Iedere maand zetten we één van onze teams in de kijker, en gaan we in gesprek met de trainer(s):  Deze maand: IPU14 onder leiding van trainer Sam.

Sam, het is jouw eerste seizoen als 11v11 trainer. Hoe bevalt het tot nu toe? 

Tot nu toe heb ik nog geen spijt van mijn keuze (lacht)! Een keuze die er misschien wel vroeger kwam, dan ikzelf voor ogen had. Het was in eerste instantie de bedoeling om nog 1 seizoen als 8v8 trainer verder te doen. Enerzijds omdat ik er nog steeds mijn plezier en uitdaging in vond, en anderzijds omdat het met de middenbouw leuk toewerken is richting 11v11. Zeker in de categorie U13 waar ik de laatste jaren trainer was. Maar toen de vraag kwam als ik wou starten in de bovenbouw, heb ik hier uiteindelijk niet lang over getwijfeld. 

Je behaalde ook recent je UEFA-B trainersdiploma, één van de vereisten om 11v11 te kunnen doen op Interprovinciaal niveau. 

Klopt, ik volgde afgelopen seizoen met succes de cursus, en zo kwam ik al snel in de 11v11 vibe terecht. Het is inderdaad een vereiste om dit diploma te halen om 11v11 op IP-niveau te kunnen coachen, maar dit was niet de insteek om de opleiding te volgen. Ik wou vooral voor mezelf meer kennis opdoen, want ik ben ervan overtuigd dat je hierdoor een betere trainer wordt. Ik heb uiteraard nog heel wat stappen te zetten, en met mijn eerste jaar bij IPU14 lijkt me dit al een belangrijke leerschool. 

Je bent bijna dagelijks op de club aanwezig, wat waarschijnlijk wil zeggen dat je takenpakket uitgebreider is dan enkel trainer zijn? 

Ik heb inderdaad nog enkele andere taken waaronder sportief en administratief coördinator, waardoor ik veel aanwezig ben op de club. Aangezien ik een administratieve job uitoefen, was het een evidente stap om ook de sportieve administratie binnen de club op mij te nemen. Dit gaat van opmaak van de trainings-en wedstrijdplanning tot organisatie van ons eigen jeugdtornooi. Ik ben een vijftal jaar geleden op KSVO begonnen enkel als trainer, maar geleidelijk aan kwamen er dus meer verantwoordelijkheden tot bij mij terecht, waar het ondertussen een uitdaging is om alles bol te werken. Maar ik doe alles met de volle overtuiging en plezier, en kan terugvallen op een goede en nauwe samenwerking met onze TVJO Hans Mulier. We werken dagelijks samen en hebben vaak overleg om de jeugdwerking op zijn best te laten draaien. De dagen dat wij niet rondom de velden terug te vinden zijn, zijn uitzonderlijk.  

Hoe zou je jezelf omschrijven als trainer? Wat typeert jou/jouw werking? 

Hmm, altijd moeilijk om over jezelf te spreken. Ik probeer als trainer steeds een duidelijke structuur naar voor te brengen gedurende het seizoen en dit zowel op sportief als op extra-sportief vlak. Spelers en ouders zullen steeds weten wat de verwachtingen zijn van mijn kant en ik probeer steeds zo transparant mogelijk te werken naar alle betrokken partijen. Ik hecht dus veel belang aan een goede communicatie. Anderzijds vind ik het belangrijk om de nodige vrijheid binnen die structuur toe te laten. Men mag niet het gevoel hebben, dat alles opgelegd wordt, en dat het moet zoals ik het wil. Als speler hield ik zelf niet van een dwingende aanpak, dus zou het verkeerd zijn om dit nu als trainer te doen. En waar ik misschien nog het meest belang aan hecht, is verbondenheid binnen de groep en een goede sfeer. Ik ben ervan overtuigd dat als je de spelers allemaal aan dezelfde kant krijgt, dat het een stuk gemakkelijker en aangenamer werken is voor iedereen. Een speler die zich goed voelt en met plezier zijn hobby beoefent, zal automatisch zijn niveau omhoog trekken. Win-Win! 

Je bent meegeschoven met de groep die je vorig seizoen ook trainde. Maakt dit het gemakkelijker werken en zorgt dit nog voor voldoende uitdaging? 

Ondanks dat je de groep uiteraard al goed kent, blijft het altijd een uitdaging om er iets moois van te maken ieder seizoen opnieuw. Het is misschien zelfs net dat tikkeltje moeilijker om je spelersgroep te blijven prikkelen, want je bent niet nieuw meer en ondertussen een vertrouwd gezicht voor hen. Het feit dat het zowel voor de groep als voor mezelf het eerste jaar 11v11 is, zorgt dit automatisch voor een leuke uitdaging. En ik heb het geluk om een enthousiaste en gemotiveerde groep in handen te hebben en dan heb je een stapje voor natuurlijk. 

Over de spelersgroep gesproken, precies wel een groep waar veel leven in zit? 

Ja amai, dat is nog zachtjes uitgedrukt! Maar dat zie ik enkel positief. Het is een fantastische groep om mee te werken, en ik beschouw mezelf als een gelukzak om die groep 2 jaar na elkaar te mogen begeleiden. Een groep waar veel voetballend vermogen in zit, in combinatie met de juiste mentaliteit en ingesteldheid. Een groep waar de spelers voor elkaar door het vuur gaan, en dat maakt natuurlijk voor een groot stuk de sterkte van je team. Het kost me dan ook geen tijd en moeite om er veel energie in te steken, want je krijgt ze in dubbele porties terug (lacht). 

Zo ging je met deze groep ook op ploeguitstap naar Nederland. Hoe was die ervaring? 

Die week was gewoon een fantastische beleving! Als ik eraan terugdenk, dan komt de glimlach spontaan terug op mijn gezicht. Herinneringen voor het leven! Alles was tot in de puntjes voorbereid, maar dan toch vertrek je met veel vraagtekens. Want tenslotte leef je gedurende een ganse week met een 20-tal spelers en enkele begeleiders samen onder 1 dak en draag je een grote verantwoordelijkheid. Dit is helemaal iets anders dan 2 x per week training geven aan diezelfde groep. Maar op geen enkel moment waren er moeilijkheden, en dat toont nog maar eens hoe goed deze groep samenhangt. 

Als afsluiter, wat zijn de ambities dit seizoen met de groep, en wat zijn je persoonlijke ambities als trainer? 

Uiteraard wil je met je groep gedurende het seizoen stappen voorwaarts zetten en progressie maken, en de spelers individueel ook beter maken. Regelmatige feedback vind ik hierbij een belangrijk aspect in het verhaal. Een speler moet zich bewust zijn van zijn positieve punten, maar vooral ook van de punten waaraan gewerkt moet worden. Wat mijn persoonlijke ambities betreft, kijk ik niet te ver vooruit. Ik ben momenteel tevreden met waar ik nu al sta als trainer en ik probeer iedere dag bij te leren. Het helpt dan natuurlijk dat je van de club ook vrijheid, vertrouwen en ondersteuning krijgt, en dat is op KSVO zeker het geval!