden dat wel en we kregen zeker de kansen.  Zelf ben ik heel tevreden bij KSVO te spelen, ik woon in St.Kruis en het is dus een kleine verplaatsing, zeker vergeleken met Kortrijk. Bovendien ben ik elke match mogen starten, al ben ik een drietal keren vervangen.  We hebben een grote kern van 23 en vandaag bleek al dat die nodig is. Er is ook veel concurrentie, ook op het middenveld. Dat hoort bij het voetbal. Hoe dan ook, ik amuseer me hier en we gaan elke week onze kans om te winnen. Tegen wie dan ook.”

(Daniël C.)

Postformatie : overwinningen voor reserven en nationale B-ploeg

Vrijdagavond speelden de nationale beloften, met drie kernspelers (derde doelman Yentl Van Severen, Andreas De Kerpel en Jeroen Ide) op het veld van Wielsbeke. De ploeg van Jeffrey Vandepoel zegevierde met 1-2.  Sebbe Blaton viel in bij de rust en speelde zondagnamiddag 90 minuten met de reserven in vierde proovinciale B en scoorde daar de winninggoal. Deze wonnen immers met 0-1 op het veld vn FC St.Joris. Nochtans moest de ploeg het meer dan een helft met tien doen na een rode kaart voor Luca De Blauwe.  Niettemin welgekomen overwinningen voor de beide ploegen, de beloften (de echte B-ploeg) komt in het midden van de rangschikking terecht met een 8e plaats.