Eerste nederlaag voor KSVO op Lochristi (4-3), schade blijft beperkt

Op speeldag 21, in feite de negende match uit de tweede periode -toen de ganse speeldag in de reeks werd afgelast ingevolge corona-toestanden, heeft KSVO zijn eerste nederlaag uit het seizoen geleden. Het gezegde “hoe langer je wint, hoe dichterbij de eerste nederlaag” komt uit. De eerste nederlaag is een feit KSVO mag een pluim op zijn hoofd steken dat het die overwinningreeks zo lang aanhield, 20 speeldagen lang, met 16 overwinningen en 4 gelijke spelen. . De gevolgen zijn trouwens beperkt gebleven : nummer twee KM Torhout verloor eveneens, met 3-1 bij Vigor Hamme en de met evenveel punten geklasseerde nummer drie, FC Lebbeke geraakte thuis niet voorbij Avanti Stekene (1-1). Het betekent dat Lebbeke nu de naaste achtervolger is, nog altijd op 8 punten, KM Torhout blijft op 9 punten.

Lochristi, dat in de eerste periode in match nummer twee, KSVO op een correcte 2-2 hield op De Valkaart na een ware propagandematch met aanvallend voetbal aan weerszijden. Lochristi had één week eerder op de openingsspeeldag KM Torhout met 5-1 naar huis gespeeld. Evenwel was de ploeg na een goeie competitiestart langzaam afgezakt naar de middenmoot en toen nog voor Nieuwjaar zeker was dat de eerste ploeg stopte en uit het nationaal voetbal stapte leek de neergang ingezet. De Oost-Vlamingen bleken zich enigszins te herpakken en pakte in elk geval zijn momenten zondagnamiddag. Het blijft een ploeg die probeert te voetballen.

De leidersploeg startte goed in de eerste 20 tot 25 minuten met een vroege goal van Jules Vanhaecke en een tweede van Olivier Vermander, afgekeurd voor buitenspel. Onterecht volgens trainer Kurt Delaere want de bal kwam via een thuisspeler tot bij Vermander. Na die openingsfase die voor KSVO was volgde een tien tot vijftien minuten dat de roodwitten het moeilijk had met twee doelpunten van de thuisploeg tot gevolg. Thomas Zwart, een echte spits die samen met Phil Canoot en de halve Italiaan Cochiere (Tempo Overijse) wellicht voor de titel van topscorer van de reeks zullen strijden, maakte de actie, uiteindelijk afgewerkt door Melens (1-1) en even na het halfuur nette Zwart zelf de 2-1 op het bord, Bij die fase was Benoot blijven liggen, maar liet de referee doorspelen, waardoor de thuisploeg van de verwarring en de numerieke meerderheid gebruik maakte. Die score bleef tot de rust op het bord.

Na de rust bleef het antwoord van KSVO aanvankelijk uit, en was het gelijkopgaand. En dan volgde een sterk kwartier waarin de thuisploeg zeer effectief was, met goals van (hun) De Waele (3-1) en de tweede van de namiddag van Thomas Zwart (4-1). Net na de 3-1 en nog voor de 4-1 had trainer Delaere twee wissels uitgevoerd. Willem, die een drietal dagen ziek was en de laatste trainingen niet had deelgenomen werd door Timmerman vervangen, terwijl Louis Declerck met een enkelblessure voorzichtigheidshalve naar de kant moest. Niettemin zou dit een licht vraagteken voor komend weekend kunnen zijn. Na die vierde treffer namen de bezoekers de bovenhand en werd KSVO echt dominant. De 4-2 kwam er heel snel via Dylan Vanhaeren, de aansluitingstreffer nog eens vijf minuten later via Jules Vanhaecke die zijn vorm bevestigde en nu aan twaalf goals zat. KSVO ging nog op zoek naar de gelijkmaker, de kans kwam er via Phil Canoot, maar de meeval was dit keer niet voor onze roodwitten.

KSVO speelde met : Martens; Lenihan, Willem (57’Timmerman), Benoot, Van De Water; Vermander (68’Lannoo), Decloedt, Declerck (63’De Waele), Vanhaeren; Canoot, Vanhaecke.

Doelpunten : 14’Vanhaecke 0-1; 25’Melens 1-1; 34’Zwart 2-1; 55’De Waele 3-1; 67’Zwart 4-1; 69’Vanhaeren 4-2; 74’Vanhaecke 4-3.

Niet gebruikte wisselspeler : de jonge belofte-veldspeler Matthias Clement (17) die voor zijn goeie prestaties bij de beloften beloond werd. Zowel titularis-doelman Milan Iket als derde keeper Yentl Vanseveren waren geblesseerd.

Bragard en Claeys waren geschorst en keren normaal komend weekend terug.

Scheidsrechter Bram De Clercq leidde niet bepaald vlekkeloos en nogal warrig, voor beide ploegen. Vijf gele kaarten, drie voor de thuisploeg en twee voor KSVO. Eéntje voor Phil Canoot én een voor Van de Water die reageerde naar een supporter in de slotminuut. Nogal belachelijke kaart.. Halfweg de tweede helft moest terreincommissaris Eddy D’Hulster het terrein verlaten vanwege opmerkingen.

Kurt Delaere : lastig weekend voor topdrie verwacht

Trainer Kurt Delaere was natuurlijk teleurgesteld in het resultaat, kon ook wel relativeren. “Ik had voor de topdrie een moeilijk en lastig weekend verwacht met mogelijks puntenverlies. Uit bij Vigor Hamme is geen cadeau en vooral dat Avanti Stekene het FC Lebbeke moeilijk ging maken had ik wel verwacht. Zelf had ik wel gehoopt op puntenwinst voor ons om er een mooi weekend van te maken. Nu is die eerste nederlaag er, maar de concurrentie heeft niet echt geprofiteerd, alleen Lebbeke pakt een puntje terug. Met 8 en 9 punten voorsprong op de tweede en derde blijft de kloof aanzienlijk en is er weer een speeldag minder. Enkel de enkel van Louis (Declerck) baart wat zorgen, voor het overige keren de geschorsten terug. Het vertrouwen blijft onaangetast. In Eppegem gaan we komend weekend weer voor de volle buit.

(Daniël C.)