Eindejaarsinterview met voorzitter Paul Devliegere

2021 had twee gezichten : een moeilijk jaar voor jeugd en financiën én een fenomenale heenronde van de nieuwe competitie voor onze eerste ploeg”


Op het einde van een kalenderjaar is het niet ongebruikelijk een balans op te maken en dat deden we ook voor KSV Oostkamp bij monde van voorzitter Paul Devliegere. We gingen de actualiteit niet uit de weg en daar beginnen we mee.

-”Gaan we in januari 2022 naar het amateurvoetbal kunnen gaan, Paul ? Zal er gespeeld kunnen of mogen worden ?”

“Het was te verwachten dat Voetbal Vlaanderen en zijn Waalse tegenhanger gingen voorstellen om niet te voetballen tot 28 januari, datum tot waarop de recentste maatregelen van het Overlegcomité gelden. Voetbal zonder publiek is niet rendabel, voor ons niet en voor de meeste ploegen niet. De jeugd mag wel voetballen met maximaal twee begeleiders per speler mee. En met de kantine die open mag met de horeca-maatregelen. Begin dat maar te controleren, wie bij wie hoort ?. We leggen ons neer wat er beslist wordt. Of Sport Vlaanderen en de Wielerbond (vooral voor het veldrijden) ook naar de Raad van State zullen gaan zoals Cultuur deed, en die beslissingen ook zullen teruggedraaid worden, daar hebben we geen zeggenschap over. In elk geval zal die uitspraak van de RvS een watervaleffect hebben en zullen er nog instanties of verenigingen zijn die maatregelen zullen aanvechten. Ik denk niet dat het ergste van die nieuwe variant (Omikron) bij ons al hebben gezien. Hij is misschien minder ziekmakend en doet eerder enken aan een serieuze verkoudheid, zo schijnt het toch, maar in sommige landen zoals het Verenigd Koninkrijk en andere landen zijn de cijfers toch alarmerend. De mensen blijven er mee rondlopen, de besmettingsgraad is groot en zelfsals maar een klein percentage die in het ziekenhuis beland kan dat al te belastend zijn.”

-Geen vrees voor een stopzetting van de competitie ?

“Het is zo dat de twee speeldagen van januari die uitgesteld zouden worden alvast ingehaald zouden kunnen worden. Daarnaast is nog ruimte voor nog één uitgestelde match op de kalender. Meer dan drie speeldagen uitstellen kan niet, geen ruimte op de kalender. In mei zijn er normaal nacompetities en maken ook veel ploegen er gebruik van om hun veld te vernieuwen, her in te zaaien. We hebben één troef achter de hand : moest men de competitie nu stil leggen dan wordt de eindrangschikking definitief. Met aanduiding van de kampioen, de promovendi en de degradanten. En zonder eindrondes. Omdat we en de heenronde en één match van de terugronde hebben gespeeld, de helft plus één. Zo is ons toch medegedeeld via de Bond. Bij de vorige annulatie was er geen reglementering terzake en werd de competitie nietig beschouwd, dit zou nu niet het gval zijn. Het BAS heeft daar blijkbaar ingegrepen door reglementering te maken bij stopzetting van competities.””

2021 was niettemin een bewogen jaar :lange tijd geen voetbal en dus ook weinig inkomsten. En dan die heenronde van de eerste ploeg : zestien speeldagen zonder nederlaag, met een fameus rapport van 42 op 48 ! Wie kan met zo’n rapport thuiskomen ?

“Voor onze vereniging was 2021 zeker een moeilijk jaar, of financieel vlak. Een lastig jaar . Geen inkomsten, geen beleving, jeugd die aan banden lag. Gelukkig heeft KSVO een sterke structuur met goeie bestuursleden en hebben we het overleefd. De grootste slachtoffers zijn de spelers en dan vooral de jeugd. Jeugdspelers worden beter door te spelen, doordat er niet gespeeld werd was dat een grote rem op hun ontwikkeling, zowel technisch als fysiek. Hun opleiding heeft een jaar stil gestaan, dat moeten we toch toegeven. De Covid-panemie kost ook geld. Niet alleen minder mensen die (durven) komen, de maatregelen die we moesten nemen kosten ook geld. Sportief was de tweede helft met de competities die hervat werden beter en voor onze eerste ploeg werd het een unicum. In zestien matchen niet verloren, een fenomenaal rapport. Waardoor we acht en negen punten voorsprong hebben op de tweede en derde in de klassering. We wisten dat we een goeie ploeg hadden toen we er aan begonnen. En we mogen nu al zeggen dat onze transfers geslaagd zijn, stuk voor stuk. Zelfs Emiel Martens, doelman die altijd op de bank zit, is een geslaagde transfer. Hij houdt Milan Iket scherp, die zijn beste periode kent bij ons. Er waren twijfels omdat we met Braem onze topschutter verloren. Ze zeiden al wie gaat nu scoren. Welnu, ze scoren bijna allemaal. Een Phil Canoot zal altijd en overal zijn goaltjes maken, maar gans de ploeg heeft scorend vermogen. En onze collectiviteit is onze sterkte,. Ook onze groepsgeest : iedereen gunt elkaar zijn succesmomenten. We hebben ook een toptrainer met Kurt Delaere. Onze laatste drie coaches zijn top : eerder Rik De Mil, die niet zomaar een proftrainer geworden is bij Club Brugge, daar moet je kwaliteiten voor hebben, en nadien Dieter Lauwers die zijn succes bij ons nu ook bij Wielsbeke bevestigt. En nu dus Kurt, bijgestaan door assistent Kevin Deslypere en keeperstrainer, Thierry Kestremond. Ook toppers !”

-Nog een heuglijk feit : de nieuwe tribune nadert zijn eindfase. Vanop de ring is het al een gans ander zicht dan vroeger.

“Nu is men druk bezig met de binnenafwerking van de binnenruimtes, de muren, het laatste metselwerk, douches en betegeling volgen nog. Op de tribune zelf moeten de balustrades in orde zijn vooraleer we er iemand op laten, de kuipzitjes moeten worden aangebracht, de omheining zal afgewerkt worden. We denken dat in de loop van februari de ganse afwerking zal voltooid zijn. In het weekend van vrijdag 11 tot zondag 13 maart volgt dan de officiële inhuldiging, een open deur-dag, ook al omwille van ons 65-jarig bestaan, een tentoonstelling met affiches, en nog meer. Mooie vooruitzichten.”

Tenslotte een nieuwjaarswens voor de KSVO-familie ?

“Misschien een cliché maar toch zo belangrijk. Een goeie gezondheid voor iedereen. Trainers van de kleinsten tot de seniores, technische stafs, begeleiders, medewerkers, vrijwilligers, jeugdspelers, familieleden, leden, supporters. Succes in alles wat men onderneemt en in je privé- en famillieleven. En uiteraard hopelijk zo snel mogelijk af geraken van die pandemie. Zodat we weer kunnen samen komen, zonder beperkingen. Kortom, dat we weer kunnen leven zoals vanouds.”

(Daniël C.)