KSVO geeft tegen Jong Cercle dubbele voorsprong weg : 2-2

Een topper in de slipstream van leider Lokeren-Temse : nummer drie, KSVO tegen nummer twee, Jong Cercle, zijnde de U23 van groenzwart. Terwijl 8 km verderop de eerste ploeg van Cercle de staartploeg Seraing klopte hielden KSVO en Jong Cercle elkaar in evenwicht. Het had anders kunnen lopen, als er een winnaar had moeten zijn was dit zeker de roodwitten. Uiteindelijk bleek de aansluitingstreffer kort voor rust fataal.

KSVO behoudt zijn derde plaats, leider Lokeren-Temse verloor voor het eerst sedert heel lang, maar Jong Cercle en KSVO komen slechts één puntje dichterbij. De ploeg in vorm, Dikkelvenne, dat Lokeren-Temse met 3-1 klopte, komt dichterbij tot op één punt net als Eendracht Aalst die via een forfaitzege tegen Erpe Mere ook zo dicht nadert én Racing Club Gent kan mits winst op zondag in Brakel zelfs over KSVO naar plaats drie klimmen.

Kurt Delaere miste de geschorste Rien Plasschaert en ook de geblesseerden Neil Dildick en Arvid Lenihan. Bij laatstgenoemde blijkt dat er een barstje is in twee rugwervels en hij zal nog enkele weken langszij moeten blijven. Pech bovenop was voor de trainer de blessure van Figo Suffys die op de dinsdagtraining uitviel met een barstje in de teen, wat een afwezigheid van vier tot zes weken met zich meebrengt.

De oplossing was een onverwachte : niet Broes Willem op rechtsback (en Maus centraal), wel Jari Timmerman, als rechtsback, Maus op zijn gebruikelijke positie en met Vanhaeren heel hoog spelend in de rug van Jules Vanhaecke en Phil Canoot. De start was voor KSVO die Jong Cercle aanpakte met het systeem dat Cercle toepast met zijn A- en beloftenploeg : hoge druk, pressing, gezonde agressiviteit. Het leverde drie hoekschoppen op in de eerste vijf minuten maar geen echte kansen. De ploeg van Bart Plasschaert had na die openingsminuten geen schade opgelopen en had in de volgende minuten twee keer de mogelijkheid om op 0-1 te komen, zelfs op 0-2. Een bal op de lat in de 8ste minuut en daar kwam KSVO zeer goed weg, terwijl één minuut later Mathieu Vervaecke, een niet te missen kans kreeg, simpel binnentikken op een goeie assist, maar hij zette de bal met volle voet over. Die snelle aanvaller zou later wel zijn gram halen. De Cercle-druk bleef tot ongeveer het begin van het tweede kwartier aanhouden, vooral via ballen op links, waar rechtsback Jari zich moest aanpassen aan die nieuwe positie. Toen Lucas Maus wat meer op rechts ging steunen kwam KSVO beter in de match en werd KSVO de betere ploeg, vanaf 20 minuten zelfs voluit. De thuisploeg ging verder met de druk maar werd via de centrale as Maus-Declerck-Vanhaeren stilaan dominant. En halverwege die eerste helft kwam er ook de beloning. Een vrije trap en Thijs Benoot achter de bal. De muur bleek niet goed opgesteld, Vanhaecke sprong omhoog en in feite was de trap van Thijs gewoon hard en naast de muur in de hoek (1-0), nummer vijf dit seizoen voor de centrale verdediger met een verleden bij Cercle. In de volgende tien minuten waren er nog twee kansen om de stand op te drijven, een prima kans voor Louis Declerck, schitterend gered door Bas Langenbick, vierde doelman én één van de (dit weekend zeldzame) spelers die meestal bij de A-kern traint. Ook nadien viel er nog een kans voor Vanhaecke, en vijf minuten voor de pauze werd het 2-0. Vanhaecke hield een paar spelers aan de praat, zette goed voor, de tussenkomst van verdedigers incluis doelman aarzelend en Phil Canoot kon Langenbick tegenvoets verrassen (2-0). Zijn zesde seizoenstreffer én ook zijn derde match op rij dat hij zich op het scorebord plaatst. Die 2-0 kon KSVO niet vasthouden. Eens te meer ging KSVO voluit in de aanval, een Cercle-speler kon ver op eigen helft met een lange trap Vervaecke bereiken, die in één-tegen-één situatie met Broes Willem stond. De ren in de diepte, Broes wat op snelheid gepakt en hij wou bewust geen fout maken. De Cercle-aanvaller hield Willem af en scoorde met een schot dat door de benen van Iket ging (2-1, 43′). Gezien de twee superkansen tussen minuut 5 en 10 niet onverdiend voor de bezoekers, maar misschien had KSVO na die 2-0 beter gekozen voor controlevoetbal en balbezit en niet meer naar de 3-0 gezocht. Gemakkelijk spreken, maar dat KSVO graag de aanvalstrom roert is een feit.

Eén Brugse kans goed voor een gelijkspel

De tweede helft moest KSVO het doen zonder Dylan Vanhaeren die een enkelblessure opliep. Of het ernstig is zal deze week moeten blijken. Senne Decloedt nam zijn plaats in. KSVO bleef het betere spel brengen, Jong Cercle bleef voetbaltechnisch wat onder de maat, al zijn er wel enkele technisch degelijke spelers als Ackx en Martlé. De thuisploeg leek dichter bij de 3-1 te komen dan Cercle bij de gelijkmaker. Jules Vanhaecke was na een goeie actie dicht bij een assist, maar er liep net iets fout, ook Jari Timmerman kon na een sterke actie op rechts net niet de perfekte voorzet afleveren. En dan kwam die ene actie die de bezoekers de gelijkmaker opleverde. Vervaecke, al of niet randje buitenspel, mocht op links op een lange bal alweer de diepte induiken en afwerken (2-2). Het eerste en enige gevaar na de pauze van de groenzwarten. Een domper voor de thuisploeg, dat wel nog aandrong en wat gevaar schepte maar geen echt open kansen meer kreeg. De invalbeurten van Puskas en heel laat ook Jari Van De Maele leverden niets op. Een winninggoal zat er wel in maar kwam er niet uit. Jong Cercle-coach Bart Plasschaert had lovende woorden voor KSVO dat hij samen met Lokeren-Temse de best voetballende ploeg van de reeks noemde. Daar koopt Kurt Delaere en KSVO niets mee De Oostkampse coach kon leven met 2-2 maar was toch ontgoocheld dat zijn ploeg de zege had uit handen gegeven. Voetbaltechnisch bleek KSVO beter maar je moet het ook kunnen uitdrukken in een zege.

Zeker in het vooruitzicht van de match van komend weekend. Zaterdagavond trekt KSVO naar leider Lokeren-Temse, de leider. Kan KSVO stunten ? Wie weet. Plasschaert wordt gerecupereerd, men hoopt dat ook Vanhaeren deze wedstrijd haalt.

KSVO speelde met : Iket; Timmerman, Willem, Benoot, Bragard; Declerck, Maus, Vanhaeren (46’Decloedt), Claeys (72’Puskas); Canoot, Vanhaecke (84′ Van De Maele). Emiel Martens was de vierde bankzitter.

Referee Arne De Beuckelaer gaf vier gele kaarten: drie voor de bezoekers, één voor Milan Iket na de tweede Brugse treffer. De eerste kaart voor de Oostkampse doelman.

(Daniel C.)

Jari Timmerman :”Zeer tevreden in huidige situatie”

Voor het eerst in de fanionploeg van KSVO moest Jari Timmerman op de rechtsback fungeren. “Het was van bij de jeugd van Cercle geleden, als zowat 17-jarige, bijna op het einde van mijn Cercle-passage, dat ik bijna een gans seizoen als rechtsback werd uitgespeeld. Toen dinsdag duidelijk werd dat Figo Suffys’s blessure hem enkele weken zou kosten en omdat we toen wisten dat Arvid nog altijd niet inzetbaar zou zijn dacht ik dat de trainer ging kiezen voor Broes op rechts én Lucas Maus zou depanneren centraal -wat eerder al gebeurde- tot donderdag. Toen hoorde ik van de coach dat hij voor mij als rechtsback koos. Wel met een reden : Cercle speelt met twee wingbacks, die dus niet echt diep staan maar van achteren uit komen zoals in hun eerste ploeg. Mijn persoonlijke tegenstander (El Bahri) kende ik niet. In het begin werd ik een paar keer in de rug gepakt door een spits, hoewel die niet mijn persoonlijke tegenstander waren. Nadien is dat wel opgelost geweest. Het was een beetje wennen in het begin.”

Minder gelukkig was Jari met het eindresultaat. “Na de 2-0 leken we op weg naar de winst maar dan valt voor rust nog die aansluitingstreffer. Ze hadden bij 0-0 wel twee echt goeie kansen gehad, nadien hadden wij het overwicht gehad met dezelfde tactiek als zij toepassen : hoge druk, pressing en agressiviteit. Dat we na de rust slechts één kans weggeven en die wordt omgezet in de gelijkmaker was zuur. Omdat wij over de ganse match toch zes of zeven kansen krijgen en zij maar de helft. Het gevoel was na afloop dan ook dubbel : niet echt ontevreden over ons niveau, wel over het resultaat, een zege met maar één doelpunt verschil was verdiend geweest. Zij waren wel effectiever in het omzetten van die kansen. In de heenmatch verloren we ook al nipt (2-1) ook al ging het toen gelijk op. Er waren dus wel wat revanchegevoelens, als je dan wel de prestatie levert maar niet kan omzetten in cijfers dan is de ontgoocheling begrijpelijk.”

Jari Timmerman werkt voltijds voor Cercle Brugge in de financiële cel van de club die zich op het Oostkampse grondgebied bevindt, op de site O-Forty dichtbij de opritten van de snelweg van de E40. Jari is als financieel analyst de rechterhand van Pascal Platteau, administratief en financieel directeur, sedert een tweetal jaren en misschien zelfs de toekomstige CEO. Hoe was het om tegen een ploeg van zijn werkgever te spelen en met een aantal ex-Cerclespelers in de Oostkampse rangen. “Dat is leuk natuurlijk. In mijn werkomgeving zijn ze altijd wel benieuwd naar mijn wedervaren op voetbalvlak, mijn baas is ook voetbalminded. Eén van zijn drie zonen speelt trouwens bij de U18 van Cercle. Heel veel spelers van de beloftenploeg ken ik niet, wel een paar die al een paar jaar bij Cercle zitten, toen ik ook nog in de burelen in het Jan Breydelstadion werkte. Uiteraard is er een connectie. Veel jongens van KSVO hebben bij Cercle gespeeld : Lenihan als piepjonge Cerclist, Broes , Thijs, Tom Lannoo, Martin Puskas, Neil, Dylan, ikzelf, misschien nog iemand die ik nu vergeet. En heel wat spelers die bij Cercle speelden in de jeugd kom ik ook wel nog eens tegen op andere velden. Het was leuk om tegen de ploeg van je werkgever te spelen, maar uiteindelijk tellen tijdens die 90 minuten enkel de punten.”

Jari, inmiddels op weg naar zijn 26ste verjaardag, had voor Nieuwjaar met blessures af te rekenen maar is er de voorbije maanden quasi altijd bij geweest met basisplaatsen of invalbeurten “De voorbije seizoenen had ik precies altijd een half verloren seizoen. Ook dit seizoen zat ik een tijdlang in de blessureboeg. Toen ik weer fit was moest ik nog even wachten, maar momenteel heb ik een heel tevreden gevoel en ben ik gelukkig. Ik krijg altijd minuten en ben altijd in de selectie. Mijn persoonlijk hoogtepunt was misschien wel mijn winninggoal in Gullegem. Ik heb lang gewacht om bij te tekenen. Uiteindelijkheb ik het gedaan. De concurrentie zal ook volgend seizoen groot zijn, Olivier Vermander komt terug en ik heb horen zeggen dat die Darren Degryse ook op de flank uit de voeten kan. Anderzijds, ik heb nooit ergens anders gespeeld als senior dan bij KSV Oostkamp en dat is toch wel mijn ploeg. Ik voel me hier thuis, volgend seizoen zien we wel, eerst dit seizoen goed afwerken. Momenteel moet niets, maar er is wel de stille hoop om in topvier of topvijf te eindigen.”

(Daniel C.)

Professionele promotie voor Dylan Vanhaeren : naar de Rode Duivels

Dylan Vanhaeren kennen de Oostkampse voetballiefhebbers uiteraard als de werkkrachtige middenvelder die en veel veld bestrijkt én vlot scoort (al tien goals dit seizoen). Hij tekende al bij voor volgend seizoen. Professioneel is de 25-jarige middenvelder in loondienst bij Cercle Brugge. In 2018 begon hij er als jeugdsecretaris, toen Paul Clement hoofdtrainer werd was er voor Dylan een plaats voorzien als video-analyst wat hij tot op heden nog is, als rechterhand van hoofd wedstrijdananalyse Stuart Metcalf, een Brit. Na afloop van dit seizoen loopt dit verhaal voor Dylan ten einde. Hij krijgt een promotie en wat voor een ! Hij wordt de video-analyst van de Rode Duivels, wel degelijk van de A-ploeg, weliswaar niet alleen maar toch. De rechtstreekse baas van Dylan bij Cercle, Stuart Metcalf, verantwoordde het als volgt :”Quality is been recognized”, zoveel als ‘kwaliteit is erkend” (maar ook herkent). Het wordt ook bij de KBVB een voltijdse betrekking. Terwijl de Pro League-ploegen (eerste afdeling en de Challenger Pro League, 1B) niet spelen als de Rode Duivels een interland of een stage hebben is dat niet geval voor de andere nationaal (en provinciaal) spelende teams. Het zal dus wel gebeuren dat Vanhaeren eens een match van KSVO zal moeten missen door die job bij het team van de nieuwbakken coach Domenico Tedesco. Werken in de technische staf van de Rode Duivels, een compliment voor Dylan waard !

(Daniel C.)

Postformatie : winst voor beloften en reserven, moeizaam gaat ook

De beloften speelden vrijdagavond al tegen Wielsbeke, een laagvlieger (vijfde laatste) en wonnen met 4-1. Cijfers zeggen niets alles want KSVO speelde niet zijn beste partij. Met redenen. Coach Jeffrey Vandepoel :”Prioriteit is momenteel in de eerste plaats de ploeg in vierde provinciale dit in het kader van een mogelijke eindronde. Vrijdag speelden nogal veel jongesn die hoofdzakelijk wat matchritme misten omdat ze afwezig waren wegens studieredenen. Dat zag je ook in het eerste halfuur toen we alle dudels verloren en ook met een achterstand werden geconfronteerd. Niettemin hebben we de zaak nog rechtgezet al speelden we niet echt goed. Tristan Deblieck scoorde drie keer, Josse Vienne één keer. De asssist voor de 1-1 kwam van Foeke Buffel, net 16.”

Met Emiel Martens, Andreas De Kerpel en Jeroen Ide stonden toch drie jongens uit de A-kern in de ploeg.

De spelers die de roodwitte kleuren verdedigden : Emiel Martens, Ismael Van Cleven, Wouter Devos (65’Remi Desticker), Andreas De Kerpel, Nils Nagels (55’Jente Dormaels), Matthias Clement, Jeroen Ide, Josse Vienne, Foeke Buffel (55’Luka Talloen), Maxim Gijdé (61’Arne Zarka), Tristan Deblieck.

De beloften spelen zaterdag om 20 uur tegen Eendracht Aalter, de nummer twaalf. Zelf staat KSVO’s beloftenelftal momenteel vierde in de algemene rangshikking.

De reserven speelden op zondagnamiddag, in Assebroek, uit bij Steenbrugge, in het Daverlo-park. Een aantal van dse betere elementen uit de postformatie was weerhouden voor deze match en speelde daarom bij de reserven omdat die nog kans maken op de derde periodetitel. Het werd een 1-3 overwinning zonder overschot. De thuisploeg kwam kort voor rust op voorsprong via Simoens en pas kort na de pauze kon Luka Talloen, die ook 35 minuten had gespeeld op vrijdag de gelijkmaker scoorde. Hij was samen met nog een speler die op de bank bleef de enige die vrijdag had gespeeld. Pas in de ultieme twee minuten konden Luka Talloen en Sebbe Blaton de eindcijfers in Oostkamps voordeel ombuigen (1-2 en 1-3).

De groep van Steven Verkeyn die op het veld kwamen : Thibo Decloedt, Maxim Cornelis, Seppe Hoppe, Guillaume Coulier, Quinten Puype, Milan Van De Maele, Sebbe Blaton, Jersey Jonckheere (76’Tibo Vanbossel), Nils Haezebrouck (54’Theo Kasongo-Sabury), Luka Talloen, Luca De Blauwe. Doelman Kasper Van Leirsberghe en Ismael Van Cleven (vrijdag 90 minuten tussen de lijnen) waren de ongebruikte wisselsspelers. Komend weekend speelt de B-ploeg van KSVO op zaterdag thuis tegen KM Torhout, dat op een gedeelde zesde plaats staat naast KSVO. Bedoeling wellicht, in het kader van die eindronde, deze selectie zo goed mogelijk te stofferen.

(Daniel C.)