Moeilijk gaat ook : KSVO wint nipt en verdiend van KFC Merelbeke (2-1)

Even leek het er op dat KSVO zijn eerste puntenverlies in een thuismatch ging lijden in deze nieuwe competitie, tot minuut 84 stond tegen een sterk KFC Merelbeke immers 1-1 op het scorebord. Dan scoorde Rien Plasschaert de tweede Oostkampse treffer en kon roodwit in een spannende slotfase die score ook vast houden. Verdiend al was het moeizaam en nipt, omdat het aantal kansen dat KSVO afdwong toch het aantal van Merelbeke overtrof en ook in het veldspel KSVO bij momenten de betere was. De tegenstander verdient ook lof, hoewel ze nu na vier matchen slechts één punt hebben (ze verloren onverdiend thuis van Wetteren), zal die ploeg zeker niet in de problemen komen. KSVO is al zeker van het behoud van de tweede plaats, met 10 op 12 kwam het sterk uit de startblokken in deze voor hen nieuwe afdeling. Jong Cercle won op hetzelfde moment op KM Torhout (0-1) en blijft koploper, heeft één punt meer maar wel ook een match meer gespeeld. De andere ploegen die naast KSVO op plaats twee stonden spelen later. Westhoek speelt pas op zondagnamiddag zijn uitmatch op Wetteren, Dikkelvenne was in de beker aan de slag (uitgeschakeld na 0-2 nederlaag tegen 1B-ploeg Dender) en speelt woensdag pas zijn match tegen RC Gent.

Trainer Kurt Delaere huldigt het credo :”Never change a winning team” en hield voor de vierde match op rij vast aan dezelfde basiself en dezelfde vier bankzitters/potentiële invallers. Waarom niet, de resultaten geven hem gelijk. Al in de eerste minuut deelden de bezoekers een prik uit : op rechts snelde Niels Verheyen (in het spel de beste bezoeker, maar geen afwerker) voorbij Bragard, zijn harde voorzet werd door Iket gelost en één van zijn verdedigers kuiste op. De bezoekers speelden in een klassieke 4-3-3, met Verheyden op rechts en Falzone op links en centraal in de spits Nico Binst, vorig jaar bij FC Knokke maar daar niet echt geslaagd. Deze prille dertiger heeft er een globetrotterscarriere op zitten met ploegen als Antwerp, Lierse, RWDM maar scoren deed hij vooral bij clubs als VW Hamme, Eendracht Aalst en Rupel-Boom Met ook nog een klassieke nummer tien achter die aanvallers en twee degelijke hardwerkende middenvelders bood de Oost-Vlaamse ploeg goed weerstand. Na 6 minuten het eerste doelgevaar van de thuisploeg : doelman Jordy Maes, opgeleid bij Club Brugge tot de U19 en daarna bij drie clubs vooraleer in 2020 bij Merelbeke te belanden, redde met de voet op een kopbal van Plasschaert (voorzet Claeys) en deed dat opnieuw op de rebound van Vanhaeren. Vijf minuten later snelde Verheyden weer voorbij Bragard, zijn voorzet naar Binst werd net voldoende onderschept door Arvid Lenihan. Op het kwartier werd Claeys na een korte actie gevonden in de zestien, zijn puntertje werd weer door Maes alweer met de voet gered. En nog even later een schot van Falzone, Iket redde aan de eerste paal en duwde in corner. Kortom, het ging lekker op én af, gelijkopgaand matchbegin. Even werd een pauze ingelast qua doelgevaar, na 28 minuut schoot Van Buyten voorlangs. In minuut 34 werd Verheyden de diepte ingestuurd, nu meer centraal, hij ontdeed zich wel van Bragard maar Iket ging goed plat en redde in twee tijden, een open doelkans toch voor de bezoekers. Dan weer KSVO met doelgevaar, de kopbal van Benoot werd voor de lijn in hoekschop gewerkt. En dan weer zo’n standje, nu wel met resultaat. Een afgeweerde hoekschop kwam weer voor doel, Vanhaeren kopte, weggewerkt precies in de voeten van Zico Claeys die vanuit een schuine hoek in de verste winkelhaak kanjerde (1-0), mooie goal. Vlak voordien had Thijs Benoot een onterecht geel gekregen toen hij zuiver tackelde op de doorbrekende Verheyden, de lijnrechter zag het anders. En dan een kans op de 2-0. Phil Canoot, wat ongelukkig in de eigen acties, lanceerde prima Jules Vanhaecke tussen twee tegenstanders richting Maes. De topschutter van KSVO plaatste de bal naast de doelman, evenwel op de paal en de bal ging horizontaal met de middenlijn tegen de andere paal. Van pech gesproken ! Nog voor de rust kreeg ook Zico Claeys geel voor een vrij drieste tackle met de voet vooruit. De kaart was terecht, het had ook een ander kleur kunnen zijn.

Kurt Delaere liet de man van de goal en gele kaart aan de kant. Claeys zei achteraf dat de trainer bevreesd was dat er een tweede kaart zou kunnen volgen bij een minder zware fout. Neil Dildick kwam in zijn plaats. KSVO koos om op zoek te gaan naar een tweede treffer en niet voor het consolideren van de voorsprong. Thijs Benoot kwam er dicht tegen met een kopbal net naast . Even later ging ook Lucas Maus, wellicht wat last van de rug waarmee hij blijkbaar sukkelde, naar de kant ten voordele van Senne Decloedt. Nog voor het uur was er een kans voor Rien Plasschaert die een bal afsnoepte van de linksback, dan zijn linker zocht oog in oog met Maes en zijn poging via een verdediger net naast zag gedevieerd. Maes redde ook net na het uur een dichte poging van dezelfde Plasschaert maar dan kwamen de bezoekers toch fel opzetten. Binst werd gelanceerd, Iket kwam uit en ging naar de bal, de spits ging neer en tot opluchting van velen wees de overigens goed leidende Bert Verbeke niet naar de stip maar trok hij resoluut geel voor een schwalbe van Binst. Dat de ref het correct beoordeelde bleek uit de reactie van Binst die niet protesteerde (evenmin als zijn ploegmaats) en schuldbewust de kaart accepteerde. Het was trouwens maar uitstel van executie, Binst kreeg weer een goeie assist in het centrum van de aanval, gaf de bal gepast naar rechts, Benoot kon de bal even beroeren met een sliding maar onvoldoende en de doorgelopen Lievens zette de kans om in een doelpunt (1-1, 68ste minuut). Plasschaert maakte de 2-1 op een doorkopbal van Benoot, de treffer werd terecht afgekeurd voor buitenspel van laatstgenoemde. Iket pakte nog een goeie poging van El Hamdoui. Intussen zorgde Dildick op links geregeld voor doelgevaar, meestal in combinatie met Bragard die nu wat offensiever speelde én met een afhakende Canoot. Laatstgenoemde bediende na een mooie actie met Lenihan en Vanhaecke nog eens die Dildick op links, het schot van de linksmidden ging naast.. Vier minuten later een gelijkaardige opbouw met Dildick op links die centraal Canoot vond. Tikje naar rechts, Vanhaeren verlengde en de bal kwam voor de rechter van Plasschaert die niet aarzelde en hard in het dak van het doel knalde (2-1). Met nog vijf minuten voor de boeg gingen de bezoekers op zoek naar de gelijkmaker maar Iket plukte de voorzetten en Broes Willem dichtte de gaten met veel duelkracht, terwijl ook Arvid Lenihan prima uitverdedigde. Suffys mocht meteen na de 2-1 de slotminuten volmaken als linksback. Veel druk van Merelbeke maar geen reeël doelgevaar meer, al was het laatste fluitsignaal welkom. Een bewijs dat de tegenstander zijn verdiensten had.

KSVO speelde met : Iket; Lenihan, Willem, Benoot, Bragard (85’Suffys); Plasschaert, Maus (50’Decloedt), Vanhaeren, Claeys (46’Dildick); Canoot, Vanhaecke.

Doelpunten : 38’Claeys 1-0; 68’Lievens 1-1; 85’Plasschaert 2-1.

Referee Verbeke trok vier gele kaarten, twee voor de bezoekers, twee voor KSVO, voor zowel Benoot als Claeys hun eerste.

Dat KSVO het wel degelijk om een groepsgebeuren gaat wordt bewezen door het feit dat quasi alle kernspelers voor present tekenden : de geblesseerden Vermander (met kruk) en Puskas (met indrukwekkend handverband) alsook Declerck, Timmerman, Lannoo en De Kerpel merkten we op. Misschien een opgelegd iets, maar toch. Laatstgenoemd duo waren samen met derde doelman Yentl Van Severen de A-kernspelers die met de nationale beloften speelden op vrijdagavond op het veld van Oudenaarde (1-0 verlies). Nog wat bekende gezichten : Lukas Van Eenoo (Westerlo) en Robbe Decostere (Cercle) tekenden present, laatstgenoemde kent nogal wat spelers van KSVO en is goed bevriend met Broes Willem.

Volgend weekend speelt KSVO op zaterdag, om 18u30, op het veld van Jong Essevee (Waregem).

(Daniël C.)