KSVO pakt (verdiend punt) in openingsmatch op Oudenaarde : 1-1

De kop is er af voor zestien van de achttien ploegen in tweede nationale en ook voor KSVO. Enkel Jong Essevee en Eendracht Aalst speelden nog niet, zij ontmoeten elkaar in een inhaalmatch van speeldag 1 op woensdag 13 september.

Voor KSVO werd het een gelijkspel, zeker dikverdiend, tegen een moeilijke tegenstander, Oudenaarde. Vorig seizoen werd in het Burgemeester Thienpont-stadion nog met 4-2 verloren.

KSVO startte met : Iket; Lenihan, Willem, Benoot, Bragard; Timmerman, Declerck, Vanhaeren, Canoot; Van Den Bossche en Vanhaecke. Op de bank zaten Speeckaert (derde doelman), Oumedjeber, Onraet en Degryse. Eén aanwinst in de ploeg en drie op de bank dus.

Waren out : Maus en Plasschaert, en ook Zico Claeys die tegen Rupel Boom een ribblessure opliep en met die gekneusde ribben slechts beperkt kon trainen. Of hij de zaterdagmatch haalt zal vrijdag moeten blijken. Bij Oudenaarde ontbraken drie spelers die meestal in de ploeg staan, waaronder de vorig zaterdag in de bekermatch uitgevallen Vandenheede die met een meniscusletsel maanden aan de kant zal staan. In zijn plaats stond een debutant Jerome Lyssens, als middenvelder. Drie andere titularissen die ontbraken in de bekermatch waren er nu wel weer bij.

Oudenaarde kende een sterke start, Mestdagh zonderde rechtsmidden Van Meenen af schuin voor doel, die schoot wild over. Aan de overkant was er al snel een reactie, Vanhaecke kwam een stap tekort om een voorzet vanop de flank binnen te werken en Jari Timmerman trapte uit kansrijke positie hoog over. Aanvallende middenvelder Cnudde zonder Demets af, maar diens poging werd afgeblokt. Yani Van Den Bossche testte dan de handen en vingers van doelman Verbrugge en op de daaropvolgende voorzet zat die doelman er weer met de vingertoppen bij om een Oostkampse doelpoging te verhinderen. De roodwitten namen het balbezit over en waren wat balvaster, maar de thuisploeg was snel en gevaarlijk in de omschakeling. Vanhaecke zette weer Verbrugge aan het werk en aan de overzijde werd een poging van De Waele van de lijn geveegd. Rond het halfuur dan toch een treffer. Demets slingerde een voorzet vanop de zijkant voor doel, via een paar benen viel de bal voor Jerome Mezine en de ancien van de thuisploeg, werkte de bal binnen (1-0). KSVO reageerde maar werd ei zo na gepakt door een counter, Demets ontsnapte en wilde zijn spitsbroeder Mezine bereiken maar de bal werd nog net onderschept. KSVO plakte nu de thuisploeg wel voor doel maar behalve hoekschoppen leverde dat geen doelgevaar meer op. Zo werd met 1-0 gerust na een open eerste helft.

De bezoekers kwamen gedreven uit de kleedkamer en ontwikkelden meteen druk maar de Oost-Vlaamse verdediging speelde secuur en kreeg hulp van de werkmieren De Waele en Lyssens voor de defensie. Even voor het uur was er een redding van Verbrugge nodig op een schot van Phil Canoot. De counters van de thuisploeg bleven gevaarlijk, Demets verscheen alleen voor Iket maar mikte over. Aan de overzijde glipte ook Vanhaecke door de offsideval maar Verbrugge redde zijn ploeg van de gelijkmaker. Cnudde werd nog eens afgeblokt door Willem en Van Den Bossche probeerde het vanuit de tweede lijn maar vond weer Verbrugge op zijn weg. Intussen was Jari Timmerman op het uur vervangen door Mehdi Oumedjeber. Onraet en Degryse kwamen een dik kwartier in voor Canoot en Van Den Bossche. Milan Iket redde nog eens toen de snelle Van Meenen schuin voor hem verscheen. De plotse en hevige regenval maakte er nog meer een fysieke strijd van maar in de slotfase kwam KSVO alsnog langszij. Dylan Vanhaeren kopte een hoekschop perfekt binnen (1-1). De thuisploeg dwong nog een paar hoekschoppen af en verdediger Jourquin kopte één ervan in het zijnet terwijl Iket ook nog rechtsback Van De Wiel zag uithalen maar de bal vanonder de lat kreeg. Een Oostkampse corner leverde niets op en zo bleef het bij 1-1.

Doelpunten : 29’Mezine 1-0; 84’Vanhaeren 1-1.

Op de persconferentie waren trainers Leleu en Delaere eensgezind : ze konden zich verzoenen met een punt, al zat er op momenten voor hun ploeg meer in. Kurt bevestigde dat donderdagmorgen : “Zij zijn sterk in de omschakeling en hebben daar ook een aantal snelle spelers voor. Zij begonnen het best en hadden een deel van de eerste helft de overhand maar het laatste deel en zeker het derde kwartier was dan weer voor ons. In de tweede helflt hebben we het grootste deel gedomineerd met veel balbezit maar moesten we toch uitkijken voor hun counters, hun beste wapen. Als je dan pas na 84 minuten gelijkmaakt moet je al bij al tevreden zijn met een gelijkspel. Ik ben vooral blij dat we een punt haalden uit onze eerste verplaatsing, tegen een ploeg die toch zeker in de bovenste helft van de rangschikking thuishoort.”

Nog enkele opvallende uitslagen van woensdag : Sparta Petegem kreeg 2-0 aan zijn been op Gullegem, KM Torhout vlot de derby tegen het nochtans versterkte RC Harelbeke (3-1), Jong Cercle ging onderuit op De Valkaart tegen Voorde-Appelterre (2-3) en Merelbeke won met 3-1 van Ninove, dat als één van de schaduwfavorieten wordt beschouwd.

Kurt Delaere : “Op de eerste speeldag kun ja altijd verrassingen verwachten, maar zo verrast ben ik niet. Voorde is gewoon een goeie ploeg, ik zag KM Torhout één helft excelleren tegen Blankenberge, Gullegem is zeker versterkt tegen vorig seizoen en Merelbeke en Ninove zijn gewoon goeie ploegen.”

Dat Merelbeke is zaterdag te gast op De Valkaart voor competitiematch nummer twee. Aftrap om 19u30. Allen daarheen !

(Daniel C.)