KSVO herbegint met verdiende nederlaag in Oudenaarde (4-2)

De kalendermaker had voor KSV Oostkamp twee uitmatchen en een thuismatch tegen lijstaanvoerder Eendracht Aalst in petto voor de start in januari. Het begon meteen niet goed voor de roodwitten, het verloor in Oudenaarde met 4-2 en die zege van de Oost-Vlamingen was niet onverdiend. Met één nieuwe aanwinst, een centrale verdediger (Jourquin), overgenomen van FC Dender, met heel wat jonge spelers in de selectie door een aantal geblesseerden troefde de thuisploeg-wiens afkorting ook KSVO is- vooral voor de rust de ploeg van Kurt Delaere af. Die opteerde voor zijn ploeg van de laatste weken, maar onder de lat stond wel Emiel Martens. Milan Iket was op de donderdagtraining slecht neergekomen en had niet kunnen trainen vrijdag en was onvoldoende hersteld. Op de bank nam naast Dildick, Suffys en Puskas dit keer Jari Timmerman plaats.

De thuisploeg was enthousiast en koos voor het offensief. Cnudde dreigde het eerst met een individuele actie, daarnaast ging een vrije trap van Mezine net naast. Op het kwartier moest de thuisploeg noodgedwongen wisselen, middenvelder Demets ging er geblesseerd uit, een nieuwe jonge speler (Van Meenen) kwam in zijn plaats. Na nog geen 20 minuten recupeerde Vandenheede de bal, stak door tot bij Cnudde naar Mezine en die mocht naar doel snellen, al of niet uit buitenspel. De ancien (hij is dichter bij de 39 dan bij de 38 !) heeft nog snelheid én zette koelbloedig de kans om (1-0). KSVO werd niet gediend door het niet zo grote speelveld en de thuisploeg koos zijn momenten zeer goed uit. Heirwegh ging nog eens door, zijn voorzet werd nog net in hoekschop gegleden vooraleer hij een ploegmaat vond, Mezine soleerde nog eens maar weer werd nog net in hoekschop gewerkt maar de derde keer was de goeie keer voor de thuisploeg. Heirweg en Van Herreweghe combineerden op rechts en de bal kwam uiteindelijk aan de eerste paal waar de ingevallen Van Meenen raak trof (2-0). Oudenaarde kon die tussenstand wettigen want kansen had KSVO niet echt gekregen. Toch kwam er een late opflakkering, kort voor de pauze. Doelman Verbrugge moest vol uitpakken en zich heel breed maken om de aansluitingstreffer van Jules Vanhaecke te verhinderen. Op de 2-0 was er halfweg weinig aan te merken.

De tweede helft was een ander verhaal met bezoekers die nu wel de drive vonden. Bragard, die in het begin van de week ziek was geweest en slechts de laatste trainingen had meegemaakt, was duidelijk niet in zijn element geweest en werd vervangen door Figo Suffys. De eerste kans was ook voor KSVO, de schuiver van Vanhaecke ging net voorbij de verste paal. Trainer Delaere wisselde tien minuten later nog twee keer in evenveel minuten. Louis Declerck en Zico Claeys gingen eruit voor Jari Timmerman en Neil Dildick. Mezine werd met een goeie blok van de 3-0 gehouden, Vandenheede soleerde ook nog eens door richting Martens maar besloot wild over. Cnudde lobde ook nog eens over Martens en over doel, maar de powerplay van KSVO begon toch vruchten af te werpen, want er kwamen ineens wat meer vrije trappen en hoekschoppen. Een afgeweken schot van Canoot leverde zo’n hoekschop op, Timmerman trapte die en Broes Willem kopte puik binnen (2-1). Eén kans op de 2-2 kwam er via Dildick, maar één minuut later stond het 3-1, dankzij de 17-jarige Cnudde die de bal haarfijn in de hoek (zijnet) plaatste. Die 3-1 bleef maar 2 minuten op het veld. Een handsspel in de zestien van Oudenaarde leverde een penalty om, Willem trapte zijn tweede goal van de avond binnen (3-2). Dan begon het pas te stormen richting doel Verbrugge. Het regende stilstaande fases, de echte kansen waren beperkt maar een doelpunt hing in de lucht want de thuisploeg mikte nu echt op de counter. De kans voor KSVO kwam er toen een voorzet vanop de flank op het penaltypunt de inlopende Willem vond. Die was sneller op de bal dan doelman Verbrugge, maar de kopbal van Willem stierf op de bovenkant van de lat. Verbrugge liep in zijn actie Willem wel onderuit toen de kopbal al vertrokken was. Sommige referees wijzen dan naar de penaltystip én dan heb je niets te zeggen. Beerens deed dit niet. En dan werd het ook nog 4-2 toen Mezine temporiseerde en dan gepast Van Wambeke, net ingevallen, bediende die oog had voor de goed gevolgde Heirwegh (4-2).

Scheidsrechter Beerens floot niet bepaald een goeie match, deelde 8 gele kaarten uit, vier aan thuisspelers, twee aan KSVO. Voor Canoot en Dildick is dit geen fatale gele kaart, voor de vier spelers van Oudenaarde was het voor alle vier hun derde en dus betaalt Oudenaarde nog een  prijs voor zijn overwinning. Vier geschorsten en een geblesseerde speler erbij. Ook trainer Stefaan Leleu én KSVO-keeperstrainer Thierry Kestremond kregen geel.

KSVO speelde met : Martens; Lenihan, Willem, Benoot, Bragard (46’Suffys); Declerck (54’Timmerman), Maus, Vanhaeren, Claeys (55’Dildick); Canoot (77’Puskas), Vanhaecke.

Doelpunten : 19’Mezine 1-0; 39’Van Meenen 2-0; 69’Willem 2-1. 74’Cnudde 3-1; 76’Willem (pen.) 3-2; 88’Heirwegh 4-2.

Door de nederlaag zakt KSVO wat in de rangschikking. Lokeren-Temse won op het veld van leider Eendracht Aalst en klimt over KSVO, ook Jong Cercle won vlot zaterdagavond (4-0 tegen Wetteren) en is viruteel zelfs leider als het zijn inhaalmatch wint. En Sparta Petegem won met zware 1-5 cijfers op Gullegem. Terwijl in deze reeks Erpe Mere al een vogel voor de kat lijkt zal er bijna zeker nog een West-Vlaamse degraedant zijn. Harelbeke, Gullegem en Westhoek staan er niet goed voor.

Komend weekend speelt KSVO op zondag (om 14u30). uit bij Zelzate.

De postformatieploegen speelden nog niet. De beloften beginnen er vrijdaavond al aan op eigen veld tegen Merelbeke. De reserven spelen zondagnammidag, ook thuis tegen St.Joris Sport.

Kurt Delaere :”Alleen na rust meegedaan”

Trainer Kurt Delaere zal de waarheid nooit geweld aan doen. Hij was daags na de nederlaag in Oudenaarde dan ook heel duidelijk. “Hoe moeilijk het ik ook heb met verliezen, ik kan niet zeggen dat Oudenaarde de overwinning niet verdiende. In de eerste helft waren zij de enige ploeg die zijn draai vond. Het is een klein en niet zo effen veld, en we hadden wind tegen, maar dat verklaart niet alles. Oudenaarde miste een aantal spelers en stond met jonge jongens op het veld en op de bank, maar die gasten hebben zeker ook kwaliteiten. Vooral het enthousiasme van de thuisploeg was duidelijk groter voor de rust en bij de rust was de 2-0 niet onverdiend. We kwamen voor rust nooit in ons normale spel. Na de rust hebben we ons echter weer in de match geknokt en kregen we ook onze mogelijkheden. De thuisploeg speelde dan meer op de counter, wij hebben zeker na de 3-2 echt powerplay gespeeld. De 2-1 viel maar halfweg de tweede helft en meteen daarna scoren zij de 3-1. Tussen die twee goals in kregen we een heel goeie kans op 2-2, maar het lukte net niet. En bij de 3-2 kon het ook nog gebeuren, die gelijkmaker kon er komen. Zij hebben twee keer de ruimte benut om nog twee kansen te creeëren, één ervan resulteerde in de late 4-2. We hebben één helft niet meegedaan en dan is het logisch dat je punten verliest. Nu moeten we naar Zelzate, een ploeg die zijn start miste maar zich nadien sterk herpakt heeft. Een moeilijke match. Spelen we zoals de eerste helft in Oudenaarde dan hebben we geen kans. Spelen we zoals na de rust dan zit er puntenwinst in.”

Naar de rangschikking kijkt Kurt Delaere niet.. “Uiteraard zie ik de uitslagen en wil ik alles weten. Als je zelf wint kan niemand je voorbij, als je verliest dan kan je plaatsen zakken in de rangschiking. Uiteindelijk moet je alleen naar je eigen match kijken en daar het beste uithalen.”

Over zijn selectie en wissels had hij nog volgend commentaar. “Milan was fysiek niet in staat te spelen, hij had teveel pijn nadat hij op training pijnlijk neerging. Een keeper moet honderd procent zijn. Vermoedelijk geraakt hij speelklaar voor komend weekend, hoe dan ook is het geen blessure die hem lang aan de kant zal houden. Jari Timmerman was er weer bij na een zeer goeie trainingsweek. Diego Bragard was ziek geweest en kon zijn gebruikelijk spel niet spelen. Na twee raids had hij moeite om terug te keren, het zat dus nog wat in zijn lijf. Daarom heb ik hem halfweg vervangen.”