KSVO verliest met zware cijfers van efficiënt Jong Essevee (1-5)

Krek dezelfde cijfers als vorige week. Na de 5-1 op Jong Cercle nu 1-5 tegen Jong Essevee. En toch was er verschil met de vorige match. De thuisploeg stond halfweg op 1-1, terwijl het toen al een tijdje met tien speelde en weinig kansen weggaf. Tussen de vroege 1-2 na rust en de beslissende 1-3 zat een dik kwartier waarin KSVO in de match bleef en nooit de mindere was, na de 1-3 zochten de roodwitten voor eerherstel en kansen maar lieten veel ruimte en het waren de bezoekers die met een uitblinkende Quindo op counters voor de (te) zware eindcijfers zorgde.

De dubbele 1-5 mag tot nadenken stemmen, tien tegengoals is veel. Zoals interim-trainer Nigel Smith en speler Broes Willem in hun reacties uitlegden : KSVO heeft het niet in zich om een “kleine nederlaag” te bevriezen. Eén zaak lijkt zeker : de beloftenploegen liggen KSVO niet, in twee seizoenen pakte het slechts één punt (dit seizoen, uit bij Jong Essevee).

Het afscheid van trainer Kevin Deslypere kwam er na vorig weekend er in onderling overleg en werd een voorbeeld van “waardig” gedrag. Geen van de partijen trapte na, veel commentaar kwam er niet, de klik was er niet en als de trainer zich niet goed in zijn vel voelt dan is doorgaan niet verstandig. Zo kwam Nigel Smith aan het roer te staan voor de rest van de competitie.

Omdat Dylan Vanhaeren nog altijd niet fit was was het dezelfde ploeg als tegen Jong Cercle met dien verstande dat dit keer Benoit Onraet rechtsback was en niet Thijs Benoot, die weer links centraal achterin speelde. Alleen op de bank kwam Milan Van De Maele in plaats van Cornelis.

De start van KSVO was best aardig. En al snel bekroond met een doelpunt. Na een fout op Vanhaecke mocht Yani Van Den Bossche een vrije trap nemen. In de rechterbovenhoek (1-0), zijn tweede seizoensgoal pas en ook zijn tweede vrijschopdoelpunt. Na twaalf minuten was Van Den Bossche dicht bij zijn tweede goal op aangeven van Vanhaecke, maar te slap besloten. Op het kwartier een hoekschop voor de bezoekers, Iket bleef op zijn lijn staan en had geluk dat niemand de bal goed kon raken. Op de tegenaanval werd Vanhaecke goed diep gestuurd, hij kon net Van Den Bossche niet bereiken. Even later viel de gelijkmaker wat uit de lucht. Letterlijk en figuurlijk. Een hoekschop vanop rechts en twee man vrij op twee meter van het doel. Omdat Milan Iket op zijn lijn bleef kon Quindo inkoppen (1-1). Drie minuten later snoepte Vanhaecke zelf de bal af van die spits, liep goed door en had ruimte om zelf te knallen maar hij probeerde de meegekomen Canoot te bereiken en zijn pass was te onzuiver.Weg kans. Op het halfuur kopte Broes Willem een hoekschop maar net over.

Arbitraee niet consequent en op niveau

Intussen was referee Jasper Vitse aan een betwistbare reeks tussenkomsten bezig Mehdi Oumedjeber had bij zijn en ook de allereerste overtreding van KSVO in de match al vroeg geel gekregen, vederlicht, en Broes Willem onderschepte een uitbraak van Quindo en kreeg geel, terwijl hij duidelijk de bal speelde. Intussen was er ook een akkefietje van de ref met Phil Canoot die kwaad was omdat hij een lichte fout beging, de arbiter balvoordeel gaf aan de bezoekers en bij de volgende actie een slechte pass volgde en dan pas floot Vitse de fout van Phil. Het werd nog erger. Jules Vanhaecke achtervolgde met volle snelheid Labie en schoffelde die vrij dicht bij de dug-out onderuit. Er waren weliswaar nog minstens vier Oostkampse spelers achter hem maar ergens kon de rode kaart wel begrepen worden door de intensiteit van de tussenkomst. Milan Iket kwam protesteren en pakte ook geel. Jules dus naar de kant na 34 minuten. Minder logisch was dat de ref niet dezelfde strengheid aan de dag legde één minuut later. Een diepe bal van Willem richting Canoot, Tangala verkeek zich op de botsende bal, Phil draaide zich om en kon de zestien induiken, amper een meter verder. De verdediger van Essevee hield hem vast om dat te beletten, de ref floot evenwel helemaal niet. Consequent is anders. Middenvelder Diabate betaalde het gelag met een gele kaart voor een minder vergrijp. De bezoekers zagen nog een doelpunt afgekeurd voor een duwfout in een luchtduel. Halfweg 1-1..

Na de pauze was het ietwat te snel 1-2. Quindo kon randje buitenspel doorgaan, Iket weerde het schuine schot af (was het schot wel tussen de palen geeindigd ?), en de goedgevolgde Bracke zorgde aan de tweede paal voor 1-2. Dan bleef het windstil : KSVO zocht de gelijkmaker, maar werd goed opgevangen, de bezoekers loerden alleen op de counter. De referee gaf na rust alleen nog geel aan de bezoekers : aan twee spelers én aan de T2 voor protest. De counter rendeerde voor Essevee na 63 minuten. Quindo snelde voorbij Onraet, bediende goed Van Keymolen, die voor 1-3 zorgde. Match gespeeld leek het. KSVO bleef ondanks de numerieke minderheid toch de aanval opzoeken, bij de tegenstander bleef Quindo steeds op de rand van de buitenspelval acteren. En dat leek te lonen. Hij werd duidelijk in offside weggestuurd, kwam naar binnen om Broes Willem te omspelen, die echter foutief ingreep. Dezelfde kwieke spits achter de bal op de elfmeter, Iket redde de knal spectaculair. Geen 1-4 dus, ook geen 2-3. Toen Canoot een fraaie afwerking liet zien werd er voorafgaandelijk buitenspel gezien. De 1-4 kwam er toch. Mohamed Quindo,weer hij, op links, na een snelle actie, voorbij Broes Willem, dan moeizaam voorbij Iket en zijn besluiten via de paal binnen. Na een balverlies op de bezoekende helft van Canoot kwam het bal bij dezelfde spits, die 20 meter mocht lopen om de 1-5 binnen te trappen. Jari Van De Maele, ingevallen voor Vandenbossche, schoot voorlangs en Timmerman, ingevallen voor Degryse, schoot een afvallende bal pal op de keeper. Ook Milan Van De Maele kwam nog in het veld. Een te zware nederlaag, tien goals in twee matchen. Dat Nigel Smith toch ook zei nn zijn nabeschouwing dat men misschien iets te naiief verdedigt.

Dit was de ploeg die aantrad : Iket; Onraet, Willem, Benoot, Oumedjeber; Degryse (70’Timmerman), Declerck, Claeys; Canoot (85’M.Van De Maele); Van Den Bossche (77′ J.VanDe Maele), Vanhaecke.

De vier gele kaarten voor KSVO hebben gevolgen. Niet voor Iket (toch ook al vijfde geel), wel voor de andere drie. Mehdi Oumedjeber en Broes Willem missen de verplaatsing naar Eendracht Aalst binnen twee weken, en wellicht niet volgende week maar de week erna -dus voor de match tegen Aalst- zal Jules Vanhaecke weten wat zijn schorsing zal zijn : één week of meer ?

Hoe dan ook verliest KSVO al zeker zijn vijfde plaats aan Jong Cercle, dat zijn zege van vorige week tegen KSVO bevestigde met 0-4 op Mandel. Voorde-Appelterre kan op zondag ook nog over kSVO springen mits winst. Aalst, Ninove en Dikkelvenne blijven voorin, Merelbeke kan ook nog een positie opschuiven in die topvier, is de ploeg in vorm en speelt bij de hekkensluiter. Onderin deed Harelbeke weer een slechte zaak met verlies op Ninove, maar ook Torhout KM (0-6 tegen Zelzate), Zelzate zelf, RC Gent en Mandel United (0-4 verlies) zitten nog in de bedreigde zone.

(Daniel C.)

Nigel Smith :”Ons DNA is aanvallend voetbal”

Ontgoocheld over de prestatie maar zeker niet verwijtend. Dat was de attitude van Nigel Smith na de match. “Na de match heb ik de spelers gefeliciteerd omdat ze drie dingen toonden die ik vroeg :inzet, intensiteit en kwaliteit. Die zag ik vandaag. We kunnen niet zeggen dat ze zich niet hebben ingezet. Natuurlijk zijn er fouten gemaakt, is er soms te naiief verdedigd. Veel ploegen zouden bij een 1-2 achterstand en met een man minder de boeken sluiten en hopen dat de stand niet verandert en dat het bij die kleine nederlaag blijft of maximum 1-3. Het DNA van KSVO is echter anders. Ze willen voetballen en aanvallen, en dat vind ik mooi aan deze club. Dat het 1-5 werd is wat pijnlijk maar dat is omdat we ons niet hebben ingegraven. Ik vroeg aan de rust om met vier achterin te spelen, Jari Timmerman kwam er in om een iets defensievere aanpak te hebben dan zie je bij die twee goals en nog twee kansen we achterin met een numerieke minderheid stonden : bij die laatste goal met één tegen twee aanvallers, even voordien met twee verdedigers tegen vier bezoekers. . Dat is wat deze spelersgroep wil : opbouwen en aanvallen. Sommige zaken heb je niet in de hand en één ervan is de arbitrage; Een jonge arbiter die hier toch wel bepalend was met discutabele beslissingen. Die rode kaart, daar kan je over discusiëren, maar eerder geeft hij twee keer gemakkelijk én één keer onterecht gele kaarten aan ons, en meteen na die rode kaart voor Jules fluit hij niet als een verdediger Phil Canoot foutief aanpakt. De individuele fouten die we gemaakt hebben, daar ben ik niet blind voor, maar ik vond niet dat we vandaag echt afgingen. Ik zag goeie dingen die ik de vorige twee matchen niet zag. We kunnen niets meer doen dan hard werken en voortdoen. Tegen Aalst ben ik drie spelers kwijt door schorsing (tenzij de straf voor Jules later valt), en kan ik in het beste geval enkel Dylan Vanhaeren recupereren. Normaal wil je na een nederlaag zo snel mogelijk weer voetballen, maar misschien is het weekje zonder weekendvoetbal nu toch welgekomen.”

(Daniel C.)

Broes Willem : tot aan de rode kaart betere ploeg

“We zitten blijkbaar in een neerwaartse spiraal waar we moeilijk uitgeraken” concludeerde Broes Willem na de 2 op 15. “En toch kijk ik anders naar deze match dan naar die tegen Jong Cercle. We waren tot aan de rode kaart volgens mij de betere ploeg. We gaven weinig weg, scoorden vroeg en incasseren dan een vermijdbare tegengoal. In feite was de rode kaart beslissend. Of die al of niet terecht was laat ik in het midden. Misschien had geel ook gekund, het was nu niet zo dat de weg naar doel open lag, we stonden nog met vijf spelers achter Jules. We hadden al twee onterechte gele kaarten gekregen en dan zie je dat de frustraties boven komen drijven. Na de 1-3 wilden we absoluut nog tegenscoren, dat is typisch aan ons. De match niet stilleggen. Veel ploegen zouden bij zo’n stand met negen man voor hun goal kamperen, wij niet. Dan krijg je nog zo’n counterdoelpunten. Dat we nu al weken met dezelfde vijfiien of zestien spelers moeten spelen vind ik geen excuus, het zijn allemaal jongens met genoeg kwaliteit. En ook fysiek kunnen we het nog bolwerken. Zo’n negatieve reeks heb ik nog niet meegemaakt bij kSVO. We moeten er proberen uit te geraken, meer kunnen we niet doen.”

(Daniel C.)

Postformatie : beloften verliezen van Harelbeke (1-2), invallers kloppen Heist B

Vrijdag speelden de beloften thuis tegen RC Harelbeke, op De Valkaart. Voor de aftrap stonden beide ploegen op gelijke hoogte al hadden de bezoekers twee matchen meer gespeeld. Het werd een 1-2 nederlaag voor onze roodwitten, gecoacht door Jeffrey Vandeppoel. In het eerste halfuur hield bezoekend doelman Decancq KSVO met twee uitstekende reddingen van een doelpunt. De bezoekers waren in elk geval superefficiënt want ze kregen niet meer dan drie kansen en scoorden er twee van. Dit in schril contrast, want KSVO kreeg meer kansen maar meer dan één doelpunt van Tibo Hoste kwam er niet van.

Door deze nederlaag moet KSVO twee plaatsjes inleveren, het staat nu achtste;. RC Harelbeke komt met drie punten meer op een zesde plaats.

Volgende veertien spelers kwamen in actie : Milan Standaert, Renzo Gevaert, Andreas De Kerpel, Guillaume Coulier (67’Remi Desticker), Matthias Clemennt, Milan Van De Maele (60’Elias Van Troeye), Josse Vienne, Foeke Buffel, Luka Talloen (60’Tristan Deblieck), Tibo Hoste, Luca De Blauwe.

Volgende vrijdag speelt KSVO op het veld van nummer twee, Merelbeke.

De invallers kwamen zondag in actie tegen Heist B. Jeffreandepoel, voor de tweede match op rij (na vrijdag) geassisteerd door afgevaardigde Geert Van Reybrouck, beracht veertien spelers in lijn, die in de tweede helft voor de beslissing zorgden. Halfweg stond het nog 0-0, veel van de jongens waren ook vrijdag in actie gekomen naast enkele nieuwe amen.. Voor het uur zorgde Luka Talloen voor de 1-0, vijf minuten later zorgde Luca De Blauwe voor de 2-0 en nog voor het laatste kwartier aanbrak nette Luka Talloen zijn tweede treffer van de namiddag.

Enkel Kasper Van Liersberghe bleef op de bank. Deze spelers kwamen wel in actie : Thibo Decloedt, Rune Groosman, Seppe Hoppe, Nils Nagels (32’Michiel Meyskens), Elias Van Troeye, Matthias Clement, Tijs Debussvhe, Josse Vienne (71’Axel Roelandts), Foeke Buffel, Luka Talloen en Luca De Blauwe (57’Takis Van Quathem) . KSVO verzekert zich zo van een vierde plaats na 24 plaatsen. Op zaterdag 6 april ontvangt KSVB B de kustjongens van Sp.Club Blankenberge, met aftrap om 18u30.

(Daniel C.)