KSVO zet in slotkwartier scheve situatie tegen Sint-Niklaas helemaal recht (3-1) en blijft op kampioenenkoers

Voor het eerst werd de nieuwe tribune gebruikt op De Valkaart. Een aangename kennismaking al was het niet omdat men moest schuilen. De grote regenbuien waren opgehouden een uur voordat de match begon. Een kwartier voor tijd stonden de roodwitten nog 0-1 in het krijt, maar zoals zo dikwijls kon KSVO de situatie nog helemaal recht zetten en won het uiteindelijk ook met duidelijk verschil en met een juiste uitslag.

Kurt Delaere kon geen beroep doen op Milan Iket (knieblessure op training, water in de knie), wellicht kort afwezig, op Dylan Vanhaeren (scheurtje in de hamstrings, wellicht een drietal weken langs de kant) en op Lenihan (nog niet hersteld na zware hersenschudding). Bovendien zal Dylan Vanneste nog een vijftal weken onbeschikbaar zijn omwille van zijn arbeidsomstandigheden als zelfstandige. Aan de positieve kant was er de rentree van Broes Willem (in de basis) en van Tom Lannoo (op de bank). Emiel Martens maakte zijn debuut onder de lat, net als Louis Declerck als basisspeler, nadat hij al in Lebbeke was ingevallen. De wind speelde een beetje mee maar beide ploegen gingen hun kans, tien gelijkopgaande minuten, waarin geen enkele opening kwam in de defensies. In minuut elf stoomde Diego Bragard voor het eerst door op zijn linkerflank, de poging van Vermander werd afgeblokt en ging maar net over. Vijf minuten later was er weer Bragard die doorging, een voorzet leek het te worden maar hij viseerde de bovenhoek, doelman Van Hove werkte in hoekschop. KSVO werd baas en toch viel het doelpunt aan de overzijde. Audin kreeg de bal met de rug naar het doel buiten de zestien, maakte een draaiactie en schoot de bal mooi in de bovenhoek (0-1). Een fraai doelpunt. KSVO reageerde wel. Een harde laterale voorzet van Bragard vond geen medespeler in de zestien. Diego ging dan defensief in de fout met nogal knullig balverlies, reageerde met een fout en kreeg de eerste gele kaart van de match. Hij zette dat quasi meteen recht met een nieuwe voorzet, nadat Louis Declerck hem prachtig had vrijgespeeld, Canoot vlamde meteen maar ook over. Met een gevleide 0-1 voor de bezoekrs ging de rust in.

Na de pauze zocht KSVO geduldig de openingen, het bleef combineren. De eerste kans was er aan de overzijde, meteen het laatste offensief wapenfeit van de bezoekers. Een misverstand tussen Van de Water en Willem aan de verlengde doellijn, veteraan Daniel Rodrigoi De Oliveria (36) viseerde de korte hoek maar Martens redde in hoekschop. Op het uur de eerste kans voor de thuisploeg na rust. Voorzet (alweer) van Bragard, Canoot controleerde in de buurt van de penaltystip en schoot dan nipt over. Roodwit bleef komen, de ruimtes werden steeds groter en de foutenlast stapelde zich op. Ook hoekschoppen waren er genoeg. Het was de ingevallen Timmerman die een kwartier voor tijd snel doorspeelde naar Jules Vanhaecke, die in de zestien razendsnel rond zijn as draaide en de verste hoek viseerde, met succes (1-1). Amper 80 seconden later stond het 2-1. De bal die Diego Bragard afzonderde was van Phil Canoot, de voorzet kwam er én Vanhaecke rondde in één tijd knap af. Een salto van Jules was een extraatje voor de supporters. Sint-Niklaas plooide nu helemaal. Timmerman zonderde Canoot af op links, maar diens poging belandde bovenop de lat. De 3-1 kwam er toch, Vanhaecke weer afgezonderd op rechts, goed kijken en dan een prima pass naar de tweede paal waar Canoot al glijdend afwerkte. Phil kreeg nog een kans op voorzet van Louis Declerck maar die poging ging aan de verkeerde kant van de paal. 3-1, een mooi resultaat als het een kwartier voor tijd nog 0-1 was. Bragard kreeg nog een applausvervanging.

Uitblinkers uiteraard Jules Vanhaecke (twee goals), die nu op negen treffers komt, Diego Bragard (op links echt een extra aanvaller), maar ook de rustige en goed verdelende Louis Declerck, terwijl Niels Van De Water weer meer dan degelijk was. Ook Zico Claeys was prominent aanwezig en dat Senne Decloedt zowel defensief als met oprukkende acties zijn rol speelde op het middenveld is ook geen echt nieuws meer. Ook opnieuw een goeie invalbeurt van Jari Timmerman.

KSVO speelde met : Martens; Van De Water, Willem, Benoot, Bragard (88’Lannoo); Vermander (65’Timmerman), Declerck, Decloedt, Claeys; Vanhaecke, Canoot.

Doelpunten : 23’Audin 0-1; 75’Vanhaecke 1-1; 76’Vanhaecke 2-1; 84’Canoot 3-1.

Jeroen Ide en derde doelman Yent Van Severen (ook vorig weekend op de bank) bleven op de bank.

Vijf gele kaart, drie voor de bezoekers, twee voor KSVO. Diego Bragard en één voor Phil Canoot, zijn derde, hij mist daardoor de uitmatch op Jong Lede komend weekend.

Louis Declerck :”rust aan de bal is mijn voornaamste kwaliteit”

Zijn debuut was vorig weekend op Lebbeke toen hij een dik halfuur meespeelde als invaller. Nu stond de 23-jarige middenvelder aan de aftrap. En of hij het goed deed : rustig in alle acties, veel aanspeelbaar, nauwelijks balverlies en altijd keurig korte combinaties opzetten en ook een aantal fraaie steekballen. Een kennismaking. Is hij altijd zo “cool” ?

Declerck :”In feite wel. Dat is mijn voornaamste kwaliteit, ik laat me niet gemakkelijk opjagen en geraak niet snel in paniek. Oostkamp is een goed voetballende ploeg die het moet hebben van snel combinatievoetbal en dat ligt me wel. Ik zal niet zeggen dat Sint-Niklaas onverdiend voor kwam maar we hadden op dat moment de match al in handen. En aan de rust hadden we toch al een viertal goeie kansen gekregen. Hoe langer de match duurde, hoe meer ze fouten moesten begaan, omdat ze het niet meer konden belopen. Ook in Lebbeke verliep het op een gelijklopende wijze. De tegenstander kan uiteindelijk niet meer volgen en ik weet uit gesprekken dat KSVO het dikwijls in de tweede helft afmaakt. Het was vandaag niet anders, ik weet niet of de bezoekers na de rust nog meer dan drie keer echt ver over de middenlijn geraakt zijn. Met Senne Decloedt loopt er iemand die ook al eens in mijn rug de defensieve man is maar die ook regelmatig oprukt, en dan hou ik toch een beetje de wacht. Een echte zes of een acht ben ik niet, een vrije rol, dat is voor mij het best. Je moet me niet specifiek op een vaste positie vastpinnen. Koppen is mijn specialiteit niet, maar voor het overige kan ik het offensieve en defensieve werk in het middenveld aan. En voorin hebben we mannen die altijd kunnen scoren. Het feit dat we altijd scoren geeft gemoedsust. Als kansen gemist worden weten we dat het doelpunt vroeg of laat toch valt. “

Declerck kwam transfervrij over van eerste nationaler FC Knokke. “Ik heb er een mooie tijd gehad maar dit seizoen vlotte het niet. Ik kreeg in het begin wel mijn speelkansen, maar de resultaten waren er niet. En dan kwamen er vier transfers en twee ervan waren middenvelders, ik voelde dat mijn liedje er uitgezongen was. In die reeks is het ook fysiek vrij zwaar. Toen ik voor Oostkamp koos was dat ook omdat ik wist dat er hier goed voetbal wordt gespeeld. De groepsgeest is hier echt goed, iedereen gunt het elkaar en het collectief is het belangrijkste. Niemand die echt voor individueel succes gaat. Of we nu ongehinderd de titel zullen pakken ? We blijven met de voetjes op de grond, we gaan nooit het veld om een punt te pakken, ook in Lebbeke wilden we winnen. En tot nu toe lukt dat aardig.”

De marge met Lebbeke (0-1 winst in Wolvertem) en KM Torhout (4-3 winst tegen Jong Lede met winninggoal in slotminuut) blijft elf punten.

Komend weekend trekt KSVO naar Jong Lede (zondag om 15 uur). Derde laatste maar de ploeg werd in Torhout gescout door trainer Kurt Delaere en die zag dat ze een punt hadden kunnen pakken.

(Daniël C.)